menjava racunalnika

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

brusast
Alfa Junior
Alfa Junior

živjo.
po vseh mogocih pregledih,mnenjih in neuspelih poizkusih popravil spraviti mojo 156 ko 2,4 20 V da bi tudi v obratih nizjih kot 2000 zivahno letela ( ne se pa vlekla kot megla( crna megla :lol: ) )bi za test , probal zamenjati racunalnik. doma imamo dva enaka avta z enakima motorjema tako da bi probal zamenjati ce je tukaj slucajno kaksna fora.
predvidevam da ce bom le zamenjal racunalnik avto nebo hotel kar vzgal . ve mogoce kdo kaj bi bilo potrebno ob menjavi se postoriti??
proby
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: 2004 AR 156 2.4 jtd mjet
Kraj: Portorož

Jaz nam istoi avto in iste probleme ... si pregledal vse vaakum cevke, vakum ventil in overboost ventil na turbini?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Ni tako enostavno da boš kar menjal...

Če bi hotel, bi moral zamenjat še ključavnico in body computer...

Druga opcija pa je prekopirat vsebino original računalnika na drug ECU. Ta je sigurno bolj enostavna...
Uporabniški avatar
coolbits
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Brera 2008 2.4 154kw
Kraj: Sežana

Če motor dela je računalnik ok in je napaka drugje (če je sploh napaka, probal drug avto z enakim motorjem?).
Lahko je marsikaj, EGR, šobe, vsisni zabit, jermen za kak zob narobe na odmični, itd...
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

To je tud res, računalnik ZELO redko kej nagaja, če pa nagaja pa so notri zapisane napake kaj je narobe...

Da bi nekaj "na pol crknilo" in da zaradi tega avto v nizkih obratih ne gre dobro skoraj ni možnosti...

Kadar avto slabo gre v nizkih obratih in kadi je treba preverit vse vakumske zadeve (cevke, overboost ventil).
Druga stvar je EGR in vse okoli njega.
Potem tretja stvar so injektorji.
Naprej pa turbina, katalizatorji, ...

In ko napišem "preverit" to pomeni da je treba zadevo stestirat, ali zamenjat. Ne samo "pogledat", če je še v avtu :)
brusast
Alfa Junior
Alfa Junior

to je blo misljena poteza bolj iz obupa kot pa kaj drugo :-D :-D
avto dela tako od zmeraj ( ze prejsnji lastnik je imel iste probleme pa ni nic ugotovil....)
je pa tako stanje.
turbina obnovljena , nobena cev zraka niti intercooler 100% ne puscajo, egr blindiran (tribesman), katalizator ni zabasan, sobe obnovljene novi maf.... in ko kaksnemu mehaniku omenim js odgovor....
res cudno :-k
porabe pa ne spravim pod 7 pa se malo, pa ce bi se non stop vozil z ugasnjenim avtov v dolino :lol:
kot sem rekel :-D poteza iz obupa ](*,)
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Alfa Romeo 156 2.4
Alfa Romeo Spider 916
Kraj: Jesenice

Če EGR ni fizično zablindiran, lahko ostaja odprt tudi če je izklopljen v ECUju.
proby
Alfa Member
Alfa Member

Zamenjaj use vaakum cevke, te pride mogoce 10e use skupaj... in ce mas se en enak avto doma uzami dol iz unega regulator vakuma in dej na tvojega in pejdi probat
brusast
Alfa Junior
Alfa Junior

egr je fizicno blindiran. sem se enkrat pregledal :-D
cevke zgledajo ok, vem pa kako je ko katera poci:-D
probal pa sem tudi zamenjat regulator vakuma:-D sej to je tisto na vezni steni je tako? :-D
zmeraj isto :-k
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Glede na to da se je obnavljala turbina... je možno da je napačno nastavljena. Če dolžina VNT palčke ni prava, bo turbina lena...

Sem pa videl že en "experiminet" ko so nekomu na 20V motor zmontirali turbino od 10V motorja... :D

S tem da so moral še downpipe now našvasat, ker je vseskupaj malo drugače.

Injektorje ko si obnovil, si dobil nove kalibracijske kode? So kode sprogramirane?
brusast
Alfa Junior
Alfa Junior

turbino so mi rihtali na Beji ..... sam nevem ce je prav nastimana . upam da je ker ko so mi zrihtali turbino in mi je avto se vedno kadil in sem sel nazaj . tako da so se enkrat vse pregledali(upam) dali novi maf. in se vedno je kadilo tako da sem odnehal :-D
injektorje sm pa rihtal pri vinder francu.... baje da je vredi majstr in kolko se mi zdi je! :-D dobil sem en kup papirjev :-D od testov do nevem cesa.... sm mu pa kr reku da naj porihta vse kaj ve :)
brusast
Alfa Junior
Alfa Junior

turbina zacne delovati komaj pri 2000 obratih. potem pa deluje kot mora :-D :-D
proby
Alfa Member
Alfa Member

Ce recimo v drugi rahlo pospesujes od minimuma(800rpm) se nekje pri 1200 do 1400 rpm zaslisi turbina?
Ti predlagam da preventivno zamenjas use cevke in ne samo pregledas, ... ker js sem tudi pregledal pa je blo use ql pol ko sm pa zamenjal je bla stvar bolsa.. namrec se zaradi obravljene gume iz katere je cevka naredijo ko neke mikro razpoke po celi cevki in posledicno zgublja vakum... ne stane te dosti, probaj .. :)
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Vedeti morate da je vakumski sistem precej razvejan. Treba je pogledat tudi vakumski rezervoar na zadnji strani motorja, pa tudi cevke ki gredo do glavne vakumske napeljave (tam kjer se priključijo na T-člen na veji ki gre do zavornega cilindra). Potem pa so še cevke ki gredo do lopute za ugašanje motorja, in tudi aktuator na loputi...

Če ti pušča kjerkoli na tem sistemu bo zadeva lena v nizkih obratih...

Drugače če imaš manometer, ga priključi na vakumsko napeljavo tam kjer se priključi na turbino (torej cevko dol s turbine in na manometer), potem pa glejte kak je vakum v prostem teku... mora biti nekje -0.6bara vakuma. Če ni toliko imate težavo :)
brusast
Alfa Junior
Alfa Junior

avto res zacne vleci okoli 2200 .... zamenjal bom cevke samo ko se spomnem vstavit v kaki trgovini :-D narocil sem vakumski manometer (na ebayu tako da en cas bom cakal ampak ok).
imam pa se ene simptome ce bo slucajno kdo kaj vedel....
vcasih (vedno pod 2000 obratov ko je vec se to ne dogaja) mi masina enostavno zamre. .... negre absolutno nikamor ampak tudi rahlo zabremza. ce spustim in spet pritisnem pedal za gas ali ce pritisnem sklopko gre spet normalno.... napake pa ne javlja nobene....
hvala :-D
Odgovori
  • Informacija