Danes zjutraj sem si v Felbachu ogledal Giulio (oprosti alfa_samec da te nisem poklical, sem se na hitro odločil zjutraj da grem). Imajo razstavljeno belo z 2.2 180-konjskim dizlom in ročnim menjalnikom, nima čisto osnovne opreme, sedeži so kombinacija usnje-blago, ampak gre za osnovne sedeže, verjetno niti ne s pravim usnjem.
V živo izgleda avto res zelo lep, tako zunaj kot znotraj, čeprav bela barva zakrije linije. Deluje skladno, predvem pa ima avto res dobro "pozo" oz. "držo", proporcije so izjemno dobro odmerjene, noben del zunanjosti ni "pretežek" ali "prelahek". Vsekakor najboljše zdizajniran avto v svojem razredu.
Pozicija za volanom - ne morem verjet, ampak je perfektna! Sam sem visok 185cm, in bi rekel da imam mogoče celo malenkost kratke roke za to višino (al pa ne, niti ne vem:)), in sem si končno končno v alfi lahko vse nastavil kot treba. In volan je imel komot še ene 10 cm hoda in bi ga lahko potegnil še bližje, sedež gre dovolj, za nekatereve verjetno "preveč" (kot da je to mogoče

) nizko. Ne vem kaj so delali vsa ta leta pri ostalih alfah, da se je sedelo ko da si orangutan.
Drugače je občutek na voznikovem sedežu malo utesnejen, ampak ne neprijetno utesnejn, prej obratno. Zadaj je presenetljivo dosti prostora za noge, pozicija sedenja je sicer kot je bilo že rečeno malo ležeča, tako da te sili da porineš kolena naprej, takrat je prostora seveda manj, ampak če sediš pravilno je prostora (prednji sedež nastavljen na moje mere - glej sliko) dovolj.
Prtljažnik sicer piše da je 480 litrski, ampak mi po občutku deluje manjši (ozkejši in plitvejši) kot v 166ki (ki ima tudi 480 litrov), a dokaj dobre oblike, obdelava se mi tudi ni zdela slaba, ni pa presežek, tepih je pa prijeten na otip. Ko dvigneš dno je spodaj neka stiroporasta zadeva, kaj je pod njo nisem preverjal, ampak nekako dvomim, da ne bi bilo ničesar (treba preverit v navodilih za uporabo, če se kaj tam še skriva). Kakšni dodatni predalčki manjkajo (ali pa jih nisem opazil).
Kvaliteta interierja - opazen je velik preskok iz Giuliette (res, da je ta klaso nižje, a vseeno), kar niti ni težko doseči če smo iskreni, ker me je Giulietta že ko sem se prvič vsedel vanjo zelo razočarala, tako materiali, kot kvaliteta izdelave, sploh pa upravljanje z gumbi, ki so pod nivojem in deluje zelo ceneno (ala fiat bravo).
Pri Giulii so naredili konkreten preskok gor, praktično vsa stikala in gumbi dajejo kvaliteten občutek, razen osrednjega s katerim se upravlja infotainment, ki deluje preveč ceneno oz. kot da ima preveč zračnosti oz. razlahljanosti (to bo treba da poštimajo).
Ročica/bunka menjalnika mi je ugajala da je velika in mi dobro sede v roko. Je pa cela plastična, kovinska bi sicer bila zelo hladna/vroča pozimi/poleti, ampak ji kak dodaten usnjen del (kot je napisal že tribesman) ne bi škodil. Občutek pri prestavljanju je boljši kot v katerikoli alfi do sedaj, hodi so kratki in natančni, BMWjev mogoče da bolj dodelan občutek, a v alfi ne zaostaja dosti. Plastika okrog menjalnika, ki na slikah ne prepriča je v živo in na otip precej bolj kvalitetna, kot bi si mislil. Nekaj trde plastike se najde na spodnjem delu vrat in še kje, ampak nič takega kar ne bi našli tudi pri nemcih.
Pokrov naslona za roko ni imel zračnosti (oz. vsaj tega nisem opazil, cukat levo desno pa ga lih nisem hotel), tudi pant mi ni deloval da se bo slej ali prej razlahljal, več bo pa povedal čas.
Vratni paneli so mi delovali kvalitetno in dobro zdizajnirani za moje mere (ne vem točno kaj je tribesmana zmotilo pri njih), kljuka za odpiranje vrat pa bi res lahko bila kovinska namesto plastične, ampak tega sploh ne bi takoj opazil (če bi bila zima ali če bi avto stal na soncu bi verjetno takoj opazil). Vrata bi sicer lahko imela bolj "zadušen" zvok ob zapiranju, ampak zvok vseeno ne deluje cenen, sem probal vsa 4 vrata, in je delovalo vse ok.
Sedeži so bili osnovni, tako da so dajali tudi tak občutek, ne bi rekel, da imajo slab bočni oprijem, niti pa ne izstopajo na tem področju. Podobno kot osnovni pri BMWju in Audiju. TI sedeži bodo za tiste ki jim bo to pomembno, za splošno udobje pa so sedeži z manj štrlečo bočno oporo bolj primerni.
Naj omenim še osnovno ozvočenje, ki je bilo persenetljivo dobro.
V splošnem kvaliteta in natančnost izdelave res nista tako dobra kot pri nemcih, pozornost do detajlov pravtako ne pride na nivo Audija, ampak na teh področjih ne zaostaja dosti, je pa pomembno tu omenit, da če hočeš da interier res da tisti premium občutek, bo potrebno temu primerno tudi (do)plačat. Enako konec koncev velja za Audija in BMWja, tudi tam vstopni interier ne daje nekega premium občutka, a ko jih dooživiš bolj opremljene se ti zdi skoraj kot da si v drugem avtu.
Sklonil sem se tudi pod avto in dno deluje dobro narejeno, enako velja za motorni prostor (na hitro kolko pač lahko preveriš).
Ne samo da se ne morem strinjat z tribesmanovo oceno 6/10 "would not buy", zdi se mi celo butasta (ne zameri tribes

), ker v splošnem avto pusti zelo dober vtis, tako iz oblikovnega stališča kot kvalitete. Seveda je vedno prostor za izboljšave, ampak če se avto pelje tako dobro kot govorijo v testih, je po dolgem času to res res prava velikoserijska Alfa, ki dostojno zastopa emblem na nosu.
Znamka oz. njeno vodstvo si zasluži kritike vse prej drugje kot na samem produktu (razen krajšega seznama dodatne opreme od konkurence) - zamujanja (tako na področju samega avta, kot določene dodatne opreme in motorne palate), neznani datumi lansiranja na trg, in vse podobne ter sorodne "pritikline".
Če tako na hitro primerjam Giulio z mojo 166ko, lahko rečem da čeprav je slednja že zelo v letih, se vseeno opazi, da je klaso više, čeprav je prostora za noge zadaj enako, so sedeži v 166ki večji, udobnejši in sploh zgledajo prestižneje, podobno je z utesnjenostjo v kabini, ki je pri Giulii seveda večja.
Tu so še slike - slikal sem tako desno kot levo luč, in očitno ima leva luč oz. stikanje odbijača z blatnikom res konstrukcijsko napako, kar bodo upam da v kratkem odpravili.