Simptomi za zanič ležaje so sledeči :
v 5 ali 6 prestavi ti ob dodajanju ali odvzemanju plina sledi sprememba glasu iz levega predela vozila isto lahko v 3-4 prestavi
če ti prestavna ročica v kateri prestavi (2,3,4,5,6,) ob pospeševanju ali odvzemanju niha pomeni , da so ležaji slabi in se gred pomika po ohišju
če daš v ler pa se avto pelje se prav tako sliši iz predela menjalnika so zanič ležaji ( veliki )
če pravi čas menjaš , se menjajo samo ležaji 6 x ., če pa zamudiš pa menjaš vklopne 1-2 in 5-6 ter verjetno še pokrov
Včeraj sem odpru menjalnik od Mito 1,6 mjet M-32 ( tako mi je trdila stranka ) , ki je imela 80000 km pa je bil fuč ležaj na 6 . Ležaj je bil tok fuč , da je po mojem bil menjalnik defekten že pri cc 65000 km.
Pa jst ne vem zakaj po failu pri 159 še naprej tlačijo ta jajca od M32 menjalnika... Samo kaj je razlog, da ležaji tako hitro odpovejo? Je problem ker bi se moralo olje bolj pogosto menjati (zaradi viskoznosti)? Nekje sem bral da se olje pregreje, ter zaradi tega izgubi viskoznost in potem tudi ležaji počasi odpovejo. Naj bi se dalo rešiti z bolj kvalitetnimi ležaji in dodatno vgradnjo hladilnika za olje...
Jao ta GM sekret. Tako dober avto je 159 FL pa načeloma poddimenzionirana sklopka ter vztrajnik še ni takšna reč če ne čipaš ampak ta menjalnik bi te spravil na mejo, da bi jo kar zakuril če gre rakom žvižgat .
Problem ni v olju ampak v nastavitvi ležajev , ker so ležaji preveč stisnjeni !!!! : Ležaji konus valjčni kateri pa zahtevajo pri montaži nastavitev to je to . Še vsi menjalniki ki sem jih odpru so bili preveč stisnjeni . Menjalnik je od Getraga kot recimo F-40 kjer ni problema pa ima prav tako konične ležaje .
Zadnjič sem dobil A-159 kjer je ležaj na 6 bil kar že modrikast pa še okrog je bilo olje kar sežgano . temperatura je bila skrajno visoka .
kolk pa računaš menjavo ležajev, če ni skrivnost? jaz sem lani menjal olje in en dodatek so mi dal noter za boljše mazanje ležajev.
se mi pa sliši če je zunaj ful mrzlo, ko avto dela v prostem teku v leru nekako šklocanje občasno, ko pa stisnem sklopko pa preneha, ko se pa segreje pa tega ni.. sumim na vstrajnik, imam že 145000km in mi je na servisi rekel da se malo sliš vstrajnik. Sklopka pa ful nakonc že grabi skoraj pri spuščenem pedalu, spodrsava pa še ne zaenkrat.
Dodatki zelo malo spremenijo zadevo okoli mazanja . Jaz večinoma dajem not olje 75-85 gl4 sintetika pa nisem mel do sedaj problemov .
Če so ležaji preveč stisnjeni olje ne more naredit filma med rolico -jedrom in zunanjo šalco , kakor tudi je preveliko trenje , temperatura olja je previsoka , s tem pa povečana temperatura , ko se pa to začne se struktura ležaja začne podirat potem je pa znan problem...........
Skam pa se da ta feler popolnoma odpravit z novimi ležaji in pravilno nastavitvijo le teh? Ali je to zgolj menjava in potem vse na novo proti istim težavam? Čisto tako me zanima kako je s cenami (material in delo)? Jaz imam v dolgoročnem planu menjavo sklopke, vztrajnika in bi preventivno še to preveril tako, da če je vse ok da pravočasno rešim vse skupaj z pravilnim nastavljanjem. Če je problem pisati po forumu lahko tudi na ZS. Hvala.
Ja men je tut mehanik reku, da mam slab vztrajnik, ze 5 let nazaj, pa ga se nisem zamenjal.Se mi pa zdaj ze ene 3 leta pojavlja podobno kot v tvojem videu.
Sam ne vem vcem je fora, ko se avto segreje tega zvoka ni vec.
Čisto isto se sliši kot na unem posnetku... zašklopota pa neha pa spet pa neha. Dogaja se pa samo ob mrzlem motorju in pa ko je zunaj mrzlo, če pa recimo držiš sklopko pa ne šklopota