Čuden zvok v določeni prestavi (Ležaji menjalnika?) - AR 159

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
boxer88
Alfa Member
Alfa Member

Pozdravljeni!

Ta teden se mi je pojavil sledeč problem. Ko pospešujem v višjih prestavah 4,5 ali 6 slišim čuden zvok. Zvok je zelo podoben zvoku pokvarjenega homokinetičnega zvoka, vendar ne prihaja iz leve ali desne strani temveč bolj iz sredine (motor, menjalnik). Da bi bil homokinetični zglob v okvari težko verjamem, ker sem ga pred kratkim menjal+okvaro tega se sliši predvsem v močnih prestavah (1,2). Je imel kdo kdaj podoben problem? Avtu drugače lepo vleče, nič ne cuka, samo čudne glasove spušča. :? Vem da je takšen način postavljanja diagnoze težek oz. praktično nemogoč, zato me zanima predvsem na kaj se osredotočiti (menjalnik, motor, mogoče turbina, idr.)? Z veseljem kakšnega poznavalca vzamem na testno vožnjo pa da sliši iz prve roke. Sam sem iz Ljubljane. :)
skam
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: dolenjska

Čao

Lahko se dobiva pa narediva en krog ,samo mora bit suha cesta . Verjetno so glede na opis ležaji menjalnika , 100% pa nisem .
Se ti zvok spreminja glede na obremenitev vleče ali ne , mogoče kej trza prestavna ročica ?
Ko je mrzel se ne sliši po cc 15-20 km se pa zvok pojavi ?

lp Maks
lp skam
boxer88
Alfa Member
Alfa Member

Živjo Maks!

Najprej hvala za hiter odziv. Torej, ko se zvok pojavi (ko pospešujem) je enako intenziven, ko neham pospeševati, zvok izgine. Prestavna ročica pri tem nič ne trza. Je mogoč še kakšen drug razlog?
Se pa lahko ta teden en dan dobiva, proti večeru (čez dan imam žal precej gužvo).
Ale159
Alfa Junior
Alfa Junior

Pozdravljeni!

V zadnjem času se na 159 1,9 (150kw) v tretji in četrti prestavi pojavlja nek zvok, kot da bi nekaj podrsavalo. Zvok se pojavi v tretji prestavi in četrti (npr konstantna vožnja 60km/h), v peti in drugi ga pri isti hitrosti ni. Zvok tudi izgine, ko stisnem sklopko ali pa ko spustim gas. Tudi če rahlo pospešujem ga ni slišati. Klima nima vpliva na ta zvok.
Bi lahko imelo to kakšne veze z vztrajnikom ali menjalnikom?
Ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko bil vzrok?
skam
Alfa Member
Alfa Member

Čao

Glede na opis , bi rekel , da so ležaji na tej gredi . Menjalnik dol pa menjavati ležaje .

lp Maks
lp skam
Ale159
Alfa Junior
Alfa Junior

Hvala.
Je ob tem posegu dobro še menjati kaj druga?
Ali mogoče veš koliko to kaj stane?
skam
Alfa Member
Alfa Member

Čao

Vedno menjam vse , razen diferenciala , ker bo tud na 6-ti zanič samo ga še ne slišiš . Obvezna kontrola diferenciala (planetnika + satelita ) .

lp Maks
lp skam
Odgovori
  • Informacija