156 V6

Slikice vaših jeklenih konjičkov
Odgovori
matijal
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Okolica Idrije

Lepo rihtaš ta strup 8) Upam, da rešiš problem in da si kdaj poblendamo u Cerknom in/ali Idriji :D :D
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 2009 159 Tbi with Squadra chip
Kraj: cerkno

alan: prizvajalec napenjalca je INA iz nemčije

matijal: itak :mrgreen:

drugače pa ne vem zakaj je spet šel napenjalec, verjetno slaba roba. bom pa poizvedel za novim. menjal bom samo napenjalec saj ostalega še verjetno ni potrebno po letu in pol in 25k km, pa upam da bo potem več časa zdržal saj ni ravno poceni, bi pa pričakoval boljšo izvedbo napenjalca za tak motor ne pa nek ležaj vtisnjen v plastično rolco :roll: .

lp
Uporabniški avatar
Alan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Giulia 2.0t rwd in 156 3.0 24V V6 GTAm

Tukaj se vidi mojega, je pa original in mislim da najbilje da ga tudi ti kupiš na AT originalnega:

Slika
Alfa je kot punca, če ne skrbiš za njo te hitro prevara z avtomehanikom :mrgreen:
https://enigma-motorsport.si/" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

še malo vprašanj za recimo Alana, Elbarta itd... :mrgreen:

ta napenjalec zobatega jermena mi še zmeraj ne da miru. napenjalec tolče ker ko avto laufa niha od ene do druge skrajne lege. zdaj je v tem možno recimo da je pri odmičnih kaj lufta in zaradi tega napenjalec skače, ali je samo verjetno kriva vzmet v napenjalcu, bodisi je počena, polomljena in zaradi tega nima napenjalec več dovolj moči da bi se zadržal v določenem položaju.

lp
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Sicer ga pri obratovanju še nisem gledal, vendar sem pri pročasnem obračanju dobil cca 5mm nihanja v eno in drugo smer (od označbe).

Samo ugibam - imaš mogoče katero od jermenic na odmičnih skrivljeno?
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

da nimas prevec zategnen jermen?
Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
peruccy
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Skyline R33 GTS-T, Forester SF5 EJ205, Almera N15 GTi, P205 XUD9TE

Španar je hin, nič drugo... Slaba kvaliteta dela svoje. Kupi oriđinal, pa boš imel mir.

BTW... lepo rihtaš šestaka. Biti pedanten pri takšnem avtoju ni odveč =D> Kak si se pa odločil glede debelejših sesalnih cevi? Jih boš zmontiral?
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

El Barto: vse ostalo lepo teče ni videti da bi kaj opletalo, da bi se pa skrivila pa ne vem kako bi se lahko razen če bi en čudno prišravfal nazaj

Crazy Alfista: jermen ne more biti preveč zategnjen, ker ima zarezo in skoraj ne moreš falit, pa preveč zategnjen ne bi mogel tako nihat.

peruccy: ja res zvok prihaja iz šponarja vendar se bi rad 100% prepričal saj za original šponar ki je na AT 171€ ni malo. glede sesalnih cevi pa jih bom montiral samo še nisem imel časa, zaenkrat moram nujne stvari porihtat potem pa take malenkosti :mrgreen:

lp
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

jah zaenkrat še ne bo konca z novimi deli. ko sem preverjal napenjalec sem pogledal ravno v manšeto vzvoda koncnika in je na vrhnji strani strgana na vseh rebrih. tako da sem narocil kar cel komplet za obe strani, potem pa še optika :| , menjava pa pride drugi teden enkrat ko bo cas.

Slika

lp
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

evo danes sem zamenjal manšeti. je pa vsaj nekaj dobrega da se je dalo zamenjat brez da vi snemaval koncnik. resda ga bi lahko pocahnal in ponovno nastavil bi pa moral za sigurno naredit še optiko.

iz nove manšete pa sem odstranil gumico ki pride na vzvodu koncnika:

Slika

tako da je šla nova manšeta lahko preko koncnika na vzvodu pa je ostala gumica od starega ki je bila še uredu:

Slika

na eni strani je bila manšeta še dobra na drugi pa je bila natrgana na vrhu, v njej pa je bila mast pomešana z vodo:

Slika

tako da sreca da sem opazil to, ker bi lahko odpovedal še kakšen drugi del.

z mastjo pa nisem šparal in navoje sem namazal še z bakreno mastjo:

Slika

tako da zaenkrat je to to.

