Nihanje / Padanje obratov - AR 147, 1.9 JTDm

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
Toni1987
Alfa Member
Alfa Member

Lepo pozdravljeni... Dolgo me ni bilo na teh straneh... Sedaj pa se je pojavil nov "problem"... Ob pospeševanju ko zahodim gas mi med 2500 in 3000 obrati avto občasno naredi nekakšen "preskok"-oz.nihaj obratov, malo jih zaniha... Se mi zdi da mi tudi avto ne potegne takrat tako kot mi je prej... Sicer niti sam nevem ali je to "samo" občutek ali je mogoče res kaj narobe... Sem pa to "občutil" včeraj in predvčerajšnjim, ter zdaj zvečer... V peti prestavi ko ga "zahodim"... Problem pa je da avta te dni nisem vozil po AC in mi zmanjka prej poti, kot pa ugotovim ali je to dejansko "občutek" ali bi bila to mogoče kaka okvara? Se pa gre za Alfo 147 1.9JTDm letnik 2007... Prosim za informacije in deljenje podobnih izkušenj... Preveč dobro poznam avto, da bi bil to "samo" občutek.
SilverMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 147 JTDm 16v TbT
Kraj: Črnomelj

Če pri tem obrati narastejo in hkrati dobiš občutek da tisti čas avto slabše vleče, vse skupaj traja ponavadi kaki dve sekundi: sklopka.
Če je kaj drugega, da torej obrati ne "skočijo", pa je lahko kup drugih stvari.
Probaj najprej čimbolj definirat težavo.
http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?f=8&t=36179" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
Toni1987
Alfa Member
Alfa Member

Obrati skočijo in nazaj padejo za cca. 100obratov... Občutek o vlečenju pa je da mi v celoti malo manj agresivno vleč... Popizdo bom, samo vlagaš in vlagaš... Upam da res ni spet sklopka, ki je bila menjana cca. 2-leti nazaj...
SilverMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 147 JTDm 16v TbT
Kraj: Črnomelj

Hja, 2 leti ne pomeni kaj dosti, če v tem času zmelješ 100+ jurjev km, ali pa si "mojster" v kurjenju sklopk (oz. imaš takšno pri hiši)...
Tudi če je bila menjana zgolj lamela recimo, brez potisne plošče, se lahko zadeva zgodi (čeprav ne vem kdo bi šel to delat, razen nategunskih kvazimehanikov...).

Po drugi strani je pa zdaj očitno sezona drsenja sklopk, pa se boš vseeno lahko še vsaj eno leto vozil, le občasno se bo zgodila kakšna drseča epizoda. Mi je 8v pred slabim letom začel take zganjat, pa je bilo zdaj kar nekaj mesecev mir, 2 dni nazaj spet dogajanja, zdaj spet vse ok... Se mi še kar ne da razmišljat o menjavi, čeprav obrati skočijo za 500 do skoraj 1000.
Kolegu se je prejšnji teden dogajalo podobno.
http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?f=8&t=36179" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
Toni1987
Alfa Member
Alfa Member

Ja samo prejšnjo lamelo imam še doma v cool stanju-za naslednjič... Ker mi je odtrgalo en štikel potisne plošče in mi vse skupaj v trenutku zabilo... Tako da na žalost nimam nekih izkušenj z "kurjenjem" sklopk... Je pa res da sem imel od začetka težave ob določeni zunanji temperaturi cca. 8-18 stopinj... Da mi je avto sem ter tja cukal tam pri 1700-obratih... In se mi to več ne dogaja, bi lahko to "prestavilo" na 2500-2600 obratov??? LMM??? Lahko pa da je res sklopka... Alfa ti daje vozne občutke, ki jih pri drugih avtih še nisem občutil in mi je ni za menjat, imel prej 145 pa je bila tudi fantastična... BMW, Audi ipd. mi niso dali tega kar ti da Alfa... Dušo in srce :-) Čeprav me vsake toliko razjezi in jezi...
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

To je sigurno sklopka.
Uporabniški avatar
Toni1987
Alfa Member
Alfa Member

Pa misliš da je lamela? Al potisna plošča? Edino vztrajnika še nisem menjal...
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Težko rečt, ker oboje ima enake simptome... Se pa menja oboje hkrati, tako da je popolnoma vseeno kaj od tega je.

