Splošno o vsem ali ničim - 5

kar vam pade na pamet
Odgovori
alfasan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Mi je popolnoma jasno, da je raziskava brez neke realne vrednosti.

Neko vrednost bi imela raziskava pokvarljivosti/vzdržljivosti avtomobilov od 0-200.000 km servisiranih na pooblaščenem servisu v predpisanih intervalih in po servisnem programu.
Cena servisa ne sme biti predmet nezadovoljstva, temveč le nepredvideni obiski oz. okvare.
S ceno servisa je kupec namreč že seznanjen pred nakupom, namreč kupi si avto, ki ga tudi lahko vzdržuje.
Torej izključno objektivno ocenjevanje.
Uporabniški avatar
LiLo
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: Giulietta QV TCT LE #141

Ah dajte no malo nehat s tole KIO. Sodelavec je kupil novo in po 4h letih in 100.000km jo je moral prodat, ker je avto začel naenkrat totalno razpadat. Vsak mesec je bil na servisu in mu avta sploh niso mogli popravit. Imel je še 3 leta garancije, ampak karkoli mu je crknilo seveda ni bilo vključeno v garancijo. Mehanik ga je tolažil da ni edini in da ima podobnih primerov polno. Avto jim je pustil tam in kupil sicer dolgočasno oktavijo, vendar je z avtom po dveh letih čisto zadovoljen.
Moj nasvet: če se imate kaj radi, ne nasedajte korejcem.
Uporabniški avatar
legenda1979
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: AR 159 2.0 jtdm

Mogoče je to res, če je kupil novo kio pred 15 leti. Noben avto v današnjih časih ne bo začel po 4 letih razpadati (kako to sploh misliš razpadati??), sploh pa ne kia, ki je ratala v svetovnem pogledu resen (in kvaliteten) igralec v svetu avtomobilizma. Tudi Alfa bi se v tem pogledu lahko kaj naučila od nje. Seveda bo marsikdo takemu razmišljanju oporekal in se ne bo strinjal ampak številke govorijo same zase.
159 2.0 jtdm
Uporabniški avatar
colibry
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Lej KIA se je izkljucno dvignila samo zaradi marketinske poteze z garancijo. Dandanes pa ves kako razmisljajo ljudje....." UU pa se 7 let garancije mam!! WOW ) , ob tem dejstvu je prpravlen pozret marsikateri fail na avtu...... in ja.. ljudje so ratal slepe ovcke ki jih gonijo pastirji
Altmann

alfa_samec napisal/-a:
... Pa ne pozabit, da v ZDA Kia ne prodaja dizelašev, ampak samo bencinarje in hibride.
V Ameriki itak nihce ne prodaja Dieslov razen "norih" Europejcev.
Namrec Americani ze dolgo vedo, kaksen ](*,) je Diesel in imajo temu primerno zakonadajo za Diesel osebna vozila.

Glede Kie, moram reci, da me je zelo presenetilo, koliko se jih vozi pa cestah. V primerjavi izpred treh let tako na oko, vsaj trikrat vec.
V Rent a Car-jih sedaj ze z precejsnjo muko dobis Ameriski avto. Imajo Nisane, Toyote, Hyundaie in KIE.
V razgovoru z enim zaposlenim v Herz-u mi je povedal, da je npr. Kia avto sorazmerno ugodne cene, veliko garancijo ima in avto je siguren. Pravi, da do 150kM nimajo z njimi nobenega posebnega problema, kar ne more reci za Europske (konkretno sva govorila o VW-jih), ali ameriskih. Ti ce zdrzijo do 100kM so lahko srecni.
legenda1979 napisal/-a:... Tudi Alfa bi se v tem pogledu lahko kaj naučila od nje. Seveda bo marsikdo takemu razmišljanju oporekal in se ne bo strinjal ampak številke govorijo same zase.
Ravno o tem sem razmisljal med potjo. Pred tremi leti je bila tudi tam se Kia - avto s "slovesom". V treh letih je naredila neverjeten tektonski premik v filozofiji in strategiji. Bojim se, da je Kia ze premocno usla "nasi" znamki.
In kje je Alfa Romeo sedaj v Ameriki?!? V skoraj 4000 miljah nisem videl niti ene, razen v muzeju. :-k . Aja, in eno 4C Spider v salonu, kateri je bil pa tudi edini Alfin salon, ki sem ga srecal.

