Amotizer Monroe reflex

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
mikelis
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Otočec
Kontakt:

alfa_samec napisal/-a:Torej, ste naredili eno velko neumnost z menjavo fedrov in zdaj so za to krivi amortizeji =D> To te lahko prepriča samo "dober" mehanik :lol:
-> POSODABLJAM svoj prvi post:
- seveda amoti in fedri so za z/brez nivomata različni
- če bi pred nakupom dejansko vprašal mehanika (Zega) bi mi odsvetoval nakup Monroe reflex, ker bi mi povedal, da ima moja alfa Nivomat.
- zaupal sem prodajalcu amortizerjev (Olef), ki mi je pač prodal te, kot prave in primerne za moj avto (podal sem točen model avta).
- Na Servisu so mi objasnili, da je sedaj treba dati tudi "navadne" fedre gor, da bo skladno in da sedaj ne bo več nivomata (na tej točki sem izvedel, da so prejšnji amoti imeli "nivomat").

Ampak če ima Alfa 156 v programu obe različici podvozja, potem bi morali novi amortizerji ravno tako dobro služiti, skladno s fedri, ki so mišljeni za "navadno" različico amortizerjev. Pa ne delajo. Sploh pa ni "problem" le zadaj ampak predvsem SPREDAJ; za kar Monroe tako in tako dela le en model za vse alfe 156.

Mehanik res ni nič kriv, ker ga niti vprašal nič nisem, le prinsel sem mu amortizerje za menjavo. Včasih je treba že za vprašanje postavit imet nekaj predznanja.:(

- Kot rečeno sem se peljal z avtom tudi na test na AMZS => tam so zelo liberalni in so rekli, da "še niso tako zelo slabi, se jim pa že pozna, da imajo kar nekaj kilometrov in jih bo treba počasi zamenjat. Za kako leto bodo pa še." Hm... pa imajo 3.000 km!

- glede na tegobe drugih na tem istem forumu, da spuščajo, ni rečeno, da so tudi moji škart roba
- glede na to, da je še vsaj eden pisal, da je avto višji, nisem samo jaz čuden, kolahko to potrdim
- glede na pogovor s kolegom, ki jih je dal na Fiat Bravo, tudi nisem čuden; tudi njemu se je avto prestavljal levo-desno, če je povozil kakršno koli neravninico na cesti.
- Avto ni mehak in tresoč samo zadaj, je tudi (predvsem) spredaj, ko se cela armatura trese, kot da bi v ne vem kako lukno padel, pa je le kak asfalt prežagan. Mah res je težko opisat, če ne vidiš in primerjaš med enakimi vozili.
- Primerjalno s kolegovo SW (in z nadomestnimi vozili od ZEGE), je moja čista razmajana podrtija, ko se pelješ po bilo kateri cesti (razen avtocesti).

Res menim, da lahko ciljam na Amortizerje. Ponavadi ljudje "hvalimo to, kar kupimo", jaz pa obratno, povem, da sem stran vrgel 250 EUR in da sem sem se Za-J, kwer sem bil lahkomiseln, ter nisem vprašal primerne osebe (mehanika).

Še ena ugotovitev: Morda so to čisto super amortizerji in v tovarni ne bi našli nobene hibe na njih. Samo niso za konkretni avto! Kot je nekdo napisal, niso za vse Alfe enaki amortizerji. Pa vendar Monroe za vse SW prodaja samo en model (prve pa enake sploh za vse 156). Pa razumi? Potem mi je prodajalec le prodal prave ?

Bom napisal kaj več, ko bom imel nove amortizerje, take, kot morajo biti. Pa še kak tehnični preizkus bomo naredili in potem lepo vse dokumentiram in pokažem.

LP MIHAEL
LP, mikelis
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Hmm, jaz sem na mojem avtu z Monore Reflex recimo da zadovoljen, a težko rečem karkoli, ker se nisem še peljal z kappo na kakšnih drugih amortizerjih (razen prej na orginalnih, ki pa so imeli za sabo tudi že kar nekaj km).