Če je vztrajnik zelo slab, lahko zaradi vibracij ki jih prenaša na sklopko dodatno obremeni sklopko in povzroči da zdrsi. Samo to je spet težko sprobat...

Kater motor je sploh to? 8V ali 16V?
Kej trese v višjih prestavah pod polnim gasom?
A je avto čipan?
Uporabniški avatar
Toni1987
Alfa Member
Alfa Member

Čuj 88-KW(8V) je, pa ni čipan(vsaj ne da bi vedel)... Ja tam med 2500-3000 obrati mi "zdrsi" ... Pri manjših obratih tega ni občutit :-) Pa vem da se menja v kompletu, ker se je drugače ne dobi, ampak če bi bila kriva lamela... Imam doma še eno lamelo, ki je kot nova... Ker mi je prejšnjo sklopko na potisni plošči en košček na sredini vtrgalo in mi je sklopko "zabilo" na mestu... In če bi bila po tem takem kriva "samo" lamela, imam doma dejansko "nadomestni" del... In se to pol da menjat "brez" dodatnih 250-400€ stroškov :-) Je pa res da edino vztrajnika še nisem menjal na avtu... Potisni ležaji, potisna plošča in lamela so stari cca. 2-leti, oz.manj... In nimam navade da bi kuril sklopke :-) Vsaj do zdaj v več kot pol milijona narejenih kilometrih z vsemi avti kar sem jih imel nisem pri nobenem drugem imel problemov z sklopko :-) Pa stila vožnje še nisem "utegnil" spremeniti, še vedno je noga "pretežka"...
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Nevem kaj delaš, samo na nečipanem 120HP motorju bi morala sklopka zdržat brez težav 200 jurjev.
Uporabniški avatar
Toni1987
Alfa Member
Alfa Member

... No saj ti pravim... Dobro na stari je lahko odtrgalo en košček, pa ga zabilo... Na novi je nemogoče po cca. 65.000-70.000km...
Uporabniški avatar
Toni1987
Alfa Member
Alfa Member

Kot zgleda je kriva lamela... Sicer "malo" zgodaj!-glede na prevožene kilometre... Naj pa bi bila... Kaj sem delal z njo??? Pojma nimam... Je že res da imam "težko" nogo... In da mogoče mehanik ni dal originalne sklopke, ampak kakšen "ponaredek"... Sicer imam nekje doma "staro" lamelo, ki pa je bila popolnoma OK... Se pa pravi bi bilo možno kombinirati potisno ploščo z to staro lamelo... Ampak je po tem vprašanje, koliko časa bo vse skupaj funkcioniralo... Ker vseeno čas mehanika kar nekaj stane računam tam med 50-80€... Je to kar "veliko" tveganje, ker če potem zruži vse skupaj po kakem mesecu, dveh... Sem stran vrgel par deset evrov... Kar pa je pri naših bogih plačah "preveč"... Lahko pa ta rešitev drži leto, dve... In sem" prišparal" 200-250€... Kar pa je petkratnik "izgube"...
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Sej veš da dobiš komplet sklopko za dobrih 100€ na italjanskem ebayu?
Uporabniški avatar
Toni1987
Alfa Member
Alfa Member

Nisem vedel... Ampak če je tako... Se splača dobro premislit... "če" se odločim v tej smeri te kontaktiram preko zasebca... Da mi poveš kje kaj in zakaj...
Uporabniški avatar
coolbits
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Brera 2008 2.4 154kw
Kraj: Sežana

Nimaš kaj premišljevat, zadevo se da novo noter in po zmožnostih z vztrajnikom, drugače boš čez pol leta spet mehaniku plačeval za isto delo :)
Odgovori
  • Informacija