gorivo - nafta

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
rogirogec
Alfa Member
Alfa Member

Ker nikjer nisem našel nič podobnega - tema gorivo - nafta (upam, da nisem spregledal) sem tukaj odprl novo temo.

Opazil sem namreč pred nekaj dnevi občutno razliko med različnimi tipi (proizvajalec, distributer) nafte. Pa naj najprej opišem problem in se v nadaljevanju navežem na gorivo.

Pred časom - cca 1 mesecem sem tukaj na tem forumu spraševal za cukanje pri 1200-1800 RPM in za "nemoč" motorja (viewtopic.php?t=24428&highlight=), kar sem v nadaljevanju rešil tako, da sem zamenjal EGR. Vendar pa "cukanja - kašljanja" po menjavi EGR še nisem čisto odpravil - pojavilo se je še približno 3x potem pa nehalo samo od sebe.

Po menjavi se je pa začela druga zgodba. Ker je bil EGR precej "zapacan", sem sklenil natočiti drugo nafto (drug distributer). Natočim poln tank (82 EUR) in poglej ga zlomka... Po cca 60 opravljenih kilometrih z "novo" nafto (pred tem sem vseskozi točil DRUGO, ENO IN ISTO nafto) mi naenkrat, po vožnji na AC pri pri tempomatu (moj način in režim vožnje sem tudi že opisal tule (viewtopic.php?t=19779&postdays=0&postorder=asc&start=30) na 140km/h, pade turbina na 0!! kot da bi se avto prestavil v rezervni program, v nadaljevanju pa se zažene (zdi se mi) zelo močna regeneracija DPF, saj je poraba poskočila na 30-40l!!!!! in je trajala tudi dalj časa kot prej običajno.

Moje razmišljanje poteka ob naslednjih dejstvih - dogodkih, ki so se zgodili pred tem in v nadaljevanju pripeljali do zgoraj opisanih. Pred približno 4 meseci se je najprej pojavilo samo cukanje pri nežnem pospeševanju pri nizkih obratih (1200-1800 RPM) in če je bil motor rahlo ogret in ne hladen. Moje razmišljanje je takrat teklo v smeri morebitne vode v gorivu (kondenz - itd - takrat je bila še zima), in sem smatral, da se bo zadeva sama uravnala. Nekako takrat sem tudi meril porabo goriva na pištolo in sem 2x do 3x tank popolnoma izpraznil (ostalo je cca 2l v rezervoarju) in sem opisano napako tudi povezal z zasmetenostjo bodisi raznih filtrov, dovodov, in pač tistega sistema, na kar imajo majhne smeti vpliv, ter čakal, da se napaka sama od sebe odpravi (kondenz in zasmetenost). Ker se ni in ker je prišlo tudi do tega da mi je avto vrglo v rezervni način (2x) in ker se je pričela pojavljati tudi neskončno dolga turbo luknja, sem dogodek opisal na forumu, pri čemer me je vse napotilo na menjavo EGR. In kot opisano, je težava izginila, razen po menjavi se je cukanje še sicer 3x pojavilo, sedaj pa tudi tega ni več.

Moj ekspoze sem namerno naredil malo daljši, da dejansko in čimbolj natančno opišem dogodke, ki so vplivali na druge in posledično na moje odločitve. Po vsem tem pa sem prišel do zaključka, da je najbolj bistveno in skupni imenovalec vsega skupaj GORIVO - NAFTA

Preden se je začelo prvo "cukanje" (cca 4 mesece nazaj) in ko sem izpraznil tank, sem natočil "drugo nafto" in ne tisto, ki sem jo vseskozi točil (rekel ji bom "prva nafta") in za katero sem bil prepričan, da je dobra in kvalitetna, saj naj bi bila direktno iz MOL skladišč, in da jo uporabljajo tovornjakarji (ker je bolj eksplozivna, naredijo več km, prišparajo na nafti, manjša poraba, zmanjšajo stroške - znano dejstvo). Ko sem torej natočil "drugo nafto", so se pričele zgoraj opisane težave (cukanje, rezervni način, turbo luknja -----> zamenjava EGR), kot da bi bil motor "navajen" na eno in ni sprejel druge nafte, in je torej pred cca 5 dnevi opravil "izredno močno" regeneracijo.

In še zadnje - tudi poraba mi je pri istem načinu vožnje - po opravljeni "močni" regeneraciji z "drugo nafto" pri istem režimu vožnje, padla za 0,5 litra (po opravljenih 200 km) in je sedaj 6,9 l/100km (računalnik), in predvidevam, da bo še padla ob istem režimu vožnje.

Zaradi vsega naštetega je dejstvo, da je pri vsem opisanem skupni imenovalec NAFTA in ni zanemarljiv dejavnik pri napakah v delovanju motorja.

Prvega distributerja nafte ("prva nafta") žal ne morem imenovati, ker ni uradni distributer pogonskih goriv v Sloveniji in je to črpalka za lastne potrebe "v hiši" družbe in samo tiste, ki se jim dovoli (nafta je tudi cenejša) zato upam, da boste razumeli, zakaj ga ne imenujem. "Druga nafta" pa je bila natočena na OMV.

Zaradi opisanega vas sprašujem za vaša mnenja, kje vi točite nafto, ker sem po opisanem prišel do zaključka, da ima gorivo (očitno čistoča in primesi) izreden vpliv na EGR, sesalni kolektor in vse tisto, kar se opisuje na forumu pod raznimi napakami, cukanje, nepravilno delovanje...