Je pa zanimivo, da če se peljem na sovoznikovem sedežu, ali pa zadaj v mojem avtu se mi zdi ene 3x bolj udoben kot če vozim sam (verjetno zelo vpliva volan in prenos vibracij nanj).
Tudi ljudje, ki se peljeje z mano ponavadi pohvalijo udobje - sploh tisti zadaj, ob tem pa so na avtu gume 225/45-ZR17 z ojačanim robom, tako da tudi to nekaj pove o udobju.

Se pa tudi meni zdi, da avto čez določene luknje na nek čuden način potrese, a to konec koncev opazim pri večini avtov ko vozim jaz, ko sedim zraven kot sopotnik pa ne.

Kakorkoli že, v naslednjem avtu bom vsekakor postregel po Koni FSD in Eibach pro kitom - večina poroča pri 147/156/GT/166, da se avto pelje udobneje kot orginal in hkrati bolje skozi ovinke, FSD bi vzel že zdaj ampak jih za moj avto žal ni na voljo.
"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time."
Alfa Romeo. Engineered to Excite.
mikelis
Alfa Junior
Alfa Junior
Kontakt:

Mhm... moram še sam sebe malo popravit, da ne bom trosil kake neresnice. Zdaj sem prebral asvoj prvi post in odgovore, pa sem bil morda malo nedosleden:

- V resnici se ne ukvarjam s tem, kake vse kombinacije podvozij imajo alfe 156 limo/Sw, nivomat/navadni. Napisal sem "fedri od limuzine", ker sem slkepal, da imajo vse SW nivomat in vse limuzine "brez". Pa nekdo pravi, da je tudi SW lahko z ali brez. Torej fedri so že tapravi gor, tisti, ki morajo biti na take amortizerje, pa od česarkoli so že.
- Avto je višji v celoti spredaj in zadaj po menjavi amortizerjev

***Creed***Niso enaki. In tudi za SW z/brez nivomata so amortizerji razlicni. ***
=> "Nivomat" SO amortizerji, ki jih dela Boge (originalni - zdaj sem že poučen, ko je prepozno), torej ni možno z Monroe "imeti nivomata", saj to ni "dodatek" k fedrom, ampak model amortizerja.

***alfa_samec***Torej, ste naredili eno velko neumnost z menjavo fedrov in zdaj so za to krivi amortizeji To te lahko prepriča samo "dober" mehanik***

in menjava fedrov je edino mogoča opcija za vse, ki nočejo original amotov dajat nazaj (izvedel sem še, da večina voznikov da navadne fedre in amote po menjavi, ker so cenejši). Da Monroe so res poceni.

- sklepam pač, da avto ne more imeti enake lege, če je višji (višji je pa zaradi amortizerjev)
- a v končni fazi me moti le to, da nič ne dušijo lukenj

*** Creed in alfa_samec: ker me zdaj že pošteno matra, bom našel še "part number" od vseh alf glede fedrov. Pa bom na jasnem kateri fedri kam in kdo ima nivomat in kdo ne. Ko bi prej to prečekiral, bi bilo bolje. Bom pa sedaj.

PS: Z veseljem bi se peljal z MINIMI na primerjalno vožnjo, da bi videla, kaka je razlika. Jaz verjamem, da je nekdo lahko zadovoljen. Zakaj ne.
LP, mikelis
mikelis
Alfa Junior
Alfa Junior
Kontakt:

TEHNIČNI MANUALI za vse vrste ALFA ROMEO VOZIL:

"http://193.219.82.238/~manual/Workshop%20manual's/"
Morda komu koristijo, ki se bo šel "sam svoj mojster".
LP, mikelis
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Čakaj malo zdaj... ti si menjal samo amortizerje, vzmeti si pa pustil enake kot prej in zdaj je avto višji tako spredaj kot zadaj?

