Slaba svetilnost kratkih luči - AR 159 / Brera / Spider

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: AR Giulia 2.2 & AR Mito 1,4 turbo LPG
Kraj: Ljubljana

alfa_samec napisal/-a:Jaz tudi ne. 159-ka ima zelo slabe kratke luči.
+1
skyblue
Alfa Freak
Alfa Freak

Imam xenon kit 4300K in pranje žarometov. Nobena H7 se ne more primerjat s tem. Pri 4300K te najbrž nihče ne bo j....l zaradi tega. Zna pa biti problem pri 6000K in več, ko pomoje kar prosiš, za izredni tehnični pregled :)
Sam sem balaste zmontiral pod žaromet. Kable pa speljal iz spodnje strani, tako da se jih niti slučajno ne vidi...
Uporabniški avatar
JUG
Alfa Freak
Alfa Freak

Ne ne ne dečki... narobe smo se razumel. Vem da xenon sveti boljše in vem da je katerakoli halogenka poraz proti xenonki, pravim samo, da pri moji Alfici svetijo luči precej spodobno napram nekaterim drugim vozilom z halogenkami.

Glede primerjave z xenonom sem pa rekel da bom poslikal, le za primerjavo, ne da bi hotel dokazati superiornost halogenk :P

Malo smo zasmetili temo...

No pa še komentar na HID kite. Sem že na forumu kar precej prebral debat na to temo. Sem tudi jaz razmišljal o slim varianti balastov, pa 4300k žarnicami, dokler nisem naletel na post od... pač nekoga (ne vem več), ki je napisal da težava lahko nastane v primeru nesreče, ko kiflci začnejo komplicirat. Pol sem pa začel razmišljat, lahko da nisi nič kriv, pač udeleženec v nesreči, pa na koncu davek plačaš sam, saj si npr. z neprimernimi žarometi zaslepil nasproti vozeče vozilo, ki je zato, ne vem, zavilo na bankino, pa ga je zaneslo v tvoj avto, pa je pol nastal ognjemet...
Kakorkoli se obrneš, ne delaš po zakonu.

Bi pa takoj zmontiral, če bi se dalo HID vgraditi brez komplikacij in homologacijo. Nevem zakaj ne bi šlo z nekimi Bosch ksenonkami z A-testom, vsemi mogočimi certifikati in še ne vem čem, potrdilom o vgradnji, pa gremo na homologacijo... ne vem zakaj se v te državi (sj EU ni velik bolš) vse 3 krat zakomplicira.
Uporabniški avatar
Yagi-san
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: ex- Alfa Romeo GT 3.2 V6 Matte Black

skyblue napisal/-a:Imam xenon kit 4300K in pranje žarometov. Nobena H7 se ne more primerjat s tem. Pri 4300K te najbrž nihče ne bo j....l zaradi tega. Zna pa biti problem pri 6000K in več, ko pomoje kar prosiš, za izredni tehnični pregled :)
Sam sem balaste zmontiral pod žaromet. Kable pa speljal iz spodnje strani, tako da se jih niti slučajno ne vidi...

Ti popolnoma nič ne pomaga, če imaš še tako skrite kable in balaste. Prvi podatek o žarnici imaš na samem steklu/plastiki, drugo pa imaš vrjetno ročno nastavljanje višine snopa v kabini! Zadeva zaključena! In ja, tudi za 4300K bi te policija po****a, ne misli da ne..!
Uporabniški avatar
JUG
Alfa Freak
Alfa Freak

No pa lohka malo bolj pokomentiram žarnice. V temi po suhi cesti svetijo zelo dobro, bi reku da jih priporočam. Če je pa cesta mokra se pa bolj slabo vidi, ne vem če je sploh kakšna huda razlika med temi in navadnimi žarnicami iz Hoferja. Barva žarnice, če koga zanima, je sicer lepa, se pa pozna da je halogenka in še vedno vleče na rumeno.

Na splošno, če bo žarnica zdržala dolgo se jo splača kupit, če pa crkne na teh naših prerukanih cestah prej kot Hoferjeva, se je pa ne splača.

