Alfa Romeo 145 QV

Slikice vaših jeklenih konjičkov
Odgovori
Uporabniški avatar
Dejch
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Avant2Go

Sepravi se mi dotično najbolje splača opraviti, ko bo čas za veliki servis?
hunt3r1
Alfist
Alfist

Če ne šraufaš sam, potem definitivno, da ne plačuješ dvakrat dela
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lady "K"
Kraj: Gabrje (nedaleč od Preshgain)

hunt3r1 napisal/-a:Do zdaj pri približno 20 avtih (vse Alfe - twin sparki, jtd-ji, jtdm-ji) vedno točno, nikoli na približno. Pač blokiraš gred da se ne zavrti, nastaviš "na približno" in na koncu z roko zavrtiš motor dvakrat okrog..
Seveda in potem je hitro zamaknjeno za 1 zob ali več zaradi že raztegnjenega jermena. Ni zastonj nastavljiva jermenica na sesalni gredi! (bencinci)

Motor se že vrti, vendar so časovna prekrivanja taktov napačna. Vrhunski "macola" mehaniki ste pa še računati si upate za šalabajz! ](*,)

In ne govorit pa trdit, da je vse kot mora bit! Razliko bi opazil, če bi uporabil orodje in pri drugem avtu naredil na "približno"!
hunt3r1
Alfist
Alfist

Ne skrbi, drugih avtov ne tikamo (delamo jaz, tast in njegov sin), samo svoje, tako da ne računamo nikomur nič za šalabajz. Glavno, da sem sam zadovoljen s svojim delom, avti so itak moji/naši, pa tudi če so vsi ven iz faze z zamaknjenimi jermeni.
Point je bil, da se da tudi brez orodja. U kvaliteto mojega opravljenega dela pa prek foruma prosim ne dvomi, lahko pa prideš julija na obisk s tvojim orodjem, ko bom delal velik servis na svoji 159 in prekontroliraš končno stanje - potem pa lahko pišeš po forumu, da sem šalabajzer.
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če je za to narejeno namensko orodje, je verjetno z razlogom in brez tega ne gre! PIKA!

Če si ti zadovoljen, vredu! Ti ne morem nič! Samo jaz potem naletim na tak avto in se jebem z njim do onemoglosti, potem pa ugotovim, da je delo "na približno" vzrok vsem težavam.

Da je to šalabajzerstvo pa je vse samo na podlagi mojih izkušenj! Nimam te kaj preverjati, ker ni moj in nimam orodja. Ker orodje za svoje potrebe vse sproti kupujem!

Če je za vse tako enostavno, ne vem, zakaj se za natančnost uporablja računalniško podprte sisteme, če pa lahko isto dosežeš z uporabo malo kladiva, sekire, v grobem popiliš al pa mal pofleksaš in zrcalo za teleskop velikega dosega je končano. Aja, pa sestava z nekaj cm odstopanja je več kot rabimo! [-X

@Dejch, oprosti, ne bom več smetil tvoje teme!
Uporabniški avatar
Dejch
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Saj to ni smetenje. :) No vseeno me zanima, če je to najbolj menjat, ko bom delal velik servis, sicer še ni blizu.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Ja, najboljše, da vse menjaš naenkrat oz. daš menjat nekomu, ki je za to strokovno usposobljen ob velikem servisu.
Uporabniški avatar
Dejch
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Tole orodje drugače rabim za štelat?

http://www.ebay.com/itm/Engine-Camshaft ... 85&vxp=mtr" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

To so camlocksi, da se odmične ne premaknejo iz faze, ja.
SilverMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 147 JTDm 16v TbT
Kraj: Črnomelj

Malce sicer offtopic, ampak ker nekateri trdite da tudi menjava zobatega jermena ni možna brez orodja oz. da je tovrstno početje šalabajz.
Pa ker je glih povezana tema: jaz pa si upam trdit, da camlock zgolj pri menjavi zobatega jermena ni potreben, seveda v primerih, ko za menjavo ni potrebno odstranjevat jermenic gredi.

Ponovljivost izdelave jermenov je praktično enaka ponovljivosti izdelave takega orodja (torej tudi vsako orodje ne naredi v " točno pozicioniranje).
Če bi star jermen imel drugačno pozicioniranje napram novemu pa bi uporaba tega orodja bila po mnenju zagovornikov zaradi raztegovanja jermena potrebna vsaj vsako leto oz. na 20kkm.
Pa vsi vemo da temu ni tako...
http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?f=8&t=36179" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Seveda se da menjati jermene brez orodja! Gre tudi samo s krampom in eno 5kg macolo, vse BP!

Vzamem moj motor, kateri ima tudi variator in nastavljivo jermenico na sesalnem delu kot dotična 145 QV.

Jermen se sčasoma raztegne, vendar se razteguje sinhrono na sesalni in izpušni strani. Zato so časovna prekrivanja še vedno kot morajo biti.
Ob menjavi jermenov pa nastane problem, ker sta jermenici na glavni gredi in izpušni gredi fiksni, na sesalni strani pa je zamik že zaradi gibljivega variatorja. Zato je jermenica nastavljiva.
Z orodjem se fiksira odmične gredi, glavna gred in izpušna odmična gred se lepo pokrijeta, ker sta jermenici fiksni, na sesalni jermenici se pa z nastavitvijo odpravi "zračnost", ki nastane zaradi raztezanja jermenov.
Pa še to se jermen natakne pri odviti jermenici, se napne napenjalec in šele potem fiksira nastavljivo jermenico, da se odpravi zračnost in napačno časovno pokrivanje delovanja.

Zato nastane polno sranja s temi alfami in slabe volje! Ne gre brez ustreznega orodja.

Brez orodja gre pri avtih, kateri nimajo, niso imeli, variabilnih odmičnih gredi. Tako sem imel na mojem EX S70 Volvotu. Samo cahni na ohišju in menjava jermena v 10 min.

Slika
Uporabniški avatar
Dejch
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

A imaš ta navodila vsa, da bi si lahko jaz malce več o tem prebral?
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

To je slika iz Autodate!
Najbolj, da po netu pobrskaš, morda tudi kak torent, za servisna navodila AR 145 QV pa dol potegneš.

Sem pa pozabil dodati, da pri novejšem Volvotu, kateri so dobili variabilno sesalno, tudi ni več cahnov na ohišju in potrebno je bilo imeti orodje za blokado gredi.
Uporabniški avatar
Dejch
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Hvala! Sem našel potem torrent.
Uporabniški avatar
Dejch
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

No to sem pa danes opravil. :P