2.0 JTDm je načeloma bolj ekonomičen motor od 1.9 JTDm. Predvsem zaradi novejšega sistema DPF filtra, ki je manjši in montiran direkno za turbino, tako se regeneracije izvajajo sicer bolj pogosto, vendar veliko hitreje in z bistveno manj porabljenega goriva za ogrevanje DPFja. Saj je zaradi bližine turbini temperatura izpušnih plinov veliko večija, kar pa je pogoj za izvajanje regeneracije (T>600°C).
Pa tudi novejši tip turbine pomaga, saj ima manjši backpressure in manjšo turbo luknjo.
159 z 1.9 JTDm (150KM) sem imel vedno med 8 in 9l...večinoma mestna vožnja.
159 z 2.4 JTDm (210KM) brez DPF imam porabo spet med 8 in 9l...večinoma mestna vožnja. Na AC poraba precej pade, ampak pod 8 še ni šlo (8,1 najmanj). Oba avta sta imela iste 18'' feltne.
Tiste cifre z porabo 7 ali še manj na tej mašini so smešne in če so resnične res nočem tega cincarja srečat na cesti.
gecco napisal/-a:159 z 1.9 JTDm (150KM) sem imel vedno med 8 in 9l...večinoma mestna vožnja.
159 z 2.4 JTDm (210KM) brez DPF imam porabo spet med 8 in 9l...večinoma mestna vožnja. Na AC poraba precej pade, ampak pod 8 še ni šlo (8,1 najmanj). Oba avta sta imela iste 18'' feltne.
Tiste cifre z porabo 7 ali še manj na tej mašini so smešne in če so resnične res nočem tega cincarja srečat na cesti.
Tukaj veliko igra stil vožnje. Moja vožnja je dinamična in imam na 1,9jtdm porabe dobre 7l/100km po AC. Morda pa napačno voziš vozilo da toliko pije ali ga pa samo teraš okoli . Za dinamično vožnjo imam pri požrešnem bencinarju z 2.3 16V (166PS) 9-10l/100km. Vozilo je pa približno iste teže in velikosti kot 159. Ne vem kaj ti delaš z vozilom, da ti toliko pije. Samo je malo too much.
Seveda da igra veliko vlogo stil vožnje, kaj pa drugega. Tako kot sem napisal, nizke porabe so možne, sem tudi jaz že sprobal (tistega enega tanka z 7.2l ne štejem v povprečje), ampak tako se ne bom vozil!
Isto je bilo že prej na 156-ki (106KM in 140KM)...porabe so bile vedno okoli 7l. Drugi se lahko hvalijo z 5.5l, mene te porabe čisto nič ne motijo in uživam v vožnji z Alfico vsak dan. Saj se zavedam kakšen avto sem kupil, ne bom sedaj šparal na gorivu. Če sem hotel to mašino jo bom tudi izkoristil.
ma tle ni fora v cincanju... fora je v tem (pomoje) da čim prej spraviš na potovalno hitrost in potem tam ostaneš in predvidevanje... ne da skoz gas do fula pa potem bremzat na nulo pa spet gas... (kot svinje v buče). Moj primer zjutraj na obvoznici (severna) se redko lahko voziš več kot 110kmh pač veliko prometa in maš v šesti pa da se ne zaganjaš sprednjemu v rit ... popoldne si srečen če se na isti relaciji voziš 100kmh... na AC se v času "rush hour" več kot 140težko voziš še po prehitevalnem (LJ-KR). Po mestu malo predvidevaš da se v krožnega (krožna;Tomačevo-žale) pripelješ malo hitreje ne da ti je treba speljevat s 1. prestavo... pa spet gas do fula... ko se peljem pa domov po lokalni cesti sem pa z 100kmh (6. prestava) že "divjak"... ker folk molze tistih 70 čez 70 omejitev al pa tam ko je 90 omejitev... V sobotah, ko je pa po naši dolini malo bolj prazna cesta, si pa dam duška ... Se pa najde vedno kakšna "večja riba" od tebe pa te prehiteva na AC čeprav se voziš 200 al pa izven naselja ko se pelješ 140...