Poslikal nisem nič, predvsem zato ker ne najdem stojala za fotoaparat. Nekam je pobegnil :)
anba
Alfa Member
Alfa Member

Da še jaz malo vprašam glede žarnic. Trenutno mi svetijo res ekstremno slabo, tudi zelo nizko pred avto, kljub najvišji nastavitvi. Gledam za novimi žarnicami in me zanima katere bi bilo bolje nabavit, Bosch Plus 90, Philips X-treme vision, ali mogoče kake druge? Tudi če crknejo po 5 mesecih, kot nekateri pišejo, nima veze, le svetilnost me zanima, ker se ob trenutnih žarnicah zelo težko vozim po temi.

Pa verjetno bi bilo pametno tudi nastavit višino snopov mehansko pri lučeh?
Uporabniški avatar
ziga_
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Alfa Romeo 159 Sw 1.9JTDm 16V

anba napisal/-a:Da še jaz malo vprašam glede žarnic. Trenutno mi svetijo res ekstremno slabo, tudi zelo nizko pred avto, kljub najvišji nastavitvi. Gledam za novimi žarnicami in me zanima katere bi bilo bolje nabavit, Bosch Plus 90, Philips X-treme vision, ali mogoče kake druge? Tudi če crknejo po 5 mesecih, kot nekateri pišejo, nima veze, le svetilnost me zanima, ker se ob trenutnih žarnicah zelo težko vozim po temi.

Pa verjetno bi bilo pametno tudi nastavit višino snopov mehansko pri lučeh?
Ja preveri če pravilno sveti, mogoče malo očistiti žaromete, tako na zunaj kot znotraj. Drugače so vse te dražje žarnice ''z večjim izkoristkom'' tm tm. Samo ne glej tistih, ko je barva vmes. Glej tiste, ki dajo čim bolj ''belo'' ali ''srebrno'' svetlobo. Sam sem jih imel od Osram, sem odkartal malo čez 25€ in po 4-5mesecih so šle. Sem kupil navadne Philips, seveda so svetile malenkost slabše, ampak delajo BP (skoraj 2 leti). Res pa je da ima Alfa smotan žaromet in slabše sveti.

Lp
skyblue
Alfa Freak
Alfa Freak

Danes sem meril pri eni in je na luči samo 12,9V. Mogoče če še kdo preveri, bi bilo za pogledat ali je to mogoče vzrok. približno 5A pa pretanki kabli....
Lahko še kdo pomeri pri sebi, pri prižganih lučeh seveda....
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Pri današnji avtoelektriki je 1,5V padca zelo malo.
Obenem pa moraš vzet na znanje, da je ponavadi rele na eni strani, tako da je do ene luči cca 50 cm kabla, do druge pa 3 - 4 m.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
Alen84
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0

Jaz sem za svojo 159-ko kupil kar v Bauhausu neke ala "xenon white" H7 za 10 EUR komplet (2 kosa) in sem zelo zadovoljen. Zdaj jih imam že kar nekaj časa in še vedno delajo + vidljivost je boljša od navadnih. Svetloba je pa tudi bela in potegne že malo na modrikasto, kar pa je tudi precej lepše od navadne rumene. ;)
anba
Alfa Member
Alfa Member

Sem peljal nastavit luči k mehaniku. Sploh ne morem verjeti razliki. Očitno so bile nastavljene totalno v tla, sedaj sveti kot mora. Še ene boljše žarnice pa bo super. :D
borisk
Alfa Member
Alfa Member

slučajno kdo ve, kje je stikalo za luč v prtljažniku? Sam imam probleme z lučjo, ker včasih gori, včasih ne, oziroma takrat ko gori, čeh nekaj časa ugasne, kot da bi bi bil slab stik ali podobno. žarnico sem že preveril, tudi zamenjal tako da žarnica ni problem.
pero666
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 166 3.0 V6 & 159 TI

preglej tudi kable, ki so speljani v havbo. Ker se pogosto pregibajo, je verjetno karetega precvikalo.
Uporabniški avatar
Alen84
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0

Jaz pa imam eno vprašanje: do zdaj se mi je 2x že zgodilo, da sem avto parkiral, ročno ugasnil luči, ugasnil motor in ko sem izstopil iz avta so (kratke) luči gorele.

Ima 159-ka kako varianto da luči ostanejo prižgane? Da se luči ugasnejo s časovnim zamikom? Se je to komu že zgodilo?
anba
Alfa Member
Alfa Member

Ja, če pri ugasnjenem avtu potegneš ročico k sebi (kakor za dolge luči), ima 159-ka timer za prižgane kratke luči. En poteg 30 sekund, dva 60 itd. "Follow me home" varjanta.
Odgovori
  • Informacija