Zimske gume

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
Odgovori
forplan
Alfa Member
Alfa Member

Ker sem v dilemi ali menjat zadnje gume ali ne sprašujem tukaj...

Prejšnji lastnik je kupil gor zimske gume Sava eskimo s3+ novembra 2013. In jih potem vozil tudi čez poletje do jeseni ko sem kupil avto. Naredil je cca. 15000 km od julija 2012 do novembra 2013 (vprašanje koliko na zimskih).

Ker so bile sprednje obrabljene zaradi pobiranja roba sem jih zamenjal s novimi. Avto se potem ni vozil do poletja nakar sem potem zamenjal za letne. Kar pomeni sem jaz vozil s tistimi od prejšnjega lastnika le zimo 2014-2015.

Sedaj pa ne vem al bi moral zamenjat zadnji dve? Obrabljeni nista. Lansko zimo nisem imel problema z njima. Nisem naredil veliko km. Nekega zaupanja v ti dve gumi pa le nimam... Bi menjal gumi zaradi lubega mira ampak financ minister je preusmeril denar drugam :)
Hranata
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: 156 2.4 JTD 10V GTB2260 (projekt)
Kraj: Cerkno

forplan napisal/-a:Bi menjal gumi zaradi lubega mira ampak financ minister je preusmeril denar drugam :)
Poznam dobro ta problem :D Od Mramorja navzdol je vse enako :D
Primerjaj med sprednjimi in zadnjimi trdoto in kok se ti puste zdijo. Če ne najdeš razlike, probaj vozit kak mesec in če neboš zadovoljen predloži dokazila skupaj s ponudbami financ ministru pa bo že ja šlo čez na proračunu :wink: :D
Slika
krnekaj
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Braslovče

karkoli boš naredil, daj dobre novejše gume zadaj!

Potrjeno s strani vseh strokovnjakov varnih voženj in tudi moje malenkosti in parih sodelavcev, ki smo veliko na terenu....
Hranata
Alfa Freak
Alfa Freak

krnekaj napisal/-a:karkoli boš naredil, daj dobre novejše gume zadaj!

Potrjeno s strani vseh strokovnjakov varnih voženj in tudi moje malenkosti in parih sodelavcev, ki smo veliko na terenu....
Ta pravil čist lepo zastopm, da je namenjen stabilnosti pri zaviranju. Ampak je že kdo kdaj probal s slabimi sprednjimi gumami in dobrimi zadaj vozit v klanec po spolzki cesti/zasneženi? Sam mislim, da je to pravilo potrebno upoštevat glede na uporabo avtomobila... V ovinkih na spolzki cesti greš samo naravnost s slabimi gumami spredaj. Medtem ko spredaj dobre lahko slediš ovinku še vedno, zadaj pa tako ali tako nimaš toliko zavorne moči. Delajte pa seveda, kakor samo najboljše veste glede na svoje sposobnosti, želje in ceste ki jih večinoma uporabljate :wink:
Slika
Uporabniški avatar
4momo
Alfist
Alfist
Kraj: štajerska

Moja praksa.... kopujem gume vedno 4komade nove, jih pestavljam do obrabe ali starosti in kupim nove. Se mi zdi bolj varno, pri gumah olju in bremzah ne šparam ;)
Hranata
Alfa Freak
Alfa Freak

4momo napisal/-a:Moja praksa.... kopujem gume vedno 4komade nove, jih pestavljam do obrabe ali starosti in kupim nove. Se mi zdi bolj varno, pri gumah olju in bremzah ne šparam ;)
hja jst čez zimo izrabim sprednje gume, zadnje pa največ 2 mm in se mi ne splača menjat še čisto dobrih gum... drugače se pa strinjam s tvojim razmišljanjem popolnoma :wink:
Slika
forplan
Alfa Member
Alfa Member

krnekaj napisal/-a:karkoli boš naredil, daj dobre novejše gume zadaj!

S tem se ne strinjam najbolj!

Vse kakor je dobro če imaš vse 4 odlične. Če pa imaš dve boljši in dve slabši in dve boljši je pa treba razmislit katere dati kam.

Verjamem da gredo boljše zadaj, če se voziš po mestu, "po ravnini", avtocesti...

V mojem primeru pa imam par km hriba za zvozit v snegu in ledu ledu. Prav zaradi tega vozim Sava gume, ker je odvisno od tega ali zvoziš ali pa greš par km peš :) Ne morem si predstavljat kako bi mi koristila dobra zadnja guma v klancu v ovinek navzdol? Če odnese nos grem naravnost v najboljšem primeru v ograjo (kjer pač je, drugače je propad) V obratni smeri kako naj pridem navzgor s dobrimi gumami od zadaj? Kako speljat v klancu, če moraš obstati ko se umikaš avtu? Kaj mi pomagajo dobre gume zadaj, ko je potrebno peljati vzvratno po dovozu ko ne gre drugače?

