Olje v okolici jermena

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Minotauer
Alfa Junior
Alfa Junior

Lep pozdrav vsem!

Naj se na kratko predstavim za začetek. Sem nov lastnik Alfe Romeo in sem dva dni nazaj kupil AF 159 1.9 JTDM letnik 2008. Avto zares zgleda super, vse je delovalo kot mora. Odkupil sem ga od starejšega možakarja (62 let) ki je redno opravljal servise in naj nebi imel nikakršnih težav z avtom, prav tako je vodil evidenco vseh servisov in ima zapisane vse kose ki so bili zamenjani na servisih in ceno le teh. Prepričan da sem kupil dober avto se veselo podam na pot od Ljubljane do Lucije in vožnja je bila fantastična. Drugi dan navdušen nad avtom, ga seveda želim pokazat tudi prijateljem. Pred tem se odpravim še od Lucije do Kopra z "novim" avtom in glej ga zlomka, ko sem se vračal zaslišim neko štrcanje pod pokrovom, močnejši zvok, podobno kot stare GOlf 2ke diesel. Kak kilometer naprej zaslišim poleg tega zvoka še neko cviljenje. Na srečo sem bil nekaj 100 metrov od doma in sem varno pripeljal domov. Avto sicer ni nobenih opaznih voznih lastnosti izgubill med tem. A ko parkiram in izstopim iz avta zavoham nek smrad kot po zažgani plastiki. Hitro odprem haubo i imam kaj videt. v okolici jermena pošpricano črno olje, ki ga je med delovanjem pošpricalo po celi desni strani, pod jermenom pa vidim odtrgan kos odlomljen na dva dela (morda jih je več), izglada kot nek obroč širine prsta. Ali se vam sanja kaj bi lahko bilo narobe? Avta si ne upam več prižgat. Po eni uri sempogledal pod avto če slučajno kontinuirano pušča olje, a ni bilo ničesar. Avto sem dal pod kontakt da pogledam nivo olja in je pisalo Oil level MAX. Res sem obupan. Mislim da večjega baksuza kot sem jaz, svet še ni videl:(((

LP
didi
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Alfa Romeo Giulietta QV
Kraj: Ljubljana

Ce js prou razumem tvojo tezavo je teb verjetno eden od sponarjev razpadu?se ti je tudi snel jermen mogoce?kolk ma avto km?
Minotauer
Alfa Junior
Alfa Junior

Avto ima 162000km. Jermen je cel, ampak sedaj spodrsava, ker je pošprican s tole črno mastjo. Zjutraj je bil en mehanik pri meni samo da oceni situacijo in je rekel da je počla prednja desna manšeta in spustila mast, ki je potem zalila jermen. Rekel je da ga lahko varno počasi sam odpeljem do mehanika, da ni potrebe po avtovleki. Zjutraj pregledal še enkrat level olja v motorju in je še zmeraj maksimalen. Ali je res varno odpeljat tak avto brez avtovleke?
skyblue
Alfa Freak
Alfa Freak

glede na opisano,in tvoje poznavanje mehanike pokliči avtovleko in pelji na servis.
Minotauer
Alfa Junior
Alfa Junior

Sem poklical nekaj mehanikov sedaj vključno s pooblaščenim servisom. Prišli smo do zaključka, da se mi je odtrgal kos jermenice in jo je potrebno zamenjat. Glede na to da se je to zgodilo drugi dan po nakupu avtomobila, ali lahko zahtevam od prodajalca da krije stroške popravila? Zanima me, ali bi morala biti jermenica zamenjana na velikem servisu? Namreč sem se pogovarjal tudi z mehanikom ki je opravil veliki servis in je rekel da se to menja po potrebi.
kvasko
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Domžale

Minotauer napisal/-a:Sem poklical nekaj mehanikov sedaj vključno s pooblaščenim servisom. Prišli smo do zaključka, da se mi je odtrgal kos jermenice in jo je potrebno zamenjat. Glede na to da se je to zgodilo drugi dan po nakupu avtomobila, ali lahko zahtevam od prodajalca da krije stroške popravila? Zanima me, ali bi morala biti jermenica zamenjana na velikem servisu? Namreč sem se pogovarjal tudi z mehanikom ki je opravil veliki servis in je rekel da se to menja po potrebi.
Jermenica se res menja po potrebi. Lahko da si imel zgolj smolo da je zdaj razpadla.
rookec
Alfa Member
Alfa Member

Kot jaz vem, se to menja ob velikem servisu, vsaj jaz sem do sedaj vedno na vsakem avtu menjal. Odvisno kakšno kupoprodajno pogodbo si podpisal, če piše videno kupljeno in če je bilo to podnevi kupljeno nimaš nekaj veliko šans. Lahko pa probaš to unovčiti pri njemu kot 'prikrito napako'. Najbolje da pokličeš tega gospoda in mu pač razložiš situacijo. Saj se bo verjetno dalo vse dogovoriti.