Dodal bi samo to da se je možno veliko bolj tekoče vozit po LJ malo pred 7 kot pa potem ob 8... Moja poraba v 16K km = 6,6... Sem menja da poraba ni samo odvisna od hitrosti ampak tudi kolk si "tišast"... (s tem da sem tud jaz kdaj tišast za volanom )
Razumem, če berem ponovno svoj post pišem kot da sem divjak ki ves čas priganja avto, pa ni glih tako. Vozim dinamično...pospešim na potovalno hitrost in potem vklopim tempomat. Vozim glede na razmere na cesti, ne pa po omejitvah. Po AC je vedno tempomat na 130-140kmh. Če se mi kdo naserje spredaj ga bom prehitel takoj ko bo mogoče in potem nadaljeval svoj tempo (tukaj pride 2.4 mašina najbolj prav). Najbolj se mi pa dopade pri 2.4 JTDm ker jo lahko voziš z tako nizkimi obrati (1200rpm) in vedno vleče brez problemov, tudi v klance. Ko pa rabiš pa samo pohodiš in takoj se zavrti. Pač, to me stane, ko pohodim da pridem mimo. Ko sem probal brez tega, konstantno pod 2000rpm, večinoma pod 1800rpm in samo 120kmh po AC je bila poraba blizu 7.5...ampak tako ne gre. Je malo problema v meni...ne maram da je kdo pred mano, ki se vozi močno pod omejitvijo ali pa čisto neprimerno za razmere na cesti
Pa še, naše malo Novo mesto je majhno. Vse razdalje so minimalne. Večinoma kamorkoli greš več kot 10km ne narediš
gecco napisal/-a:Razumem, če berem ponovno svoj post pišem kot da sem divjak ki ves čas priganja avto, pa ni glih tako. Vozim dinamično...pospešim na potovalno hitrost in potem vklopim tempomat. Vozim glede na razmere na cesti, ne pa po omejitvah. Po AC je vedno tempomat na 130-140kmh. Če se mi kdo naserje spredaj ga bom prehitel takoj ko bo mogoče in potem nadaljeval svoj tempo (tukaj pride 2.4 mašina najbolj prav). Najbolj se mi pa dopade pri 2.4 JTDm ker jo lahko voziš z tako nizkimi obrati (1200rpm) in vedno vleče brez problemov, tudi v klance. Ko pa rabiš pa samo pohodiš in takoj se zavrti. Pač, to me stane, ko pohodim da pridem mimo. Ko sem probal brez tega, konstantno pod 2000rpm, večinoma pod 1800rpm in samo 120kmh po AC je bila poraba blizu 7.5...ampak tako ne gre. Je malo problema v meni...ne maram da je kdo pred mano, ki se vozi močno pod omejitvijo ali pa čisto neprimerno za razmere na cesti
Pa še, naše malo Novo mesto je majhno. Vse razdalje so minimalne. Večinoma kamorkoli greš več kot 10km ne narediš
Tako sem tud jaz mislil ja... samo 8,5l za 2,4jtd mi je normalna poraba za 1,9 (110kw) mi je pa (pre)visoka... S tem da maš ti precej mestne vožnje on pa ima 3/4 AC kar naj bi precej nižalo porabo... razen če si tišast pa kot sem prej napisal gas do 180 pa bremzat na 140 pa spet gas itd... zgolj moje subjektivno mnenje
Ja, je zanimivo da je imela 150KM isto/podobno porabo. Tukaj se verjetno pozna razlika moč/teža. Stil vožnje mislim da je več ali manj isti.
Bremzanja iz 180+ na 140- pa načeloma ne izvajam...če že samo spustim gas pa da sam zmanjša. V splošnem se trudim da je moja vožnja tekoča..spremljanje prometa, predvidevanja. Raje spustim gas prej kot pa da moram zavirati.
Nč, dost bo, to je zdj že čist druga debata. Jaz sem samo podal svoja opažanja na porabo 159ke
sam imam na 110kw porabo 7l, s tem da imam večino kratke relacije, na AC se začne hitro spuščati proti 6l, poznajo se tudi gume, letne 235 7l, zimske 205 6,6l.