Mn nekaj zanima!

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
Dean_Q4
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Kamnica pri MB

Mel sem temo:"Kaka finta...:-))" pa jo je nekdo zaklenil, dobro no - NJBOLJE je bilo tako, ker so bili nesporazumi, sploh ni bilo pravih odgovorov na topic :( , nič kaj dosti nisem zvedel, le to da naj pišem slovensko ](*,)

nevem pa kam in kdo mi bo sedaj odgovoril, če bo kdo, jaz brezveze nebom več o tem nove teme odpiral
:|
Dean
Uporabniški avatar
djsly
Alfist
Alfist
Kraj: Lublana

to je overboost. 0.8 ti mora držat, če je vse ok.
Dean_Q4
Alfa Freak
Alfa Freak

Aha, vredu no!

Sicer sem pa včeraj videl, ko sem se šel peljat, da sedaj ko je intercooler zalepljen mi malenost več fila, se pravi da je prej nekaj spuščal ;;., ampak sedaj mi fila v 1. 0.6bara, 2. 0.7bara, 3. 0.8bara, v 4. pa 0.9 bara, za 5 pa nevem, še nisem tako daleč prišel, tako rečeno vmes, pa zna tudi druga skočit na 0.8 :flamer:

Samo o tem kar je darko567 govoril, da mu laufa na 1.6bara :oops: to pa je že zanimivo potem!

Mene samo zanima, koliko pa le ima potem Q4 konjev s takšnim tlakom, pa če se občutna razlika pozna, občutek v vožnji, zaradi toliko večjega tlaka :roll: , mislim da se bi mogla :goodnevil:
Dean
Uporabniški avatar
AR-146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: ljubljana

kukr sm slišu po zvoku sodeč precej
Dean_Q4
Alfa Freak
Alfa Freak

Aha "AR-146" si slišal Darkotovo :D

Ja po takem tlaku sodeč mora turbina sikat ko zmešana, sam pri mojem vem, pa imam serijski tlak polnjenja, pa šp. filter konični, po moram rečt da se res lepo sliši :lol:

To je pa res pri turbačih, to se meni pa lahko rečem "vsem" kolegom, avto frikom najbolj dopade, ko začne sikat :lol:

...no mogoče si pa ti mislo tud po izpuhu, seveda - to pa je odvisno kak maš sistem narejen, pa kateri lonec zadaj... 8) jaz še mam noter oba katalizatorja, kar moram čimprej ven vrečt ker ga samo duši, zadaj pa powerfull-ov lonec...
Dean
Uporabniški avatar
djsly
Alfist
Alfist
Kraj: Lublana

Daretova se ne sliši več tolk odkar ma auspuh poštiman. prej je žvižgalo kot pri reaktivcu, hehe...sedaj je avto bolj "civilen".
Uporabniški avatar
AR-146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: ljubljana

ja ja prej je blo hudo slišal se je res k reaktivc
Uporabniški avatar
wolf66
Alfa Member
Alfa Member

Alfa 155 Q4 ima na čipu omejen pritisk turbine v prvi in drugi prestavi, da menjalnik in diferenciali ne trpijo preveč (okoli 0.5 - 0.7 bara). Maksimalni stalni pritisk turbine je 0.85 bara, pri overboostu pa okoli 1.0 - 1.1 bara. Overboost dosežeš tako, da v četrti ali peti prestavi pri nizkih obratih (2000) pohodiš plin do konca. Maksimalni pritisk bo dosežen pri približno 3800 obratih. Če se to ne zgodi, verjetno kaj spušča, je zanič turbina ali pa pierburg elektromagnetni ventil. Pri maksimalni moči motorja, ki je pri 6000 obratih, je tlak samo 0.6 bara. S čipom se da varno povečati pritisk na okoli 1.5 bara, kar znese okoli 250 konjev. Še več bi bilo možno z zamenjavo turbine za večjo (lancia delta integrale 16v ali EVO1), ker lahko drži večji pritisk pri visokih obratih.
Dean_Q4
Alfa Freak
Alfa Freak

Bravo =D> =D> =D> lepo to "wolf66" lepo

...prav o tem sem že govoril enkrat - ta overboost, da ko ga pohodiš pri nizkih obratih gre nekam visoko!

Sedaj si me navdušil, skozi se je govorilo da je 155 Q4 zelo redka, prej sem mel 5 GT Turbo, pa je bil zelo redek avto, res, ko sem kupil Q4 smo se zezali, so kolegi rekli da kupujem same redke "extravangardne" avte :lol: in da je Q4 zelo redka :roll:

No po eni strani je verjetno res, če jo že primerjamo z drugimi modeli "cuore sportivo", ampak prav tukaj na tem forumu sem spoznal, da se kar nekaj takšnih lepotic "samlerstuck-ov" vozi po sloveniji! =D>

Ko sem v Franciji delal z italjani, sem bil tam z Q4 - in so mi vsi povrsti zagotovili, da TEGA MODELA ne poznajo na njihovih cestah :roll: , ko sem "skoraj vsak" dan nekoga drugega po šihtu peljal poleg v hotel, je oz. so bili prav vsi navdušeni in presenečeni, bilo mi je prav smešno....HALOOOOO - Italjani :?: :roll: ...takna pač moja izkušnja :mrgreen:

Kot zgleda v sloveniji kaže bolje in je teh avtov več 8) , prav zato si me "wolf66" navdušil in bom verjetno še danes odprl temo, da vidimo - koliko nas pa res je tukaj :mrgreen:

Lp, Dean
Dean
Uporabniški avatar
wolf66
Alfa Member
Alfa Member

Če te zanima čip, se lahko kdaj pogovoriva. Jaz sem najprej kupil čip v Italiji, pa nisem bil zadovoljen z njim. Potem sem si ga napisal sam (modificirane mape od Lancie delte integrale EVO 2), avto gre bolje in 50 000 km sem naredil brez težav. Pri čipu ni toliko pomembno, kolikšen je maksimalen pritisk, ker je dosežen le v omejenih okoliščinah (četrta in peta prestava, poln plin in nizki obrati), ampak stalen pritisk in pritisk pri maksimalnih obratih (6000). Pri originalnem je moč 190 konjev dosežena pri 6000 obratih in 0.6 bara pritiska, pri modificiranem pa 250 konjev pri 5800 obratih in 1.0 bara pritiska, vendar je to za originalno turbino že skrajna meja. Težava je tudi pri intercoolerju, ker stranski plastični deli in tesnilo ne zdržijo takšnega pritiska. Sam bom zdaj naredil stranska dela iz aluminija in jih dal zavariti. V neki drugi diskusiji sem videl, da je MG napisal, da lahko na čipu spremeniš samo predvžig, in da zato ponavadi stopi bate, ker je zmes preveč lena. To ni res, ker se na čipu spreminjajo vsi parametri (predvžig, količina goriva, pritisk turbine...). Težava je ponavadi v tem, da je razpokana cevka v rezervoarju za gorivo ali pa je zanič regulator pritiska goriva, zato pri visokih obratih ne pride v motor dovolj goriva in je zato zmes prelena. Posledično pride do detonacij, ki povzročijo pregrevanje in taljenje batov. Težava je v tem, da pritisk goriva narašča s pritiskom turbine (zato je na regulator priključena cevka podtlaka). Če daš na servis zmeriti pritisk goriva, to naredijo v delavnici pod prostim tekom, ne pa pod obremenitvijo in maksimalnim pritiskom turbine. Regulator ponavadi spušča pod pritiskom, zato je pri takšnem merjenju vse v najlepšem redu. Pod pritiskom pa odpove, zato je pritisk goriva premajhen, kar povzroči prej omenjeno pregrevanje. Najbolje je, da se vgradi enostaven digitalni voltmeter, ki ga lahko priključiš na signalno žico lambda sonde in tako okvirno meriš zmes (pri turbo motorjih mora biti malce bogatejša, zato mora voltmeter kazati vedno vsaj 0.875 volta). Dobro je tudi meriti temperaturo izpušnih plinov (montaža senzorja v izpušni kolektor), ki ne sme presegati 975 stopinj. Če te vrednosti niso presežene, ni straha, da bi se motorju zgodilo kaj hujšega.
Dean_Q4
Alfa Freak
Alfa Freak

Z eno besedo ODLIČNO =D> =D> =D>

Se vidi da imamo opravka z "majstrom" oz. poznavalcem!! :D

"Wolf66", kot tudi "Darko567", pa še bi se kdo našel ki se na to tako dobro spozna! =D>

Jaz se na to "glede tuninga", čipov in tega ne "odkrito povedano" ne zastopim ogromno, zelo dobro pa razumem napisane vrstice ko se govori o tem, vglavnem however, raje jaz sem pameten "po domače povedano" samo takrat, katero stvar sam v praksi preizkusim :flamer:

No in kot sem napisal v mojem profilu se zanimam za tuning Q4, zato me veseli da sem naletel tukaj na takšne ljudi ki se spoznajo na to! :verycool:

Hvala za odgovore in upam ja, da se bomo v prihodnje kaj pogovorili ja :D in nekaj skupaj naštimali :jump3:
Dean
Uporabniški avatar
wolf66
Alfa Member
Alfa Member

Če te zanima čip, mi moraš povedati, kakšno oznako imaš na njem (sam imam verzijo 101.04), pa se lahko dogovoriva. Ker nas, lastnikov Q4 ni veliko, ti ga naredim zastonj, saj je že itak težko najti ljubitelje teh avtov. Da se narediti tudi stikalo, da preklapljaš med originalnim in modificiranim čipom. Edina slaba lastnost je, da je treba pred preklapljanjem ugasniti avto.
Dean_Q4
Alfa Freak
Alfa Freak

=D> Hvala "Wolf66"

Dalje pa na ZS, samo sedaj nimam časa-pridem po 20h gor

Bye, Dean
Dean
Uporabniški avatar
alfatuner
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ljubljana

vidm da se prov pridno trudte z q4 kam
škoda da jst nimam časa se z njo ukvarjat
pa že vse mam prpravljen.
Ko bo moja fertik bi se tud za kak čip javu k motor bo prpravljen tud za hujše napore. Večji fi na cilindrih itd..

Najhuje pa je ko motorčič zariba na balansirnih gredeh ker je nesramno draga menjava ležajčkov mamu jim avtobnova. No ja važn pa je da zrihtajo.
TUNIN TILL PERFECTION!
Uporabniški avatar
wolf66
Alfa Member
Alfa Member

Škoda, da si jih sploh menjal. Malo jih privariš, da se prosto ne obračajo, pa snameš jermen. Avto ne trese preveč, pa še tri konje pridobiš. Ko sem jaz imel ta avto šele pol leta, mi je utrgalo jermen klime, ki se je navil okoli glavne jermenice, kar je povzročilo, da je preskočil zobati jermen. :(
Odgovori
  • Informacija