Edina razlaga za to bi bila, da so šalčke na Monroe Reflex amortizerjih postavljene višje, verjetnost za takšno napako s strani Monroe-ja je zelo majhna, saj bi takšna napaka bila zelo znana, Monroe bi jo pa sigurno odpravil.

Kakorkoli že, amortizerji so komot enaki za vse različice (to sploh ni problem), vzmeti pa ne! Vzmeti so različne glede na motor, saj je recimo 2.4 dizel precej težji kot 1.6 TS. Ne pa pozabit da so razni paketi opreme kot so TI in Sport imeli krajše vzmeti in so bili avti malenkost nižji. GTA modeli pa so imeli povsem svoje vzmeti in amortizerje + še kopico drugi stvari.

SW je obstajal z nivomatom in brez, verjetno so tudi vzmeti zadaj bile različne pri tistem z nivomatom in tistem brez, ni pa nujno. Nivomat pa je seveda v samem amortizerju in skrbi, da je zadaj avto ne glede na to kako je naložen vedno enako oddaljen od tal.
"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time."
Alfa Romeo. Engineered to Excite.
mikelis
Alfa Junior
Alfa Junior
Kontakt:

Oj.

Da (spredaj) so vzmeti iste in avto je višji. Nisem edini, ki je to opazil. Zadaj pa so nivomat amortizerji drugačni in rabijo krajše vzmeti, zato je avto menda nazaj visel ko so ga sestavljali (oziroma BI, če bi vzmeti pustili iste). Zamenjane so bile torej tudi vzmeti od "navadnega" paketa vzmetenja, take, ki sodijo k tem "navadnim" amortizerjem. Zdaj je avto, recimo 2cm spredaj in 3cm zadaj, višji kot prej, sodeč po fotkah. Dejstvo je, da zdaj ne nasedem na robnik z odbijačem. Prej je bilo to skoraj pravilo in da zadaj zija malo večja luknja med kolesi in blatniki. "opel kadett varianta":)

Ja zagotovo niso vzmeti povsod enake, ni logično. A zadnje se očitno razlikujejo po kombinaciji z amortizerji in ne po obliki karoserije. Nivomat kolikor sem gledal dobiš kar v kompletu s fedri in kompletom za pritrditev (one gumice na vrhu), kar pride približno en kos tolko kot sem dal za vse 4 Reflex. Bom kmalu telefoniral, ker je ura že dovolj pozna. So pa fedri za Nivomat amote krajši od navadnih, ker so me pač s servisa klicali, da če vem, da je treba tudi fedre menjat, ker sem jim navadne amote prinesel.

Za nivomat sem vedel le v teoriji, nisem pa vedel, da ga ima tudi moj model. Tako in tako je iz Italije uvožen in nič tako, kot je na modelih tu prodajanih. Tudi lesen volan ima brez tiste ALU delilne črte po sredini, pa knofe na volanu in sredina ni črna ampak srebrna, pa ročko za šaltanje ma leseno, ima 8 airbagov, ko so jih tukajšnji (tedanji) imeli po 6, nima recimo barvanih ogledal in plastik pri meglenkah, pa nima usnja na sedežih, kar tukaj nisem nikjer zasledil - vse so imele usnje kar sem jih videl z boljšimi opremami, pa neke dodatne mreže za v prtljažnik ima že zraven, ... Če bi se pozanimal, da imam nivomat, bi že ksenon montiral. Namreč če je avto opremljen z avtomatsko regulacijo, ga lahko. In res čudno mi je bilo, da nikoli nisem rabil nivelirat luči, tudi ko smo polno naloženi šli na morje. Avto poln, zadek čepi na "tleh", so se napokali vsi noter, potem so pa luči prav svetile in mi ni bilo nič jasno. Zdaj mi je. :)

