Cviljenje pri hladnem zagonu / vžigu

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
SJ
Alfist
Alfist

Pri hladnem vžigu mi zacvili pri jermenih in utihne po kakšnih desetih sekundah. Najprej se je zamenjal mikro jermen, saj je v veliko primerih ravno ta razlog. Po menjavi, star jermen ni kazal znakov obrabe in cviljenje se je pojavilo naslednje jutro. Ob menjavi se je opazilo zarezo v jermenici (gumijast del) na gredi, torej sem naročil novo in tudi to zamenjal. In zjutraj seveda spet tisti "super" zvok. Naslednja diagnoza naj bi bila sklopka alternatorja, a ker je menjava te sklopke precej komplicirana (pravo orodje, razdiranje,...) sem precej skeptičen, saj ne vem, če bo ta večji poseg pomagal pri tem fu****g "cviljenju". Napenjalci in rolce so načeloma v redu.
1. vprašanje: Je lahko krivo kaj drugega glede cviljenja?
2. vprašanje: Menda je menjava samo te sklopke precej draga. Se mi splača menjat, ali naj nabavim kar celoten nov alternator?
Fleks4
Alfist
Alfist

Sem imel pri moji isti problem...Sem takrat potem naredil kar veliki servis,z menjavo vseh rolc in šponarjev,vsa 3 jermena,jermenico...točnega krivca nevem,je bilo pa potem vse tiho...
Uporabniški avatar
shark13
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: trbovlje

ja, ponavadi ravno zaradi okvare sklopke na jermenici altenatorja cvili jermen
Uporabniški avatar
cmrlj
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ljubljana

Na prejšnjem avtu sem imel pred leti isto situacijo. Na servisu so menjali neke ležaje bolj na pamet, pa ni pomagalo nič. Zadevo sem potem pustil in namesto jermenov zamenjal servis, avto pa še danes dela normalno, razen da v hladnem krajši čas cvili. Če na jermenih ni vidnih poškodb, najverjetneje ni nič strašnega. Ko ob naslednjem velikem rednem servisu zamenjaš vse, kar je naštel Fleks4, pa bo verjetno problem rešen.
sajer
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Grosuplje

Imel isto težavo, jermenica alternatorja,90 evrov z delom.
Uporabniški avatar
SJ
Alfist
Alfist

Ko vžgem avto in takoj dvignem obrate na okoli 2000 obratov, se cviljenje ne pojavi, dokler jih ne zmanjšam oziroma prestavim v drugo. Pove to komu kaj več?
Uporabniški avatar
THOR
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: alfa 33/156/159/giulietta

Mikro jermen? Vžgi avto, odpri pokrov in rahlo pošpricaj z wd-jem. Če bo nehalo, menjaj jermen. Men to dela clio, ko je mrzlo ali pa zelo vlažno, ko se malo ogreje je ok.
Pij, jej, kavsaj, za delo se ne ravsaj!!!
alfa 33//156//159//giulietta
skam
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: dolenjska

Če je jermenica fuč bo na prostem teku jermen vibriral .problem sem mel na 147 jtd , menjal napenjalec , jermenico altenatorja isto.
Rešitev je bila v jermenu mora bit pravi za sistem ko teče rola tudi po hrbtni strani jermena
Jermen je po hrbtni strani gumijast in ne cvili pri zagonu , so pa tudi jermena ,ki so drugačna moraš imeti oba tipa pa vidiš .
Jermen mora bit za Alfo ali Fiata in ne nabavljen samo po dimenziji
lp skam
Uporabniški avatar
SJ
Alfist
Alfist

Ravno tega me je strah, da bom menjal nepotrebne stvari in se bo cviljenje nadaljevalo. Jermen je bil naročen po številki šasije, tako da je verjetno ustrezen. Mogoče je bila kakšna stara zaloga?
skam
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: dolenjska

Naročen na Alfa servisu ali pri splošnem trgovcu z deli
lp skam
Uporabniški avatar
SJ
Alfist
Alfist

Mislim da pri splošnem (mi ga je narocil mehanik), tako da možno da ni popolnoma pravi...
Uporabniški avatar
SJ
Alfist
Alfist

Zadeva je rešena. Po menjavi obeh mikro jermenov z originalnima, se cviljenje ne pojavi več. Še en dokaz, da se splača kupiti originalne stvari... Hvala za pomoč. :wink:
Odgovori
  • Informacija