In nenazadnje, a zelo pomembno. Povprecen American je zelo pragmaticen glede Avtomobila. Sintementalnost in custvenost do neke znamke gre najprej skozi denarnico!

Kot ze obicajno pri meni, sem zopet malo falil debato, a to sem spisal, hmmm.., recimo kot opazanje na "mestu zlocina" :D
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Samo popravek - ZDA ne ločuje izpuste bencinarjev in dizlov, pri njih velja za oba ista omejitev. Te omejitve pa noben dizel motor ne izpolnjuje, niti Euro6 norme dizel pri nas ne.

Drugače boš pa težko srečal kakšno Alfo tam, ker so jih nehali prodajati z modelom 164. Vse kar se vozi, je že oldtimer, potem prvi naslednji prodajan model pa je 8C in je itak eksotika. 4C pa tudi prodajo v ZDA relativno malo napram EU trgu.
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ko stojiš v ZDA na ulici sredi velemesta in ne slišiš ropota dizlov in ne vohaš smradu, je zelo prijetno za ušesa in nos :)
Sam sem sicer videl dve Spiderci (iz filma The Graduate kakopak), eno od teh parkirano v New Yorku, pa eno 4C na cesti v Kaliforniji. 8C žal nobene.

Še slika Spiderce z zanimivo reklamo zraven :)

Slika
"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time."
Alfa Romeo. Engineered to Excite.
Altmann

@Alfa Samec, ja,sicer ni to tema o tem in zopet verjetno smetim debato...
Naceloma je (bo) tako, a mislim, da Ameriskih emisijskih zakonov, ne moremo tako prosto tolmaciti.
Imajo se vedno Tier 1, Tier 2 in Tier 3, ki bo prisel v polno veljavo nekako med 2017 in 2025, to je na zvezni ravni, Kalifornija ima dodatno svoj standard LEV (1,2,3), in se cel kup uredb, skupin, pravilikov, kategorij, glede na vrsto vozila... No ja, ni vazno, je prevec tega za razlagat...

Glede Alf v Ameriki, mi je jasno to in tu sem predvsem mislil na 4C in tako poudarjeno dobro pradajo (in pripravo trga za nov naskok znamke na ta trg) le te. Resnicno, sem jih pricakoval kar nekaj vsaj na Floridi.

@lizard, sam sem v NY in DC-ju kar precej vohal Diesele :mrgreen: , je pa res, da je tega ogromno manj, kot v Europi.
Banny
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Kraj: Tolmin

lizard napisal/-a:Ko stojiš v ZDA na ulici sredi velemesta in ne slišiš ropota dizlov in ne vohaš smradu, je zelo prijetno za ušesa in nos :
Res ne vem, kaj sploh še počneš pri nas... ](*,)
Vrjamem, da če bi bile cene bencina manjše pri nas, bi bilo veliko manj dizlov.
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Banny napisal/-a:
lizard napisal/-a:Ko stojiš v ZDA na ulici sredi velemesta in ne slišiš ropota dizlov in ne vohaš smradu, je zelo prijetno za ušesa in nos :
Res ne vem, kaj sploh še počneš pri nas... ](*,)
Pa kaj se zdaj zaletavaš v zid? :mrgreen:
Banny napisal/-a:Vrjamem, da če bi bile cene bencina manjše pri nas, bi bilo veliko manj dizlov.
Ne. Pri nas bi mogli nabiti konkretne davke na dizle in njihove trde delce in visoke NOx izpuste, ki povzročajo tako srčno-žilne zaplete kot raka. Pri nas pa ravno obratno, DPF filltre pa EGR vsi mečete dol, na tehničnih pa nobenega nadzora.
Sicer pa je Evropa unikum na tem področju, praktično v vseh ostalih razvitih delih sveta so dizli redkost. Določene evropske države so sicer boljše na tem področju, npr na. Nizozemskem kjer majo visoke davke na dizle, se navkljub visoki ceni bencina (1,6+) v primerjavi z dizlom (1,3+) vozi precej avtov na bencin.
Zadnjič spremenil lizard, dne Če Jun 30, 2016 10:34 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
SilverMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 147 JTDm 16v TbT
Kraj: Črnomelj