V glavnem Monroe...
1. ALFA 156 ALLTS, 2.5 V6,1.9,2.4 JTD (očitno limuzina mišljena) en model za spredaj in zadaj za vse enako,
2. ALFA 156 ALL SPORT SUSPENS. - mišljeni vsi ne glede na obliko karoserije, en model za spredaj in zadaj,
3. ALFA 156 ALL SPORT WAGON (očitno ne glede na motor in težo, po dva modela za spredaj in zadaj - "monroe reflex" in pa "Monroe Original Spring Seat Shock Absorber". Kok so potem šele ti mehki, če naj bi Reflex bil trši od navadnih. A pazi "original spring SEAT"!! Očitno ni NAPAKA, da imajo reflex drugačen "spring SEAT", in je torej logično, da je avto višji.

No vsekakor vsega tega prodajalci ne povedo. Jaz recimo, ko stranki sestavljam računalnik, popolnoma vse opcije povem in od nje zahtevam, da se posveti načrtovanju in naročilu računalnika; le tako se v celoti izognem jezi strank in reklamacijam (ki so sam strošek).

Ok, meni je logično, da amortizerji in vzmeti delujejo usklajeno. Če je pretežak avto in prešibke vzmeti, bo plaval in potem rabi zelo močne amortizerje (princip francozov). Če so vzmeti zelo močne, bo avto trd (princip nemcev), potem rabi amortizer predvsem dobro "zadrževati" vzmeti, da ne nabijajo v luknje. Torej tudi amortizer ne more biti kar eden za vse. In zdaj se spomnim moje kombinacije APEX vzmeti in Reflex na 155. Tiste vzmeti so sila mehke sicer in avto je bil prijeten za vožnjo, čeprav spuščen. Je pa zadaj res dostikrat po gumi-blažilcih udarilo. Tudi s temi <reflex na moji zdajšnji 156 je precej bolje in manj nabija v luknje, če noter sedimo štirje krepki fantje, kot pa če sem sam. A prej se avto ni tako obnašal in tudi pozimi s s temi Reflex ni - bil je poezija. Če bom namenil avtu originale, bom naredil še en test: en reflex bom dal v zmrzovalnik na -5, drugega pustil na sobni temperaturi, potem pa se bo oba na enak način izmerilo. Da vidimo ...
LP, mikelis
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Saj na to sem tudi sam najbolj ciljal: tudi če so amortizerji enaki, vzmeti nikakor niso! To sem recimo jaz tudi na GTV-ju, ko sem delal to menjavo, izvedel. TS motorji imajo ene, TB druge in 3.0 zopet tretje vzmeti - in teža vseh treh modelov v nosu je popolnoma drugačna in zato rabijo primerne vzmeti.

Zdaj, koliko so vzmeti v realnosti drugačne ne vem, gre pač za neko slepo zaupanje v to, da te ne nategnejo. Saj v bistvu nimaš neke možnosti preverit kaj v resnici kupuješ. Jim pač moraš zaupat, da vedo, kaj delajo.

Glede ohranjenosti amortizerjev pa je tako ali tako že nekdo rekel, da na AMZS testni stezi stalno kaže, da so amort. slabi, tudi če so novi originali. Ne bi jaz na njih polagal prevelike teže.

Upam, da čimprej zrihtaš. Še zmeraj lahko robo vrneš, dobiš denar nazaj in kupiš original.

Edit: na višino pa zmeraj najbolj dramatično vplivajo VZMETI in ne amortizerji, kar sem se naučil na lastnem avtu, čeprav je bil folk tu zgoraj nekako razdeljen na pol. Posedene vzmeti se bojo na višini poznale veliko bolj, kot izrabljeni amortizerji. Sicer se pozna, samo ne dosti v primerjavi z vzmetmi.
mikelis
Alfa Junior
Alfa Junior
Kontakt:

hm... Boge Nivomat: Motomat jih nima (več), so pa bili po 110 EUR/kos, Ponudili so Monroe, za 65 EUR/ kos. In zdaj mi je še bolj žal, da sem šel v to Monroe Zgodbo.
LP, mikelis
Uporabniški avatar
ARfan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Preoblečen Fiat/Opel

Nivomat amortizer ima costum izdelane vzmeti,zato niso kompatibilne z nobenimi drugimi amortizerji.
Krajšo vzmet na nivomat amortizerjih nadomesti sama hidravlika v amortizerju, ki skrbi da je avtomobil v pravi višini s sprednjim delom.
Torej je logično, da je v primeru montaže nivomat vzmeti na navaden amortizer avtomobil zadaj prenizek.