Upam, da nisem predolg. :). Ja in pa seveda - vse lepo za praznike.

lp, Igor
Uporabniški avatar
Energy
Alfa Member
Alfa Member

tist ko ti je kazalec od turbne padel na 0, je normalno ko se izvaja regeneracija...

če imaš dvome v nafto, je najbolj enostavno da zamenjaš FILTER za gorivo, pa še enega manjšega imaš pri tanku...

potem je možno, da so se ti šobe zapacale, lahk pa tudi črpalka za gorivo nagaja...

potem kr lahko ni bilo pravega izgorevanja prideš do tega da se ti EGR zato paca in posledično se ti lahko tist čas ko je bil star EGR še gor ni regeneracija izvajala in je možno da imaš zapacan sesalni kolektor in vse okoli njega, možno tudi da je turbina zapacana...

sploh če delaš kratke relacije, je možnosti veliko, zakaj ti 2.4 motor včasih cuka... ta motor je res zakon za na avtocesto, ne pa za kratke premike... :)
Zadnjič spremenil Energy, dne Ne Apr 24, 2011 12:40 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
rogirogec
Alfa Member
Alfa Member

Energy napisal/-a:tist ko ti je kazalec od turbne padel na 0, je normalno ko se izvaja regeneracija...

če imaš dvome v nafto, je najbolj enostavno da zamenjaš FILTER za gorivo, pa še enega manjšega imaš pri tanku...

potem je možno, da so se ti šobe zapacale, lahk pa tudi črpalka za gorivo nagaja...

potem kr lahko ni bilo pravega izgorevanja prideš do tega da se ti EGR zato paca in posledično se ti lahko tist čas ko je bil star EGR še gor ni regeneracija izvajala in je možno da imaš zapacan sesalni kolektor in vse okoli njega, možno tudi da je turbina zapacana...

sploh če delaš kratke relacije, je možnosti veliko, zakaj ti 2.4 motor včasih cuka... ta motor je res zakon za na avtocesto, ne pa za kratke premike... :)
Poglej linke, kjer sem opisal način in režim vožnje (relacija AC in primestje v 90%, način športno - ekonomičen - zato tako majhna poraba). Tudi pri starem EGR je opravljal regeneracijo. Sedaj pravim, da avto teče brez napake.

In dejansko je razlika v gorivu. Je preveč očitno.

lp
Uporabniški avatar
Energy
Alfa Member
Alfa Member

nafta ti je ta prva al pa ta druga bila ista, edin vprašanje kakšni dodatki so bili noter... čeprav, če tisto taprvo za tovornjake uporabljajo, sigurn ni bila slaba... edin če te ni kdo kj nahecu...

če ti pa avto gre sedaj brez napake, pa sploh ne vem kje je smisel da si odprl temo?

ampak kakorkol obneš, če se ti je EGR takrat zapacal se ti ni brezveze... pa še zavedat se morš ko se ti je EGR zapacal se ti je še vse ostalo...
rogirogec
Alfa Member
Alfa Member

Energy napisal/-a:nafta ti je ta prva al pa ta druga bila ista, edin vprašanje kakšni dodatki so bili noter... čeprav, če tisto taprvo za tovornjake uporabljajo, sigurn ni bila slaba... edin če te ni kdo kj nahecu...

če ti pa avto gre sedaj brez napake, pa sploh ne vem kje je smisel da si odprl temo?

ampak kakorkol obneš, če se ti je EGR takrat zapacal se ti ni brezveze... pa še zavedat se morš ko se ti je EGR zapacal se ti je še vse ostalo...
Zakaj je razlika v porabi med prvo nafto in drugo nafto tako očitna? Po prevoženih 200 km 0,5l pri istih relacijah in istem režimu vožnje?

Tema je odprta za diskusijo, mnenja, izkušnje glede goriva. Opis napake je samo pomoč, zakaj sem pričel tako razmišljati. Zato predlagam, da se vrneš k topicu.
GT_turbo
Alfist
Alfist
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Kranj

Jaz sem do sedaj tankal Petrol in OMW, razlik med njima nisem opazil, ne v porabi, ne delovanju. Zadnjih 3kkm tankam MOL in zdj na hitr lah rečem, da je poraba nižja za...cca 0,15l/100km...lahko je pa to tud posledica, da se trudem pred jutranjami gužvami na šiht spravt, tko da bo treba še ene 5kkm, da bom lah reku al je al ni.
Edina črpalka konkretno, kjer ne bom več tankal never ever again, je OMW Vir Domžale.
rogirogec
Alfa Member
Alfa Member

jap, po tem tanku, ko ga izpraznim bom tudi jaz natankal še enkrat polnega na OMV, potem pa dvakrat polnega na MOL uradni črpalki. Pa da vidim, kako se bo obnašala poraba in drugi dejavniki.

Vem pa, da so imeli sicer nekateri težave z vozilom oz. z motorjem in dizel gorivom in da se celo tožarijo in dokazujejo z ekspertnimi mnenji razlike med črpalkami istih distributerjev in med različnimi.

nekaj bo očitno na tem...
alfafil
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: maribor
Kontakt:

-ne vem,jaz očitno imam srečo pri tankanju,prvih 140 000km tankam pri najbližji črpalki,ko mi zasveti lučka za gorivo in nikoli nimam probleme zaradi goriva,tok,tok :wink:
mitoma
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Kranj

x2,večinoma tankam na petrolu ali omw in poraba je skoraj identična,le pri agipu sem opazil za cc 0,5 l višjo!
Odgovori
  • Informacija