Ne pretiravaj tako, saj veš da je bleifrei s hladnim katalizatorjem še večji strup kot je bil svinec, pa novodobni bencinarji z direktnim vbrizgom imajo prav tako PMx prdce.
http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?f=8&t=36179" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

To pa zdaj malo podkrepi z nekimi dejstvi, viri, meritvami, sploh glede svinca.
SilverMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 147 JTDm 16v TbT
Kraj: Črnomelj

Glede na to, da smo se svinca rešili že pred desetletji, ko še niti interneta takorekoč ni bilo, ti pač ne bom serviral na pladnju.
Verjameš ali pa ne, danes je to itak brezpredmetno. Tako kot bo čez 10 let brezpredmetno ločevat dizle in bencinarce pri PMx, ker bodo tudi bencinarci povečini vsi DI. Pa še trend se bo spet obrnil in če bodo dizli imeli mini delež bo spet vse sralo po bencincih tako kot danes po dizlih.
http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?f=8&t=36179" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Glede GDI motorjev nisem rekel nič, res majo težave z PMx, in evro norme so vedno strožje, tako da se bo tole upamo samo še zniževalo. Problem pa še vedno ostaja odstranjevanje DPFjev in blindiranje EGR-jev, kar se ne preverja in kontrolira. In če oz. ko bodo tudi GDI motorji mogli imeti DPF-je se jih bo ob nekontroli spet odstranjevalo...

Bolj me je zmotila tista izjava glede katalizatorjev in svinca. Hladen katalizator je res praktično neučinkovit, ampak se segreje dokaj hitro (sploh na avtih ki imajo katalizatrje bližje ali pa imajo pre-katalizatorje), tako da sploh ni neke realne primerjave s tem kakšno škodo je pozročal svinec. In zato so me zanimale mertive, dejstva.. glede tega.

Vseeno pa bo trenutni trend verjetno šel stran od dizlov, ker jim je vedno težje zadostit normam. Upam vsaj :)
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lady "K"
Kraj: Gabrje (nedaleč od Preshgain)

To, glede zdravja pri hladnih bencicih je bilo pisano že 20+ let nazaj.

Se spomnim tega, ko sem še hodil v srednjo šolo in potem še na fax, takrat je glede tega eksperimetiral Saab! Bencin s svincem je bil res obremenilen za okolje, vendar slaba stran tega je bila, da se je to izločevalo, preko izpuha, ves čas delovanja motorja. Potem so svinec nadomestili z benzeni, kateri so pa zelo rakotvorni, dokler katalizator ne začne delovati in katalizirati izpuh. Tako je Saab, pri svojem takratnem modelu 900, imel pod dnom prtljažnika rezervoarje za izpušne pline, kateri so se zbirali toliko časa, dokler se katalizator ni segrel na 300+ stopinj, ko začne pravilno delovati. Ko je kat dosegel svojo delovno temperaturo, so šli zbrani izpušni plini iz rezervoarjev še 1x preko katalizatorja in skozi izpušno cev "prečiščeni" ven.

Zato so katalizatorje stalno pomikali bližje glavi motorja, da so se čim hitreje ogreli in začeli opravljati svojo funkcijo. In nazadnje so katalizatorji pristali v izpušnem kolektorju..

In kot je že @SilverMan rekel, v tistih časih je bil šele Internet 1.0, in mogoče zdaj izbrskaš kaj glede Saab-a 900, da prebereš, kar sem jaz napisal.
Odgovori
  • Informacija