Ponavadi, ko so fuč nivomat amortizerji je avtomobil zadaj praktično v podnu.

Alfa 156 SW obstaja sport, TI in navadna torej je potrebno pazit kaj daješ skupaj.

V osnovi ima 156 limo in 156 SW enake amortizerje ter vzmeti (če gledaš, da imata enak motor).Paziti je potrebno torej, da ne zamešaš navadne z sport ali obratno. Pri SW je opcija še nivomat zadaj (limuzina z nivomatom ne obstaja).

Pri Eibachu je recimo tako, da so zadnji amortizerji za vse alfe 156 SW enaki ne glede ali ima tvoja alfa prvotno nivomat ali ne(seveda pa moraš dati potem gor tudi prave vzmeti).Višino avtomobila torej določiš z vzmetmi, zelo pomembno je, da te ustrezajo tipu avtomobila (model + motor) saj se razlikujejo glede na obremenitev preme.

Pri nekaterih alfah z nivomatom je bilo pri montaži navadnih amortizerjev potrebno menjati tudi nosilce amortizerjev ker niso bili enaki.
Sam težko verjamem, da je kaj narobe z monroe amortizerji.Prej bi rekel, da si dobil napačne, oz. je bilo s starimi nekaj narobe, da je bil avtomobil toliko nižji.

Daj pomeri višino avtomobila od sredine feltne (osi) do začetka blatnika pa nam poročaj.Če se ne motim je imela navadna alfa okoli 38,5-39cm.
Moja je recimo 34cm z eibach prosystem amortizerji.

PS:
Škoda, ker nisi zasledil teme, ki govori točno o nivomat amortizerjih na AR 156 SW in možnih problemih.
mikelis
Alfa Junior
Alfa Junior
Kontakt:

OJ.
Ja, škoda, da nisem prej malo prebral foruma in bi se sploh ne lotil nakupa ničesar drugega, kot original. Me ne bi prišlo tako zelo dražje.

Včeraj sem bil pri Zegi in najprej preverili vse možno na podvozju in je OK (večinoma sem v zadnjih 20k km menjal, nekaj že prej), potem pa smo se vozili po vijugastih cestah krasa na maksimum.

Definitivno se avto hoče ves čas odlepiti od tal (občutek breztežnosti, ker ne sledi gibanju ceste dovolj hitro - podoben občutek mi je nekoč dal Citroen CX). Notranje pogonsko kolo v ovinku izgublja stik s tlemi pri pospeševanju (težnja k vrtenju v prazno, sploh ko je vmes še hribček) in zadek deluje lahek kot peresce, ter stalno sili iz ovinka; in se dejansko pomika izven. Če ne bi bile gume tako nepopustljive, bi z lahkoto driftal s tem avtom, kar prej ni bilo mogoče. Pa po prtljažniku se mi precej bolj premetavajo reči, čutim tudi, da se moram držati stola v ovinkih, kar prej ni bilo tako očitno.

V ovinku tudi pri nizki hitrosti na parkirišču (posneto z GoPro kamero) avto močno nagiba - dejansko se obnaša kot en normalen Opel Kadett. Če vzamem to v zakup, je vse ok. Pač za nedeljskega voznika super. Z Gorjanskega sem šel po stari cesti proti Ljubljani in v bistvu se udobno pelje po tisti čisto zjahani cesti.

