Zvok menjalnika - 1.9 JTDm 16V, 150KM

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

To govorim za svojo izkušnjo.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
147 silver
Alfa Member
Alfa Member

Ne vem kaj je blo noter uglavnem po menjavi olja je menjalnik sicer mehkejši. Zvok pa še zmeraj prisoten tako da olje ni krivo za zvok. Oziroma če je bilo je naredilo škodo v menjalniku tako da cenejša opcija z zamenjavo olja odpade. :(

Tako da sem spet na začetku kje dobit rabljen-dober menjalnik za 159 in koliko je poštena cena?

Poštenjakov z avtonet-a ki bi radi imeli 1000 in več eur za menajlnik ki je pomisli kakšno srečo imam iz testnih avtomobilov in ima narejenih 500 kilometrov :doubt: imam počasi zadosti.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Potem ti je bolj ko ne edini racionalen nakup rabljenega menjalnika iz kakšne razbite 159 v odpadu v Italiji.
147 silver
Alfa Member
Alfa Member

Sej par sem jih že pogledal pa nobeden nima. Z enim sem se dogovoril da mi sporoči cena naj bi bila okrok 600 eur kar se mi zdi dokaj pošteno.

Zamenjavo mi bo naredil mehanik kateremu zaupam okvirno naj bi bila cena 150-200 eur za delo. + nek semering + olje ki ga mora zamenjati

Spotoma bo pogledal še v kakšnem stanju je sklopka ko je že podrto tako da ne vem če me še to čaka to je dodatnih 300 eur. Skratka super še dobro da sem se ob nakupu toliko sekiral za volansko letev, DPF, in podobne napake ki se pojavljajo serijsko na tem modelu.

Več kot zadovoljen z avtom do sedaj ga ne morem niti vidt zadnje dni :x
147 silver
Alfa Member
Alfa Member

Ima kdo idejo kje dobit dober rabljen menjalnik? Avtonet sem pregledal in preklical vse možno pa ni preveril sem par odpadov na meji pa nobeden nima. Imam občutek da morda dol nižje bolj proti jugu bi laže dobil :) tukaj imam občutek da razgrabijo še preden pride.

A kdo pozna koga ki s s tem ukvarja pa da je pošten sej vem da nekaj mora zaslužt sam 1000 al več eur za menjalnik je vseeno malo pretiravanje še posebej če upoštevaš dejstvo da kupuješ mačka v žaklju
Ne veš kakšen je menjalnik dokler ga ne zmontiraš in probaš garancije pa itak nobeden ne da to je razumljivo.

Zaradi zgoraj napisanega vse bolj razmišljam o obnovi- popravilu svojega. Vem, da to ni tako enostavno ... Sam potem vsaj vem kaj imam
minime
Alfa Member
Alfa Member

Se kaj vidi po šraufih da je bil narazen?
147 silver
Alfa Member
Alfa Member

Dobil rabljen recimo dober menjalnik... zdaj ko je vse razstavlejno bi bilo pametno zamenajti še sklopko in vztrajnik:

Ideje kje dobit najceneje? nekaj sem gledal po netu pride vse skupaj cca 800 eur

Opazil sem da se za 147,156 dobi komplet z vztrajnikom že za dobrih 400 eur je možno da so take razlike?

Drugo vprašanje paše sklopka od GT 150KM na 159 150KM obe sta letnik 2007?

In še to za povrh :x mehanik je opazil da kompresor klime pušča meni je sicer klima delala ok pravi da bi dali obnovit ima kdo idejo kakšen strošek lahko pričakuejm okvirno?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Menjalnik od 156 147 ali GT je popolnoma drugačen kot pri 159. Nič ne paše, ne sklopka ne vztrajnik ne menjalnik...
147 silver
Alfa Member
Alfa Member

Naročil sem preko ebay.it od Valeo koda vztrajnik 836011, koda sklopka 826705 gledal sem po tipu motorja moj je 939A2000 mi lahko kdo preveri če sem prav sklepal?

Je kar razlika v ceni vztrajnik pride 302 eur sklopka pa 146 upam da res dobim kar sem naročil :?:
147 silver
Alfa Member
Alfa Member

Dobil še sklopko in vztrajnik :)

Zdej k smo že na temu da menjamo vse kar naj bi bilo kritično me zanima še to famozno olje od servota. Volanska letev je bila zamenjana 2 leti nazaj v garanciji in zaenkrat vse ok so pa dali takrat rdeče recimo po mnenju nekaterih neustrezno olje noter.

Bi bilo smiselno zamenjati z zelenim kot se to nekateri že storili? Kje dobim to olje in koliko ga rabim?
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

147 silver
Alfa Member
Alfa Member

Zanimalo me je predvsem ali je smiselna menjava se pravi ali lahko zaradi rdečega olja ki je zdaj noter v pričakujem težave - okvare?

Vem da so nekateri preventivno to menjali bral sem nekaj o tem da naj bi se olje spenilo tudi zaradi neustrezne posodice-rezervarčka napišem kot sem prebral-razumel....
Uporabniški avatar
ĐoKc
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm
Kraj: Hrastnik
Kontakt:

Men se pa pojavi tak klik ko naprimer zamenjam v kakšno drugo prestavo in spustim kuplungo ali pa ko spustim gas in pol dodam... drugače ni nobenih zvokov in problemov iz menjalnikom. Ta klik se pa sliš odkar imam avto let pa pol...
Alfa Romeo Giulietta
Uporabniški avatar
Johnbesnil
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

Pri meni je tudi napočil čas za obnovo menjalnika. Odločil sem se da bom zamenjal vse ležaje, glede na to da se prestavlja lahko. Ružita pa ležaja v 5ti in 6ti prestavi.
Zanima me če je še kdo drug opravljal ta poseg in na kakšne stvari je potrebno dodatno paziti, da opozorim mehanika.

@147 silver: Si mogoče odprl starega menjalnika? Zanima me če si takrat ugotovil kaj je ružilo?
bernymonty
Alfa Member
Alfa Member

Zamenjava ležajev v menjalniku, ki ima konusne ležaje ni tako lahko kot se sliši. Novi ležaji imajo drugačno tolerenco kot stari, zato je potrebno menjalnik skalibrirati (pride posebno specialno orodje za to, ki deluje pod zračnim pritiskom). Pod ležaji pridejo podložke raznih debelin, ki se določijo s tem orodjem. Če tega ne narediš, je lahko prevelika ali premajhna toleranca med ohišjem in ležajem. Posledice so lahko katastrofalne (menjalnik se ti lahko razleti na kose). Če je še kakšen drug način pa ne vem. Vem, da pri lexusu zateguješ vijak in pri tem vrtiš menjalnik s merilno uro iz katerega razbereš upor menjalnika.
Alfa Romeo! Brez srca in duše bi bili le stroji.
Odgovori
  • Informacija