Glede testov varne vožnje in podobno...
To so samo testi ki so včasih daleč od realnosti. Nisem še videl testa ki ga izvajali kje drugje kot pa na ravnem lepem asfaltu :)
pero
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Cerklje

Saj vsi vemo kako je s temi strokovnjaki. Danes je taku, jutri spet drugače. Razni testi so nemerodajni, ker so ponavadi delani na poligonih. V vsakdanjem prometu pa so čisto nerealni
Uporabniški avatar
SchumacherM
Alfist
Alfist
Kraj: Velenje

Če maš vsaj za kavno žličko pameti, je bedarija met zadi boljše gume. Seveda je večina ljudi nesposobna porihtat prekrmarjenje, ampak da pa gre kljun avta naravnost ker so strokovnjaki potrdili da morm zadaj met boljše gume....to je pač neka svetovna kozlarija.
Uporabniški avatar
THOR
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: alfa 33/156/159/giulietta

Če se voziš v brege, je normalno da daš boljše gume spredaj.
Pij, jej, kavsaj, za delo se ne ravsaj!!!
alfa 33//156//159//giulietta
krnekaj
Alfa Junior
Alfa Junior

mah kakor komu, samo da ne bo kdo kdaj zaradi aquaplaninga ob cesti ali pa slučajno se butnu v koga drugega na avtocesti ali na regionalki, kjer so hitrosti nad 80, 90 km....

vsi ki pljuvate po strokovnjakih; a brane kuzmič, ki je starosta rallyja nima blage veze? oz. jaz osebno sem prevozil preko milijon km, teren je tudi po gozdu (delam v telekomunikacijah) in lahko samo potrdim ta mnenja...
saj dokler je cesta suha ni panike, panika je ko je dež, sneg,....

mah ja nasvet je dobronameren, kdor hoče naj ga upošteva, kdor ne pa že ve

itak je najbolje imet dobre gume na obeh oseh, na zadnji pa vsaj ca. 4 mm profila da vodo še zadovoljivo odvaja
nedvedinho
Alfist
Alfist
Član Alfa Kluba: 0

Meni se tudi ne zdi logično imet boljše gume zadaj. Vedno boljše spredaj. V suhem se "vsaka" guma drži, v mokrem pa ponavadi pride po podkrmarjenja (avto gre naravnost). Tudi pri pogonih zadaj so po mojih izkušnjah pomembnejše prednje gume oz. največ enakoprevne zadnjim, ne pa da so zadnje pomembnejše.
Izgovor oz. razlog "sem samo v mestu brez klanca" in "rabim za v klanec v snegu" je brez veze. Oba potrebujeta spredaj boljšo gumo. Pa tudi če tisti, ki ima izgovor da "sem samo v mestu brez klanca" slej ko prej pride ko mora nekam nujno v snegu v klanec (pogreb, hčerka zanosila...).

Tudi tisti, ki veselo redno kupujte 4 nove gume, ker je tako prav ane, čeprav imata vsaj 2 še dovolj profila, delate samo dvojni profit vulkanizerjem. Ne da vas je nategnil že pri nakupu novih in premontaži, še to vašo "odpadno" gumo prodaja za 3/4 cene nove.

Upam da kdo nalima kakšno izvajo takega strokovnjaka, da mi utemelji zakaj je bolje imet zadaj boljšo gumo, ker res ne vidim logike.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

To je vse lepo in prav dokler nekega lepega dne na ravno prav mokri cesti brez opozorila odleti rit :)
Takrat pa verjamem da bi vsakdo podpisal da podkrmarjen avto...
Hranata
Alfa Freak
Alfa Freak

TribesMan napisal/-a:To je vse lepo in prav dokler nekega lepega dne na ravno prav mokri cesti brez opozorila odleti rit :)
Takrat pa verjamem da bi vsakdo podpisal da podkrmarjen avto...
logično, ampak sam gledam na to statistično: kolikokrat se nebi mogel premaknit, če bi imel slabše gume spredaj proti kolikokrat mi rit odnese. Za sebe vem da se bi mi/se mi naredi/lo velikokrat, da ne morem prit nekam, medtem ko mi avta pa še res ni zaneslo...
Pač ta pravil je namenjen, da je avto čim bolj stabilen v ekstremnih situacijah, ki jih nismo navajeni. In takrat bi, kot si sam rekel, vsi hoteli imeti zadaj boljše gume.
Slika
krnekaj
Alfa Junior
Alfa Junior

meni ki se med drugim vsak dan peljem po AC in kjer je velikokrat deževno, mokra cesta, ni dileme, boljše gume zadaj;
sem imel kar parkrat hude probleme, ko le temu ni bilo tako (k sreči so me izkušnje in kar nekaj udeležb na tečajih nadaljevalne in terenske vožnje rešile)
Odgovori
  • Informacija