lp
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

v soboto pa sem rešil tudi problem z napenjalcem zobatega jermena. bil sem pri mehaniku in je šal avto na dvigalo, razstavila sva vse okrog jermenov in pobrala stran napenjale. ta je bil uredu, tako ležaj kot tudi vzmet v njem. potem pa sva preverila vse odmične in so bile vse v fazi. za tem pa je sledila študija na napenjalcu.
napenjalec na avtu ni bil dovolj napet in je bil rahlo pod zarezo, za kaj se je to zgodil ne vem, lahko da se je jermen malo pretegnil ali pa ni bil vijak dovolj zategnjen na napenjalcu, ker je zelo malo prostora in ga je težko zategnit kot tudi odšraufat.
no in napenjalec če je rahlo pod zarezi, se pravi malo odšponan, le ta skače, ga zabija od ene skrajne lege do druge, za kar bi si mislil da skoraj ni mogoče pa vendar je.
tako sva spet nastavljala napenjalec in ga nastavila za sigurno rahlo nad zarezo in je zdaj malenkost bolj našponan. v primeru da je točno na zarezi prav tako pravilno deluje, sva ga pa rahlo bolj napela za vsak slučaj.

in tako pridem do zaključka zakaj tej napenjalci začnejo ropotat, ko se bliža glavi servis verjetno pride material bolj utrujen in se napenjalec zrahlja in ni dovolj napet in zato tudi začne tolči.

tako da še dobro da nisem kupoval novega, se moram pa zahvalit zegi ker mi je odgovoril da mi bi na nov napenjalec lahko dal tudi popust in me bi v primeru nakupa prišel ceneje.

zdaj pa avto čaka še na tehnični in zavarovanje in to bo za ta mesec zaenkrat vse, potem pa naprej.

lp
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Tole z napenjalcem je pa čudno, saj sem tudi jaz imel napenjalec pod črto pred menjavo, pa ni nič ropotalo.
No važno, da si vse lepo urihtal.

Jaz sem sicer pri 75-ki menjal oba končnika, vandar ker sta bila drugačnih dolžin od originala, sem samo izmeril dolžine in z novima nstavil na enako - ne pobira gum, šofira se pa isto kot prej.

Itak pa tu okoli ne znajo optike na 75-ki delat.
Se moram enkrat z očetom spravit doma optiko naredit :oops:
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

evo zapustil me je še avspuh, natancneje pregiba cev. ker stane original cev od izpušne cevi do katalizatorja nekje 300€, se je malo improviziralo in nastalo je:

Slika

potem pa ugotovitev pri mehaniku da je lambda zanic, za kar sem imel že v sumu ker se je avto zaganjal na minimumu obratov in tu pa tam je cukal. tako da je imel mehanik novo isto lambdo na zalogi in se je menjala še ta sedaj pa avto lepo laufa in bolje gre.

je pa bila pregibna cev povsem še original na avtu, za lambdo pa nisem siguren, verjetno tudi ker sva jo komaj dobila iz cevi in je bilo potrebno popravit navoj v cevi.

montirati sem poskušal pa še zašcitno plato od barex-sa, pa še ni šlo saj je luknja za izpuh zmaknjena in verjetno nisem samo jast imel problema s tem. tako da barex popravi šablono. bo potrebno še malo popravit potem pa bo šlo.

Slika

lp
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

evo spet nekoliko dela na avtu.
ker se poletje bliža in s tem višje temperature, sem zamenjal kiler ki je že slabo hladil in so ves cas bili vklopljeni ventilatorji.

ce koga zanima postopek, najprej stran kolesa, kolotecne plastike in zatem odbijac. nato se poberejo stran luci in zgornja vezna stena. nato se spredaj odvije vse vijake ki držijo kondenzator klime na kilerju in odstrani se ventilatorje na kilerju in prikljucke. s tem gre kiler ven navzgor in ni potrebno ponovno polnjenje klime, porabljen cas pa je brez zapletol eno popoldan.

še nekaj slik:

takole zgleda ko je vse pripravljeno da gre kiler ven:

Slika

kiler odstranjen:

Slika

potem pa presenecenje ki je verjetno znano vsem ki so kiler menjali.

Slika

Slika

nato pa je sledila montaža v obratnem vrstnem redu z novim kilerjem, kateri me je prišel 130€ z 25% popustom je pa nemške firme. seveda pa sem zamenjal še antifriz in pa destilirano vodo, katero še prinese 25€ stroškov.
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

aja pa pozabil sem napisat da se sedaj kazalec za temperaturo vode v kabini komaj približa 90° tudi z vklopljeno klimo :mrgreen:
Odgovori
  • Informacija