Seveda se da menjati jermene brez orodja! Gre tudi samo s krampom in eno 5kg macolo, vse BP!
Vzamem moj motor, kateri ima tudi variator in nastavljivo jermenico na sesalnem delu kot dotična 145 QV.
Jermen se sčasoma raztegne, vendar se razteguje sinhrono na sesalni in izpušni strani. Zato so časovna prekrivanja še vedno kot morajo biti.
Ob menjavi jermenov pa nastane problem, ker sta jermenici na glavni gredi in izpušni gredi fiksni, na sesalni strani pa je zamik že zaradi gibljivega variatorja. Zato je jermenica nastavljiva.
Z orodjem se fiksira odmične gredi, glavna gred in izpušna odmična gred se lepo pokrijeta, ker sta jermenici fiksni, na sesalni jermenici se pa z nastavitvijo odpravi "zračnost", ki nastane zaradi raztezanja jermenov.
Pa še to se jermen natakne pri odviti jermenici, se napne napenjalec in šele potem fiksira nastavljivo jermenico, da se odpravi zračnost in napačno časovno pokrivanje delovanja.
Zato nastane polno sranja s temi alfami in slabe volje! Ne gre brez ustreznega orodja.
Brez orodja gre pri avtih, kateri nimajo, niso imeli, variabilnih odmičnih gredi. Tako sem imel na mojem EX S70 Volvotu. Samo cahni na ohišju in menjava jermena v 10 min.