Nihanje obratov + V nizkih obratih motor duši - 2.0 TS

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
pimi
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Slov.Konjice

Pozdravljeni!

Imam Alfa Romeo 156 2.0 TS bencin

Avto mi normalno vžiga, obrati pod zaugom normalni. Ko pa se peljam mi avto zaduši, pritisnem gas, mi cuka, iz izpuha mal strelja, nad 3000 obrati mi pa spusti in normalno gre. Potem spet avto obstane npr. pri semaforju, mi obrati nihajo 500-1500, dodam malo gasa, se zadeva mal umiri. Hočem speljat mi avto zaduši, pohodim gas, mi cuka in počasi popušča, naj 3000 obrati pa spet normalno gre. Včasih dva dni avto vozim kot da nič ni, naslednja dva dni pa sploh ne morem voziti pod 3000 obrati, ne da bi mi avto dušilo in cukalo. Če pustim avto na mestu laufat, mi po 10min obrati padejo na 500 in avto cel trese, pohodim gas, mal ustreli, pa je spet vredu za en čas.

Pred dnevi sem dal na pooblaščen servis očistit zračni sistem, bilo je malo boljše, ampak še vedno se mi ponavlja. Bila je napaka motorček prostega teka, ampak so ga testirali in še dela normalno.

Prosim za nasvet. Hvala
Uporabniški avatar
ARfan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Preoblečen Fiat/Opel

Verjetno je napaka na senzorju pretoka zraka ali lambda sondi.
Uporabniški avatar
Spyke
Alfist
Alfist
Kraj: Loka pri Mengšu

Prever še enkrat kable, ki grejo na senzor pretoka. Glede nihanja obratov sm imel pa tud jst težave zamenjal motorček prostega teka in laufa k urca!
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Ko pa se peljam mi avto zaduši, pritisnem gas, mi cuka, iz izpuha mal strelja, nad 3000 obrati mi pa spusti in normalno gre.
Tipičen simptom nedelujočega LMM-ja. Namreč motor ne dobi pravega podatka količine zraka in zmeša nepravilno mešanico z gorivom. Včasih pomaga čiščenje, akutne probleme lahko reši samo menjava, ki pa ni poceni. Ponaredki naj ne bi bili enako vzdržljivi kot original.
mi obrati nihajo 500-1500, dodam malo gasa, se zadeva mal umiri.
Za nihanje obratov pri prostem teku pa je lahko kriv motorček prostega teka. Čiščenje ponavadi pomaga, ker se na njemu nabira umazanija in olje - lahko da se ga je nabralo že toliko, da zapira loputo.

Vprašanje tudi kdaj so bile menjane svečke, ker se menjajo na 100.000 km ali na 20.000 če niso platinaste.

Kaj točno spada pa pod "čiščenje zračnega sistema"?
Uporabniški avatar
kosir1234
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Žiri

Nihanje obratov v prostem teku je tud simptom okvarjenega LMMja

Odklopi LMM pa se vozi in če bo lepše delalo je kriv LMM... Jaz sicer bolj sumim lambdo sondo...
(╯°□°)╯︵ ┻━┻.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm

Nihanje obratov v prostem teku je tud simptom okvarjenega LMMja
Res je, lahko pa je tudi vse kaj drugega. TS motorji so kar znani po tem, da radi migajo pri prostem teku, če ni vse tipi-topi. Ena rešitev bi tudi bila resetiranje ECU-ja, samo to je brezveze delat, ker je velika verjetnost slabega LMM-ja.
Uporabniški avatar
gandalf
Alfist
Alfist

Najverjetneje res LMM. Imel sem popolnoma enake simptome,ko so mi na servisu (po enem letu mi se vedno ni jasno kako...) napacno vstavili vlozek LMM-a v lezisce. Cukalo,trokiralo,obrati nihali...
Top Gear Magazine: It is easy for enthusiasts to love Alfas - these beautiful, charming Italians who wear their eccentricities like items of delicate, tasteful jewellery.
matmar
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: MB

Zdravo.
Pred leti na bencinarju (Opel omega 2.0 16V) enaki simptomi. Na pooblaščencu menjali vse mogoče senzorje, čistili, montirali in poskušali drago zaračunat, popravili pa nič. Niso imeli pojma kaj bi lahko bilo. V vaški garaži nasmešek mehanika in menjava cevi za odvod oljnih plinov (v vrednosti takratnih 8.000 SIT) in zadeva delala kot urica... Se splača preverit.
LP, Matjaž
Uporabniški avatar
pimi
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Slov.Konjice

Hvala za vse odgovore.

Pred kratkim sem zamenjal svečke in tesnilo motorja zgoraj na ventilih, kr mi je zamakalo olje na svečke. Pa sem spihal in potem blo malo bolje.
Mogoč je kriv športni filter, ki se mi je čist zadelal in sem potem naredil na original zrak. Lambda sonda mi je pred tem servisom stala na mestu, ampak sem jo zamenjal s rabljeno. Tudi prej ko so bili obrati še normalni, mi je pri večji hitrosti prižgalo luč ''vbrizg''. Avto že nekaj časa nima moči pri speljevanju, ampak nad 3000 obrati nekaj spusti, prižge se vbrizg napaka in dela normalno.

Moti me ko na testerju ne pokaže neke napake.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Športni filter ti je uničil LMM :doubt: Če pa se prižge lučka za napako motorja pa bi morala biti koda shranjena v računalniku. Verjetno javlja nedelujoč LMM, ki ne daje podatkov o zraku. Pregled kode bi vsekakor razsvetlil probleme.
Smejko244
Alfa Junior
Alfa Junior

Zdravo !

Pri meni je pa zadeva sledeča. Ko imam izklopljene kablje na senzorju odmične gredi (upam, da mislim prav, senzor pri šobah), mi avto gre kar okey, razen, da mi nihajo obrati, ko pa priključim kablje pa mi pri vožni avto cuka in nima nobene moči. Mogoče kdo ve kaj bi bil lahko vzrok? Sicer sem, ta senzor zamenjal z drugim, sicer rabljenim in zadeva je enaka.

Hvala za odgovor.

Lp
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Zaupaj potencialnim pomagačem letnik in vrsto motorja.
Smejko244
Alfa Junior
Alfa Junior

Gre za letnik 1998 z 1.8 16V motorjem.
Smejko244
Alfa Junior
Alfa Junior

Evo še slikca:

Slika[/img]

Slika
Uporabniški avatar
ramo
Alfist
Alfist
Kraj: Ljubljana

To je elektromagnetni ventil variatorja in ne senzor faze.
Odgovori
  • Informacija