To je zanimivo, da ko je cesta konstantno poflikana in polna grbin jih kar nekako golta brez odpora in je v bistvu zanimiva in prijetna vožnja. Ko pa pride na lepem asfaltu samo ena sama grbina ali še raje vdolbina, pa avto zruka kot bi povozil ne vem kaj s kako hitrostjo. Pa na avtocesti kar naprej poskakuje v ritmu kolesnic (oziroma v klancih tistih "rebrc") Namesto dušenja, pride v resonanco pri. Nad 160/h je pa dobro, hihi. Samo pri tej hitrosti pa začne plavati...

--------
Bom premeril odmik, to je dobra informacija, ker me res zanima - HVALA!

--------
DA, morda nisem dobil prave Monroe Amortizerje.

Dobil sem tele (na računu piše, v resnici tudi verjamem, da so isti tudi dobavljeni):
- E5091 prvi (isti za vse alfe 156, in 147, tudi za športne, po monroe katalogu).
- E4940 zadnji (isti so za 147 in 156 SW po monroe katalogu)

147 in 156SW verjetno nimata enake teže na zadnji premi, ali pač?

Monroe ima pri zadnjih še te verzije: E4879 za vse limuzine, E4906 za vse športne.

Namreč prvi bi še kar bili (sprejemljivi). Zadnji pa so res premehki. Kot sem rekel, avto z roko pumpaš. Avto na ležečem policaju (pri 20/h) zadaj čisto preveč k tlom zabije (bom še to posnel, ker me zanima), pa potem objavil na netu. Tudi pri ovinkarjenju zadek kar dviguje, ko se pobremza, še bolj. Kot bi peljal Fiat Stilo karavan (ki je zadaj zelo visok). No, čez nekaj dni grem na morje, pa bom naredil kako fotko, kako je avto naložen. Imam pa fotke od vsakega leta, ko je avto poln, preden grem na pot.

----
Stari (zadnji) amoti niso bili na tleh, so lepo nivo držali. Ko sem kupil avto je imel 40.000km. Tedaj sem poizkusil več Alf 156 in večino vse so imele krepko ali vsaj malo čez 100.000. Pri zaviranju so se vse brez izjeme postavile na nos (kot Yugo, ko si med zaviranjem moral čez šibedah gledati na cesto) in dvignile zadek visoko. Približno tako je zdaj moja. To Alfo sem vzel zato, ker je avto pri zaviranju skoraj negibno zavrl, ti je rit potegnilo s stola, ne pa da bi se na volan prevrnil (če malo pretiravam). Zadek je res rahlo dvignilo, zelo kratek hod in čutil si le silo naprej. Čez (istega) ležečega policaja sicer nisem mogel hitreje (od 20/h) peljati a je bilo kaj malo gibanja - enako odlično so bili pa tudi ti isti Monroe amortizerji, ko je bilo zunaj pod ničlo ali blizu.

Da so stari amortizerji res hin sem sklepal po teh spremembah: na Barju (AC in nadvozi) imajo veliko močnih vdolbin zaradi posedanja ceste (recimo priključek center), kjer sem zadnje čase s starimi amoti ob ne preveč pretirani hitrosti lahko podrsal s plastiko po podnu, toliko se je avto posedel, amortizer je pa dovolil še dva močna nihaja avta za kuvljo/luknjo. Na "našem" ležečem policaju sem že pri 20/h podrsal.

Drug vidik pa so bile luknje in prehodi čez progo (imamo res grdo cesto do vasi - eno slabših kot sem jih videl, tri prehode čez progo, eden je tak, da ima proga v drugo smer naklon kot cesta in še v ovinku). Avto je potresaval kot in tresel. podobno so bile tudi tiste Alfe, ki sem jih vozil pred nakupom te. Vse razštelano. Tudi zima ni nič pomagala, da bi bili amortizerji kakorkoli trši vsaj pri minus 20. Izogibati lukenj kolikor se da in voziti zelo počasi. Nivomat pa je delal OK.

