JTDm cuka med 1500 in 2000 obrati

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Strunc
Alfa Junior
Alfa Junior

Welcome to the Club :) Meni že drugo leto cuka in to samo poleti, ko je več kot 20C zunaj, podobno kot pri Bleu - med 1500 in 1700 obrati. EGR je bil menjan, pravtako MAF, software nadgrajen...vedno je bilo dobro kak teden...pa tudi jaz sem opazil da malo pade tlak turbine - če je na prvi črtici in je konstanten minimalen gas potem pada proti 0 in takrat cuka in ko se malo dvigne nazaj na prvo črtico neha cukat.
Sem pa še zmenjen z mehanikom da bo razdrl DPF in ga ščistil kolikor se bo dalo.

Pa včasih mi na tempomatu ni nikoli cukalo, zdej mi pa že na tempomatu cuka - v 4. prestavi pri 60 km/h tako kot pri tebi....

P.S. res upam da bomo tole zrihtal do naslednjega poletja :)
rogirogec
Alfa Member
Alfa Member

Kar se tiče mene - tudi meni cuka - kot sem že nekje napisal in opisal in ugotovil naslednje:

cuka mi med obrati 1000-2000, ko je vozilo napol ogreto, ko je ogret na delovno temperaturo pa cukanja ni več. pospeševanje ni sunkovito, če stisnem sklopko in takoj pospešim (pritisnem plin,) pa ne cuka. dogajanje bi lahko opisal kot da tipalo za temp. vode v motorju ne deluje pravilno in posledično se dogaja približno tako, kot če bi primerjal ročni čok in ga zapreš pri hladnem ali pol hladnem motroju. moje razmišljanje gre torej v smeri, da ne dela pravilno senzor za temperaturo motorja in posledično pošilja napačne podatke v računalnik, ki nato nepravilno uravnava mešanico goriva in zraka.

to se mi je sicer začelo dogajati, po tem, ko je crknila ena žarilna svečka (predgretje), tako da bom najprej sedaj zamenjal to, potem pa ugotovil ali se še dogaja to cukanje v istem režimu. lahko da je to povezano, ker predgretje še vedno deluje, ko deluje tudi motor.

bomo videli...

lp
Jack_
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

rogirogec napisal/-a:
to se mi je sicer začelo dogajati, po tem, ko je crknila ena žarilna svečka (predgretje), tako da bom najprej sedaj zamenjal to, potem pa ugotovil ali se še dogaja to cukanje v istem režimu. lahko da je to povezano, ker predgretje še vedno deluje, ko deluje tudi motor.

bomo videli...

lp
Vrjemi da ni krivo predgretje, sem menjal vse svečke pa ni nič bolje.

LP
jaka_speed
Alfist
Alfist

Tole cukanje je večna enigma.To je tud en od razlogov,zakaj nimam več 159-ke,ker nihče ni znal popravit.Niti na pooblaščenem...Skupaj z volansko letvijo pa "recept" kako uničit image sicer odličnemu in lepemu vozilu.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Jest sem se mal poglobil v tole cukanje... še vedno sem prepričan da je krivda v EGR ventilu. Ampak zdej sem šel mal iz druge strani, očitno je problem povezan z delovanjem EGRja, vendar menjava samega ventila ne pomaga. Zato sem šel gledat kaj dela ECU.
In takoj mi je v oči padlo da ECU zahteva izjemno veliko recirkulacije izpušnih plinov ko je motor pod majhno obremenitvijo in pri obratih pod 2250...

Zdaj sem skoraj prepričan da je problem v ECUju. Če se kdo javi lahko probamo spremenit mapo v ECUju, pa bomo videli kako se bo obneslo.

Sem pa 99% da bi tole rešilo situacijo.
alfafil
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: maribor
Kontakt:

-dajte fantje,rešimo tole uganko,potem če uspe,TribesMan,začni to tržit :wink: :D
jaka_speed
Alfist
Alfist

Če rata,bom mogoče še kdaj meu 159-ko :D
mitoma
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Kranj

TribesMan napisal/-a:Jest sem se mal poglobil v tole cukanje... še vedno sem prepričan da je krivda v EGR ventilu. Ampak zdej sem šel mal iz druge strani, očitno je problem povezan z delovanjem EGRja, vendar menjava samega ventila ne pomaga. Zato sem šel gledat kaj dela ECU.
In takoj mi je v oči padlo da ECU zahteva izjemno veliko recirkulacije izpušnih plinov ko je motor pod majhno obremenitvijo in pri obratih pod 2250...

Zdaj sem skoraj prepričan da je problem v ECUju. Če se kdo javi lahko probamo spremenit mapo v ECUju, pa bomo videli kako se bo obneslo.

Sem pa 99% da bi tole rešilo situacijo.
Če so bo pri meni pojavilo cukanje kot ga opisujejo nekateri tuki gor se jaz javim pa probajmo!
slehernik
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ampak Tribes, en razlog mora biti da je ECU tako nastavljen. Razen če misliš, da je to samo eko razlog :doubt:

P.S. Po zadnjem posegu (čiščenje EGR in lopute) imam zdaj že en mesec in pol mir pred cukanjem (oziroma izgubo moči). Je pa takrat mehanik rekel, da bo enkrat potrebno očistiti tudi kolektor ( ga nisem dobro slišal?) ker so obloge gor, ampak da še ni krize, dela je pa veliko s tem.
mitoma
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Kranj

@slehernik vse to,kar si opisal je moj kolega očistil,tudi kolektor!
Začel šraufat zjutraj,končal pozno popoldne in če nimaš nekaj kilometrine šraufanja za sabo se tega ni ravno sam za lotevat!
Ampak kljub vsemu se mu cukanje občasno še vedno pojavlja! :doubt:
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Čimveč recirkulacije je želja vsakega proizvajalca, saj s tem znižuješ NOx izpuste. Kar je dobro, ampk ne za motor :D

Večina avtov ima recirkulacijo izpušnih plinov nastavljeno tako da ne gredo pod 300mg/inj zraka, pri 159 pa se spusti tudi do 240mg/inj.

Dejstvo je da noben avto ne cuka ko izkopiš merilec pretoka zraka in posledično izkopiš delovanje EGR ventila. In če menjaš EGR, pa zadeva še vedno ne dela tko kot treba, je pomojem dost logično da je problem v delovanju ventila, ne pa v ventilu samem.

Sicer zaradi tega ne bo nihče padu na tehničnem ali kaj podobnega, tako da brez skrbi. Bo pa mal manj "eko" :D

slehernik: a se to cukanje ne pojavlja samo ob bolj toplih dneh? Mogoče je to razlog zakaj zdaj nimaš problemov?
slehernik
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

No, saj se mi je zdelo, da je eco razlog. A na delovanje DPF pa nič ne vpliva?

Sicer pa zna bit, da je zaradi hladnega vremena, na to nisem pomislil...
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ne, na DPF to ne bo vplivalo, če bo se bo edino še malo kasneje zabasal in bodo regeneracije redkejše, saj z manj regeneracije izpušnih plinov produciraš manj saj... Ampak to so res minimalne razlike. Mogoče 10% daljši čas med regeneracijami.
Strunc
Alfa Junior
Alfa Junior

tribesman jst se javm da tole zrihtamo, samo ne vem kako bomo vedl ce deluje glede na to da zdej ne cuka k je bolj hladno....pa akumulator.moram zamenat k mi je umru dons :( ce zrihtamo tole cukanje pa se tiste zadeve za katere sva se menla privat bom zlo vesel ;)
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

OK
Odgovori
  • Informacija