Tomos pony express Rog vprašanje?

kar vam pade na pamet
Odgovori
Uporabniški avatar
ALFA Romeo 1910
Alfist
Alfist

Pozdravljeni odpiram novo temo in prosim za pomoč, ker zgleda da na Tomos forumih ni veliko aktivnih ljudi bom vprašal kar tukaj.

Vprašanje je sledeče kako naj sestavim sprednje kolo gre pa za Tomos Pony express Rog zdi se mi da je letnik 1974.
Motor sicer obnavljam, nič profesionalno bolj ljubiteljsko (sicer kar se komponent tiče je vse zamenjano z novimi) tako da edino kar mi je še ostalo je obnova motorja (pogonski agregat) in samo "vpetje koles" motor sem razstavil že 5 let nazaj in prejšnji mesec sem se odločil da ga obnovim oz. dokončam. Ker pa je od tega že veliko časa sem večino stvari pozabil ampak kljub temu sem ga v večini uspel sestaviti.

Zanima me vrstni red "vijakov" so pa verjetno na sliki deli tudi od zadnjega kolesa. Ker sem danes zamenjal ležaje v kolesih bi jih rad sestavil do konca.

Slika

Slika

Katera "feroda" sploh pripada sprednjemu kolesu tista zgoraj kjer je nosilec dolg pa zaprt ali tista spodaj s kratkim nosilcem, ki je odprt?

Hvala za pomoč.
Kopirano z enega od Tomos forumov, ker se mi ni dalo pisat znova :)
"Ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali čak za ovo drugo nisam baš siguran.” Albert Einstein
Uporabniški avatar
Brlja
Alfist
Alfist
Vozilo: 159 SW 2.0 JTDm
Kraj: Koper

Si poizkusil na forumu starodobnik.net? Tam so pravi mački kar se tega tiče.

Jaz sem našel tale manual, sicer ni direktno za pony expressa, ampak deli izgledajo enaki :wink:

http://puchponyexpress.weebly.com/uploa ... manual.pdf
Senza cuore saremmo solo macchine
xalfist
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: maribor

Sam sem mel pony expressa v malem prstu ampak 15let nazaj al se vec. Za peste poglej na sprednje vilce kera se kam zahakla. Glede vrstnega reda vijakov pa če si malo mehanika jih sestavi po občutko, tako z slike ti težko povem vrstni red. Misli da če jih smisleno sestavis glede na kuglice v lezajih nimas kaj zgresit.
Banny
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Kraj: Tolmin

Pomoje je za zadnje kolo ta dolg in zaprt nosilec. A ne s tistim tudi verigo napenjaš?
xalfist
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: maribor

Ne za za napenjanje verige sta dva vijaka na katera pride matica in bolj zategujes bolj napenja verigo. Ta nosilec sluzi zavori oz drzi boben, ko zaviras, ce se se prav spomnim
Banny
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Kraj: Tolmin

Res je ja.
Prej sem gledal na Apn 4 letnik 75.
Ce je kaj podobno, pol je res ta dolg nosilec zadaj. Pride pa rivijacen na tisti vijak, kakor zadnji amortizer.
Lahko poslikam ob priliki, ce rabis videt kaj mislim
Uporabniški avatar
Brlja
Alfist
Alfist
Vozilo: 159 SW 2.0 JTDm
Kraj: Koper

Sicer ni za isti model, ampak komponente izgledajo enako/podobno.

Slika

Slika
Senza cuore saremmo solo macchine
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Tole na slikah je en kup različne robe ...
V kolesu imaš običajne kroglične ležaje, na tleh ti pa ležijo deli od stare izvedbe, kjer si ležaj sestavil iz več delov in seveda moral pazit kako je nastavljen.
V primeru običajnih ležajev, je bil pa samo distančnik med obema v kolesu, potem še en distančnik za pakne. V nekaterih primerih je bilo vse skupaj zategnjeno z dvema maticama, občasno pa samo s tistima, ki kolo držita na vilici, odvisno od razmaka med vilicama.

Katere pakne ... poskusno sestavi, pa boš videl, tisti podaljšan del se natakne na zatič na vilici. Zadaj je ponavadi podaljšana zareza zaradi nastavljanja ketne.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Odgovori
  • Informacija