Letne gume

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
Odgovori
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Rabimo novo definicijo besede dobra. Pa podvozje in ESP gor ali dol, zavorna pot bo še vedno daljša kor pri renomiranih znamkah.
"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time."
Alfa Romeo. Engineered to Excite.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Jaz sem naredil od začetka julija 2010 do danes na mojih letnih gumah malce čez 39000km. In imam "UHP" gume dunlop sport maxx TT. Na gumah je bilo še 4mm profila ko sem jih montiral letos. Računam da bodo zdržale še 10000km. Prejšnji set od junija 2008 do julija 2010 je dal čez 50.000km.

Tako da 20.000km na "eco" gumi? :D To je za ogrevanje. Če ne zdržijo dvakrat toliko kot UHP gume jih kr en klinc gleda.

Moje mnenje je da so te eco gume samo za tiste ki res delajo izjemno velike letne kilometrine po AC, 50kkm na sezono ali več. Vsem ostalih priporočam tisto srednjo izbiro "touring" gum. Velik boljši kompromis. Ker če delaš 20-30k na leto, bodo take gume po treh sezonah že itak tako trde da ne bodo za nikamor.

In to je še en velik minus za eco gume na avtih ki delajo malo kilometrov. Nudijo povprečen oprijem že na začetku, po treh štirih letih so pa na meji nevarnega. Moja draga je imela gor lani peto sezono Michelin Energy. Guma je imela preko 5mm profila ampak oprijema nobenga že v suhem, v mokrem pa si šel pri 50km/h v ovinek na počez, isti ovinek pa sem jaz z mojimi sportmaxxi odpeljal komot preko 80km, brez drsenja. Ko sem lani enkrat sredi poletja v dežju vozil njen avto me je prijelo da bi šel kar takoj menjat, ker je bilo dejansko nevarno. Zaviranje v mokrem je bilo kot po ledu.

In ja, kot pravi lizard... "dobre" so vsake gume, definicij kaj pomeni dobre pa je lahko toliko kot je voznikov.
Zame so dobre UHP gume renomiranih proizvajalcev. Srednja klasa "touring" gum je OK, ostalo je pa šrot, oziroma za tiste ki delajo izjemne kilometrine, ali vozijo po AC in jim poraba veliko pomeni.
Pol maš pa še odlične gume (eksremno "mehke")... :)
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

a je kdo meu yokohamo parado spec 2?
Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Litija

Ma kolega na focusu. Oprijem vrhunski, sam glasna je pa tok da ni za nikamor. #-o
Uporabniški avatar
BRLE
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Kranj

Jaz imam že 5 let (2. komplet) gume Fulda carrat Exelero in moram reči da je res dobra guma. Zelo tiha in predvsem zelo dobra na mokrem - še boljši oprijem na mokrem kot nova Dunlop winter 3D. Pa je že vožena eno sezono.
Vidim pa da je sedaj že nova zunaj, tako da jaz bom sigurno tudi v bodoče ostal na Fuldi - pa še cenovno je zelo ugodna.
V vsaki šali je malo šale (in veliko resnice)!!!
Uporabniški avatar
spartan
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Slovenska Bistrica

lizard napisal/-a:Rabimo novo definicijo besede dobra. Pa podvozje in ESP gor ali dol, zavorna pot bo še vedno daljša kor pri renomiranih znamkah.
Conti je renomirana znamka.
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Sem spregledal in mislil, da pišeš o Savi. No kakrkololi že, s tem kar je napisal Tribesman se stiranjam v celoti...
Uporabniški avatar
spartan
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Slovenska Bistrica

lizard napisal/-a:Sem spregledal in mislil, da pišeš o Savi. No kakrkololi že, s tem kar je napisal Tribesman se stiranjam v celoti...
Ja, športno res ni :)
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw

čisto informativno vprašanje.....
ali v dimenziji 235/45*18 sploh obstajajo "touring" gume ( er300 in podobno) ??? , ker vse kar sem zasledil, so sport...( sportmax, eagle f1 as2 , zero nero / roso.....) ali je taka ponudba le pri nas?.....kar pa seveda nanese pri ceni
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Ja, to je zelo specifična dimenzija, in je težko dobit kaj drugega kot performance gume...
Uporabniški avatar
alro
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Nova Gorica/Gorenje pri Divači

A niso PZero Rosso malo bolj "potovalne" ?
Slika
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Rosso so sicer še vedno UHP gume, a so kao bile delane z namenom da si primerne za limuzine oz. tudi za potovanja. Po drugi strani pa so Asymmetric 2 na testih pri oceni udobja vedno bile na samem vrhu. Je pa kr loginčo, da v tej dimenziji ni drugega kot športnih gum.
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw

Asymmetric 2 imam sedaj na alfici in sem zadovoljen, za na "kanto" od S-Maxa, pa bi raje gor vrgel kako potovalno gumo, se mi zdi, da bi bila vrh glave, pa potovalne so kar nekaj ceneje (ponavadi), ker Asymmetric 2 je za to dimenzijo cca 220€ ali celo več na komad :twisted: , kar pa mi je :/ :/
ziga22
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 2006 Alfa 159

alro napisal/-a:A niso PZero Rosso malo bolj "potovalne" ?
Glasnost je čisto ok. Imam assymetric verzijo in ni glasna. Se pa super drži v ovinke.
Uporabniški avatar
Alč
Alfa Member
Alfa Member

na koncu sem vzel GY Eagle F1 assy 2, pa niso zaenkrat nič glasne, se pa avto pelje malček bolj udobno(lepše pobira recimo robove ko cestarji flikajo ceste...) Oprijem je vrhunski, imam pa občutek da je avto malce manj odziven :wink: zadovoljen =D>
Odgovori
  • Informacija