Že nekaj časa ugotavljam, da se med prestavljanjem v drugo, tretjo in četrto prestavo (v trenutku, ko se spusti sklopka in doda gas) pojavlja tisti famozni zvok TK, tako kot ugotavljajo tudi mnogi drugi.
Nosilci motorja so bili pregledani in naj bi bili BP, menjalnik tudi, nedavno opravljen velik servis z menjavo sklopke in vztrajnika tako, da ne vem kaj bi še lahko vplivalo na ta zvok. Vem, da je bilo okoli tega zvoka že mnogo napisanega, ampak nisem zasledil, da bi kdo s tem povezal klimo.
Ob igranju z ˝akustično˝ klimo sem ugotovil, da pri izklopljeni klimi ta zvok med prestavljanjem ni več prisoten. Ko klimo ponovno prižgem je spet po starem. Ali je mogoče, da je to kaj povezano z delovanjem kompresorja klime - z jermenico mogoče?
Je zvok podoben cirkularju? Naj bi bilo premalo plina... sam imam isti problem odkar imam avto 4. leta, ko bo zunaj topleje nad 25 bo zvok izginil, zgleda da je premalo plina in ko se ob vročini raztegne zvok izgine. Klimo sem dal preverit niso nič našli, plina pa naj bi bilo tudi dosti.
Ne, cirkularko poznam. Do tega zvoka pride ob prestavljanju iz druge v tretjo, ko spustiš sklopko in dodaš gas. Najprej sem mislil, da gre za kakšen uničen nosilec motorja, ker se sliši tako, kot bi se nekaj premaknilo v mašini.
Zaradi te˝cirkularke˝ sem izključil klimo in po naključju ugotovil, da tega zvoka ob prestavljanju ni več tako, da bi to moralo biti povezano z delovanjem kompresorja klime. Ali možno, da bi do tega prihajalo zaradi kakšnega felerja na jermenici?
smukc izklopi klimo in tega zvoka ne bo več... to je problem na klimi. Kot že povedal bil pri mehanikih in nič našli, ko se bo zunaj segrelo 25+ bo zvok izginil ker se kao plin raztegne. Sej je bil že govor na forumu v tej temi.
Si kdaj poskusil poskusil ob ugasnjeni klimi?
Sedaj testiram že tretji dan in se mi vedno ob prižgani klimi pojavlja ta zvok TK, ob ugasnjeni pa ga ni več slišati.
Zvok se pojavi, ko spustim sklopko in dodam gas. Če sklopko spuščam nežno in počasi dodajam gas tega zvoka ni, kljub prižgani klimi. Najprej sem mislil, da je klima le naključje, sedaj pa sem skoraj siguren, da mora biti nekaj povezano z delovanjem klime.
Ale159 napisal/-a:Si kdaj poskusil poskusil ob ugasnjeni klimi?
Sedaj testiram že tretji dan in se mi vedno ob prižgani klimi pojavlja ta zvok TK, ob ugasnjeni pa ga ni več slišati.
Zvok se pojavi, ko spustim sklopko in dodam gas. Če sklopko spuščam nežno in počasi dodajam gas tega zvoka ni, kljub prižgani klimi. Najprej sem mislil, da je klima le naključje, sedaj pa sem skoraj siguren, da mora biti nekaj povezano z delovanjem klime.
To je sklopka na kompresorju ko ga vklopi. Sam če se tebi ful sliš je mogoče že načeta...
Po pregledu pri Stepančiču vse kaže, da zvoke spušča vztrajnik, čeprav še ne bo izpustil duše (je še praktično nov - dve leti in 40kkm). Pri izklopu klime ta zvok nekoliko izzveni, ker je posledično manjša obremenitev na vztrajnik. Poleg vztrajnika pa je verjetno nekoliko že načet tudi zadnji nosilec motorja (levi), čeprav pred nekaj meseci to še ni bilo opazno.
Baje vse skupaj nič ˝nevarnega˝je pa moteče, če nisi ljubitelj glasne glasbe v avtu.
tudi pri meni včasih nekaj naredi tk, sem vmes zamenjal komplet sklopko, in se ravno tako sliši, ampak redkeje. sumim da je en od nosilcev zanič, predvidevam da tisti pri menjalniku.