Škripanje podvozja - AR 159

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
borisk
Alfa Member
Alfa Member

sajer napisal/-a: Jest sm dal za original spodnje roke 210 po kosu.Zgornja pa je bla kopija ene 50.Ne daj gor obnovljene,ker ti ne bojo dolgo zdržale.
na, qrc, dans mi je na eurotonu reku 270€ za spodnjo, sej ne veš kaj bi mu reku, še njemu se je zdela velik...

Sem včeraj gledal podvozje, pa ne vem če sem prav videl, da se spredaj, samo stekanje da nastavit (špura)? zadaj sem videl ekscentrične podložke za nastavljanje, spredaj pa nič :oops: se pravi lahko menjam spodnjo roko brez optike?
wizzard984
Alfa Junior
Alfa Junior
Vozilo: AR 159SW, 1.9JTDm (150KM), 2010
Kraj: Volčja Draga

pozdravljeni

predjšni teden mi je začelo škripati pri levem prednjem kolesu
slišati je nekakko kot bi drgnila kakšen kamenček po plehu..peljal k mehaniku
zamenjal zgornjo roko ki je bila slaba pri vseh ostalih ni opazil nobenega lufta..
se peljem domov in spet škripanje ob vsaki jamici na cesti vsakič ko obračam volan in samo pri levem kolesu
me zanima če je že kdo imel podoben problem ker ne bi rad kar vsega po vrsti kupoval
ker zdaj mi je mehanik reku da glede na to da ni lufta bi ble lahko gumice ali amortizer lahko pa da bi bli suhi sileni pri spodnji roki...?

lp
vučko
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ajdovščina

Škripanje mora mehanik lokalizirati. Samo s šlatanjem podvozja in testnimi vožnjami ter poslušanjem iz kokpita ne bo ugotovil nič, razen če ne bo dal vzdolž roke par mikrofonov in poslušal kateri je bolj glasen (tega po mojem vedenju nima noben mehanik v Sloveniji).
Je potrebno kako kolo na silo dvignit z dvigalko ali na rampi če že nima testne mize za podvozje, obrnit volan in v delavnici priti do reprodukcije zvoka podvozja. Če bi bilo bolj ozko škripanje (kot škripanje vrat) bi lahko bil drsni ležaj spodnje roke, če bi se slišalo bolj peščeno škripajoče bi lahko bil tudi zarjavel zglob končnika spodnje roke (to bi slišal tudi ob obračanju volana). Da bi bil gumi ležaj spodnje roke (torej tista velika guma v aluminiju) dvomim. Potem pa imaš lahko cviljenje v torzijski palici oz. gumici in nenazadnje v notranjem zglobu volanske letve, če bi bila manšeta preluknjana oz. zglob rjast. etc...
Lahko menjaš vse, na koncu pa prideš do kake druge stvari ki nima veze s podvozjem. Povprečen mehanik mora ugotoviti kje škripa, ne pa zgolj menjavati kosov po občutku, razen če ni zamenjava izrecno na željo oz. diagnostiko stranke.
Odgovori
  • Informacija