Bistvena stvar, ki me pri teh novih Reflex moti niti ni mehkoba, saj sem umirjen voznik (ja). 3 leta sem imel ene zimske gume in naredil 78.500km z njimi (Blizzak LM25). Moti me predvsem to, da so kar se tiče lukenj le malenkost boljši od starih. Torej daleč od tega, kar doživim z drugimi avti pri hiši, po isti cesti. Predvsem prvi konec kar "pade" v vdolbino na cesti (govorim o malih rečeh, kot so prežagan asfalt; resnih lukenj tako nikdar ne povozim če je le kaka možnost se zogniti, cesto poznam kot žep) in zatrese avto, da še 2-3x zavibrira po tem, ko je že mimo. Eh...

Najbolj strese recimo tale grbinica, ki jo star passat sploh ne opazi. Le malo zaniha čez. Pravzaprav večina avtov to "stvar" čuti le kot eno daljšo vdolbino. Moja Alfa pa pri tem pri 40/h dvakrat močno potrese z 3 ali več tresljaji. Dejansko je občutek, kot bi prevozil železniško progo (brez tiste gume - recimo Na koncu Letališke proti AC v Ljubljani) )
Slika

Kupljena: Že zelo znucane gume na 15'', original amortizerji.
Slika
LP, mikelis
mikelis
Alfa Junior
Alfa Junior
Kontakt:

Izmeril sem odmik od sredine osi do vrha izreza v blatniku: spredaj je 38,5, zadaj je 39 (morda malo več). Torej je zdaj odmik očitno original. Koliko imate drugi, če še kdo pomeri?

Torej je bilo PREJ nižje od "navadne".

Na AMZ se preveč ne zanašam. Res so tam amortizerji vedno (enako) slabi.

Zdaj je prišel zasluženi dopust, ko bo avto naložen, pa bom potem razmišljal kako naprej. Vsekakor pa se avto občutno bolj nagiba v ovinkih, ter slabo cesto zelo slabo duši.

Hvala vsem za komentarje do tu.
LP, mikelis
Uporabniški avatar
ARfan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Preoblečen Fiat/Opel

Torej, če prav razumem imaš ti sedaj na prednji osi original stare fedre zadaj pa original od limuzine?
mikelis napisal/-a:Izmeril sem odmik od sredine osi do vrha izreza v blatniku: spredaj je 38,5, zadaj je 39 (morda malo več). Torej je zdaj odmik očitno original. Koliko imate drugi, če še kdo pomeri?
Točno tako višino sem imel jaz na original amortizerjih, ko so bili zadaj nivomat amortizerji še ok :D (ko so spustili je bilo zadaj 33.5cm #-o ).

Na Eibachovi spletni strani sem malo gledal in ugotovil, da so amortizerji dejansko (vsaj Eibachi) enaki za 147 in 156. Zanašam se seveda na njihove kataloške številke.

Razlikujejo se edino vzmeti, ker je 147 tako na sprednji kot zadnji premi lažja.

Ali si ti ziher, da so bili sprednji stari amortizerji original?Vsekakor po opisu sodeč se ti avtomobil zadaj preveč nagiba ter na splošno preveč "pleše".
Ali si optiko delal pri Zegi?
mikelis
Alfa Junior
Alfa Junior
Kontakt:

Nivomat ti je očitno potem spustil v delu kjer je hidravlika. Meni se to ni zgodilo, ta del je delal. Le amortizerski del se je obnašal tako, da ni bilo nobenega dušenja - skrajno izrabljeni.

