Lep pozdrav vsem skupaj!
Moja Brera 2.2 JTS ima eno novo muho, pa upam, da jo bomo skupaj uspešno rešili oziroma ugotovili, kaj bi lahko bilo narobe.
Pomembna informacija. V juliju sem preventivno naredil en večji servis, ker sem se odpravljal na kar dolgo pot po Italiji in Franciji:
- akumulator je nov (julij 2013)
- štarter je nov (julij 2013)
- alternator je obnovljen (julij 2013)
Opis problema:
Če avto stoji več kot 10 ur, potem v prvem poskusu noče vžgat. Štarter se trudi, obratomer kaže med 500 in 700 obrati, potem pa "obupa". Ko poskusim avto vžgat drugič (nekaj sekund kasneje), avto zaenkrat vedno vžge.
Če avto stoji samo 2 ali 3 ure, vžge normalno v prvem poskusu.
Dodatne informacije:
Ne vem, če ima to kakšno povezavo ali ne, ampak avto ima večino časa v prostem teku 800 obratov. Včasih sicer teče s 1000 obrati, ampak večino časa v prostem teku motor konstantno drži točno 800 RPM. Čuti se, da to ni čisto prav — avto se pri 800 RPM nekoliko trese, medtem ko je pri 1000 RPM povsem miren.
Laični poskus (ne vem, če ima to kaj smisla, razmišljam na glas): Mogoče dobi avto ob vžigu premalo bencina, zato mu ne uspe vžgat? Ko poskusim vžgat drugič, je od prvega poskusa že malo "namazan" z bencinom in zato vžge v drugem poskusu? Če avto stoji samo nekaj ur, bencin še ne izhlapi in zato avto vžge v prvem poskusu. Če stoji čez noč, je zadeva "suha" in rabim dva poskusa. Mogoče bi to pojasnilo tudi prosti tek s prenizkimi obrati?
Vsem vnaprej hvala za nasvete,
Anže