težave z alfo 156 1.9 JTD

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

ma5t3r
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0

Gricko...kje se nahaja senzor ki krmili števec? je to mogoče to?
Slika
majstor..ko izvem ti javim takoj :wink:

SHadowX...prva stopnja se mi vžge na 125° druga pa sploh se nena prižge, ko pa kabel snamem z termostikala pa se druga prižge pa dela, temperaturo sem meril na računalnik mi je kazala tem. 93° na števcu v kabini pa 120°. ali mogoče vete kje se nahaja senzor za števec ki je v kabini? je to na sliki (zgoraj ta zeleni senzor?)

Lp.
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

Najprej povej kateri motor točno imaš(moč) in ali je bil v termostatu en ali dva senzorja?
Emperor of The Dark Realm
ma5t3r
Alfa Junior
Alfa Junior

1.9 JTD 85KW imam pa takšen termostat, v njega gre 1 senzor.
Slika
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

To mislim da je napaka števca temperature... sem že večkrat videl na 156 da termostat dela prav (številke v računalniku so prave, okoli 85°C), samo števec na armaturi laže...
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw
Kraj: Ljubljana

nisem siguren, ampak senzor na termostatu je, če se ne motim za števec v kabini...

ko si kupil termostat....si dobil zraven tudi senzor, ali si starega vgradil
(jaz sem pri originalu dobil zraven nov senzor......pri "ponaredku" za pol cene, pa ga ni bilo zraven)

za ECU ne vem kje je....
tist zelen, ki ga ti kažeš je po mojem za notranje ogrevanje kabine - regulacija pri avtomatski klimi - ker je na cevi k, ki gre v kabino.....ampak to samo ugibam!

Prvo preveri (kot je shadowX rekel) koliko je dejanska temp motorja / vode in ker senzor ti laže.....nato boš videl kako je z ventilatorjem.....ali je kaka napaka ali se bo delovanje popravilo.

Je pa pri 156 problem tudi v hladilniku ki "propade" z leti in ne opravlja več svojega dela......
Ampak pred vsemi posegi najprej dobi podatek, koliko je dejanska temp. vode in nato zamenjaj tisti senzor , ki je v okvari!
nato pa dalje.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Kakor jaz vem, 156 1.9 JTD nima dveh senzorjev za temperaturo.
Uporabniški avatar
THOR
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: alfa 33/156/159/giulietta

Tudi meni se zdi, da ima samo enega. Si odčital temperaturo ki jo kaže računalnik?
Pij, jej, kavsaj, za delo se ne ravsaj!!!
alfa 33//156//159//giulietta
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

eLearn napisal/-a:ECU Coolant temperature sensor
It is fitted on the thermostatic cup and measures the temperature of the coolant by means of an NTC thermistor which has a negative resistance coefficient.
Zadeva ima 4 polni konektor in oba dela (ECU in sredinska konzola) uporabljata isti senzor.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw
Kraj: Ljubljana

....pol sem zaj.....
ampak, če je 4 polni konektor......je možno, da ima notri dva senzorja v enem ohišju.....NTC/PTC ima ponavadi 2 žici.....
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

TribesMan napisal/-a:Kakor jaz vem, 156 1.9 JTD nima dveh senzorjev za temperaturo.
CF2 motor ima, če me spomin ne vara je 105 konjski.

Kot je že omenil Gricko je tisti zeleni namenjen računalniku avtomatske klime. Na podlagi tega senzorja računalnik oceni kdaj je voda dovolj topla da pozimi dvigne hitrost ventilatorja kabine pri ogrevanju. S tem ko počaka poskrbi, da se motor hitreje ogreje in da nam ne piha leden zrak v noge.

V vsakem primeru preveri dejansko temperaturo z navadnim tekočinskim termometrom in jo primerjaj z odčitkom na testerju in indikatorju v armaturki, le tako boš sigurno lahko vedel kje je problem.

Če pa se ti to ne da in bi raje na blef menjaval kose, pa najprej zamenjaj senzor v termostatu v kateremu sta v bistvu dva NTC upora in če eden od obeh kaže napačno se pojavi razlika med izmerjeno temperaturo v ECU in na armaturki. Strošek je nekje med 20 in 30 EUR.
Emperor of The Dark Realm
Uporabniški avatar
majstor
Alfa Member
Alfa Member

Kje pa lahko dobim ta sezor? mogoce kaksen link? Je kdo ze menjaval?
[/quote]
ma5t3r
Alfa Junior
Alfa Junior

zamenjal sem danes ta zeleni senzor (ki je baje za števec v kabini)
Slika
pa mi temperatura še vedno raste.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Senzor za števec v 115 konjskem motorju je tisti na termostatu... isti kot tisti s katerega bere računalnik.

Tako da poglej najprej kaj kaže računalnik, ker je verjetno napaka v števcu, ne v senzorju. Ali pa termometer pa izmeri na roke.
ma5t3r
Alfa Junior
Alfa Junior

Slika
ko kaže meni v kabini tak,je na računalniku 92°.
TribesMan.. sem dal novi senzor + nov termostat ampak ševedno mi dviguje temp. oz števec tako veliko razliko kaže od realne temp.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ergo... imaš fuč števec!

Če je na računalniku 92°C, to pomeni da je v resnici vse OK, edino tvojemu števcu se blede.
Odgovori
  • Informacija