Ja, zanimivo: različna teža avta terja različno močne vzmeti, torej so tudi različno močne mase/energije za "zaustavljat" oz. dušit, amortizerji pa enake "moč" - torej z istimi amortizerji 147 deluje zelo športno in trdo, na 156SW pa enak amortizer dovoljuje veliko večje hode, ter mehkejši občutek. Logično.
Ali si ti ziher, da so bili sprednji stari amortizerji original?
- Roke v ogenj ne morem dati, da so bili original. David je rekel, da je možno, da so bili neki športni. Avto so razdirali fantje in pač zamenjali robo. Nihče ni gledal na stare zarjavele in umazane amortizerje. Jaz pa sem s tem začel ko so se temperature dvignile (dva meseca po menjavi) in sem se začel jeziti.

Vsekakor po opisu sodeč se ti avtomobil zadaj preveč nagiba ter na splošno preveč "pleše".
Ali si optiko delal pri Zegi?
Ja, od nekdaj je ta Alfa tam vzdrževana (ni bila pa kupljena). Z optiko na nobeni alfi do sedaj nisem imel težav (kjerkoli so delali optiko). Pred dnevi sem pred odhodom na morje šel narediti ponoven pregled optike in vse podvozje smo prečekirali. Vse je ok. Avto ne izgublja smeri, ne pleše iz smeri, le mehak je in nagiba se (in moja mora: za najmanjše napake na cesti stresa avto kot da so toge preme).
LP, mikelis
Mirc
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Trebnje

Prodajam en zadnji delujoč amortizer z nivomatom in dve vzmeti (namenjeni za amortizer z nivomatom) za alfo 156 SW.
mikelis
Alfa Junior
Alfa Junior
Kontakt:

Hoj.

Nov podatek na temo mojih SLABIH Monroe amortizerjev.
Zdaj je bilo nekaj hladnih dni in še bolj hladnih noči:
- ko se avto ohladi tja blizu ničle (bilo je eno noč 6 stopinj pri nas), se amortizerji začno obnašati kot poezija. Istih napak na cesti, ki jih vsak dan moram prevoziti, se praktično ne čuti. Ko se prevozi luknjo ali karkoli, se čuti en sam "rukar", ne pa serijo treh ali štirih, od katerih potem armatura zavibrira. Ležeč policaj ne zabije zadka do tal (pri enaki hitrosti, jasno).
- ko se popoldan temperature dvignejo na 15-20 stopinj, vsa magija izgine: avto se nagiba kot katrca, ko pa povoziš kamenček ali razpoko na afaltu pa je trd, kot prikolica na togo vpeti premi (obratno bi jaz imel).
- Ko otroka peljam v vrtec, se je potem treba vključiti v prometno cesto. Ugotavljam, da se zdaj notranje kolo (ko zavijam levo) zlahka "iztegne" ob speljevanju in začno zelo hitro gume cviliti, avto pa seveda ne gre, ker se kolo vrti v prazno.
- Avto s temi amortizerji ne niha homogeno kot je prej, ampak se prva in zadnja ose ne sporazumeta najbolje. Če se vozim sam, zadnji konec deluje kot bi se hotel odlepiti in avto sili na nos v ovinkih ali čez previs. Zadnja prema tudi še enkrat dodatno zaniha, ko se prva že umiri. Tako je po navadi, ko so zadnji amoti fuč, prvi pa dobri. Vendar, ko obremeniš zadnjo os (nas je notri več in je prtljažnik poln), pa prvi konec privzdiguje v vsakem ovinku.
- Bočni veter je sila moteč, saj avto nagiba in s tem se spremeni geometrija koles in je treba ves čas popravljati smer. Pa ne govorim o vožnji čez Velebit proti Splitu, ali čez most na Krk, ampak na viaduktu proti Grosuplju, kjer sem ga vajen.
- Če se v ovinku prevozi kak prežagan asfalt ali železniško progo, je treba zdaj računati, da bo avto zaneslo iz ovinka. Prvi konec sledi in ne poskakuje, zadnji pa.

Mah vse to mene spominja na zares iztrošene amortizerje...

Načrt je tak: Počakam nekoga, ki bo menjal nivomat za navadne in z njim zamenjam vzmeti, potem pa dalje.
LP, mikelis
Odgovori
  • Informacija