LP
1. Alfa Romeo 147 1.9 JTDM 150km 2007
2. Alfa Romeo 156 1.9 JTD 116km 2003
3. Alfa Romeo 159 2.4 JTD 210km 2008
Kabuum Sound Avtoakustika
Minotauer
Alfa Junior
Alfa Junior

Ajej, zgleda da sem res pravi baksuz :/ A kdo ve kje bi najceneje dobil novo jermenico?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Jermenica ni del ki bi se obvezno menjal pri servisu. Menja se samo po potrebi...

Tole je pač smola.
skyblue
Alfa Freak
Alfa Freak

videno-kupljeno lahko podpišeš 66x pa prodajalcu nič ne pomaga. V 8 dneh po nakupu te ščiti zakon. Pokliči prodajalca in se zmeni, če ne bo šlo takoj poišči odvetnika, da ne boš zamudil roka in da boš vse naredil pravno pravilno. Predvsem pa ne vozi avta nikamor in ga ne popravljaj dokler ne veš kako bo reagiral prodajalec.
Minotauer
Alfa Junior
Alfa Junior

Sem se malo pozanimal pri inšpektorju za te zadeve in žal ne morem ničesar storiti glede tega, ker ne gre za standardno okvaro in lastnik ni mogel nikakor tega predvidet, oz skoraj nemogoče je tole dokazat. Upam da je res samo jermenica šla, nova stane 75€ pri konkurenci z enoletno garancijo, tako da bom pač to dal zamenjat. Samo upam da se tle težave za eno obdobje končajo. Res nebi rad postal stereotip lastnika Alfe :p
skyblue
Alfa Freak
Alfa Freak

V 8 dneh od nakupa imaš garancijo na čisto vse, ni razlik če si kupil od pravne ali fizične osebe. Če se ti ne da poklicat odvetnika, potem boš pač sam pokril nastalo škodo...
didi
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Alfa Romeo Giulietta QV
Kraj: Ljubljana

Minotauer napisal/-a:Sem se malo pozanimal pri inšpektorju za te zadeve in žal ne morem ničesar storiti glede tega, ker ne gre za standardno okvaro in lastnik ni mogel nikakor tega predvidet, oz skoraj nemogoče je tole dokazat. Upam da je res samo jermenica šla, nova stane 75€ pri konkurenci z enoletno garancijo, tako da bom pač to dal zamenjat. Samo upam da se tle težave za eno obdobje končajo. Res nebi rad postal stereotip lastnika Alfe :p
jermenice ti načeloma naj ne bi, lahko se pa zgodi razneslo kar čez noč, lahko da je lastnik vedel za to zadevo in ti jo je zamolčal ;) ker sm jst imel isti primer ko sem kupil 159ko v avto hiši in mi je seveda kajpak zamolčal jermenico ampak je raj pol dal mal več dnarja kot pa takrat da smo jo zrihta. definitivno pokliči prodajalca, 8 dni imaš zakonskega roka, za skrite napake pri pravni osebi pou leta, al celo eno leto, neki so spreminjal te stvari, pri fizični osebi 1 mesec. vsekakor se pa z avtom ne vozi da ti ne bo odtrgal vsega dol ker boš ne boš samo ob 75€ ampak še kaj več!

lp,

d
Uporabniški avatar
WiTBoY
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 159 2.4 Q4
Kraj: Logatec

in pol če kupiš avto od pravne osebe ti cev let menja potrošni matrerjal za gratis čene ga pa tožiš ?
SilverMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 147 JTDm 16v TbT
Kraj: Črnomelj

Zaradi takih briht je marsikateremu normalnemu prodajalcu muka prodat avto in ga da raje hiši v račun za manj denarja...
Slednja pa še "malce" zbije km in s tem ugled avtom.
Odgovori
  • Informacija