Preluknjane gume - krpanje ali zračnice

Tehnična vprašanja, ki se dotikajo različnih modelov

Moderator: Tehnika moderatorji

psihoxxx
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Ljubljana

Morda zelo začetniško vprašanje ... letos na jesen so mi prerezali vse štiri letne gume - gume so dimenzije 215/45/17 in so na alu platiščih.
Takrat sem samo zamenjal na zimske, do pomladi pa bo treba zadevo rešit ... trenutno so sicer na amzs v hrambi čez zimo.

Luknjice so precej majhne, so pa narejene na boku gume. Na servisu (amzs) so mi rekli, da so preluknjane tako, da jih ne morejo pokrpat. Da je zadeva še boljša, sta bili dve stari par mesecev, dve pa voženi eno sezono.

Ker nov 'paket' gum ni najcenejša zadeva me zanima, če se da zadevo uredit kako drugače ... npr. z zračnicami ?

Hvala za odgovore na mogoče zelo 'debilno' vprašanje ...
didi
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Alfa Romeo Giulietta QV

js mislm kolikor sem seznanjen s temi stvarmi da se da popravit samo tisto kar je na tekalni površini pa še to če ni prevelika škoda narejena. mislm da boš kar primoran nabavit nov komplet na žalost..sem tudi jas že iskal rešitev pa se ne da nič.

lp,

d
Uporabniški avatar
šafla
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Hyundai Kona
Kraj: Kranj - okolica

Po spominu: Če nosilna konstrukcija ni prerezana (kordna nit) se načeloma vse popravi. Pojdi do vulkanizerja in naj pregleda in oceni škodo.
I'm back!
psihoxxx
Alfa Junior
Alfa Junior

Nekaj takega glede prerezanih niti mi je že na hitri asistenci omenil ... potem so avto peljali na amzs (gume so prehitro puščale, da bi se lahko zapeljal tja). Tam so rekli, da se jih ne da poštimat ... najbrž so to pogledali in ocenili, da nima smisla ... sicer ne vem koliko so vredni vulkanizerji na amzs (splošno imam z njihovim servisom tako dobre kot slabe izkušnje).

Najbrž bom na pomlad vse skupajpeljal še po drugo mnenje ... zato tudi sprašujem, če obstajajo alternative kot npr. zračnice ... da vem kaj vse imam na šanso ...
opankar
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Lubiana

Kako velike sploh so luknjice, se jo vidi s prostim očesom?
You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for the brief moment, when everything works.
Uporabniški avatar
alfistaV6
Alfist
Alfist

Glede varnosti ne vem.

Ampak pojdi po gumo in se zapelji do vulkanizerjev.

Že pred dosti let nazaj sem videl gumo razklano od kamna (par cm), pa jo je vulkanizer uspešno zakrpal. Je pa bil starejši/izkušenejši mojster. Si je vzel čas in popravil gumo. Na zunanji strani se je samo videlo, drugačen relief (verjetno od nekakšnega varjenja/segrevanja).

Glede asistence, pa naj bi te usposobili za nadaljnjo vožnjo (seveda brezplačno), seveda, če avto ni starejši od 12 let.
Ah, nč ni važn, sam da je alfa zravn:)
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Alu tubeless feltne + tubeless gume + zračnice = ni vrjante, da bi hotel biti v biližini takega avtomobila.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
SilverMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 147 JTDm 16v TbT
Kraj: Črnomelj

Zakaj?
http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?f=8&t=36179" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Za začetek - nizkopresečna guma bo verjetno imela probleme sploh skočit čez robove na feltni, da ne omenjam velike možnosi, da se zaradi tega preščipne zračnica in tu smo že pri drugi stvari - feltni, ki niti pod razno ni oblikovana za zračnico zaradi robov in tudi dela, ki je spuščen in posledično lahko ujame zrak med zračnico in feltno.
Za piko na i pa radialne gume bodo povzročile preveč drgnenja med boki in zračnico - več toplote, ki jo pa že same radialne gume proizvedejo v precejšni meri.
SilverMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ne nasprotujem ničemur od napisanega, ampak od naštetega je res sporen kvečjemu kak oster notranji rob na feltni, ki bi predrgnil zračnico. (nisem vulkanizer niti prodajalec felten, ampak do zdaj sem več ostrih robov videl na jeklenih platiščih kot pa na alu)
Problemi montaže so stvar vulkanizerja.
Kar se pa radialnih gum tiče, vsaj zadnjega slabega pol stoletja diagonalnih gum za osebne avte praktično ni. Tubeless je pol mlajši. Vmes smo seveda vozili radial-šlauf.
Sem prepričan, da naši zakonopisci ne bi spregledali kaj takega, da torej ne bi uzakonili dovoljene in prepovedane kombinacije :-)(
http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?f=8&t=36179" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ne vem kaj ima tu zakon veze?
Tu se gre za varnost sebe in drugih udelezencev prometu.
SilverMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Zakoni torej v osnovi niso namenjeni varnosti?
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

V sloveniji ? :loljeah: :rofl: :lol:
SilverMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

So pri nas tako drastično drugačni kot drugje?
Torej?
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Kaj si ti neki odvetnik/politik?
Zakaj, sem napisal ze kar nekaj postov nazaj.
Over and out.

Edit
Oglej si kaksno dokumentacijo od alu feltn. :wink:
Odgovori
  • Informacija