Front Collision Warning (FCW) - Giulia / Stelvio

Tehnične teme o Giulii in Stelviu

Moderator: Tehnika moderatorji

chrush
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: Alfa Romeo 159, Alfa Romeo Stelvio
Kontakt:

Podoben primer sem imel na Mercedesu. Update software-a je zadevo popravil. Cena je bila 55€.
Giulia7
Alfa Junior
Alfa Junior

Pozdravljeni,
sem lastnik Alfe Romeo Giulia 2.2 JTD 150km letnik 2018. V zadnjem času se je začela pojavljati lučka za FCW (Front Collision Warning) OFF. Avto nima radarskega tempomata, vidnega obstrukta pa pred kamero na vetrobranskem steklu ni. Periodično izgine, je pa v zadnjem tednu postala bolj kot ne stalnica in je prižgana 90 % časa. Prosim za pomoč. Hvala!

Edit: Premaknjeno v ustrezno tematiko ...
Veron
Alfa Freak
Alfa Freak

Zelo verjetno se akumulator "poslavlja". Če imaš polnilec za AGM baterije, poskusi prvo to.
Giulia7
Alfa Junior
Alfa Junior

Veron napisal/-a: ↑Pe Avg 25, 2023 7:31 am Zelo verjetno se akumulator "poslavlja". Če imaš polnilec za AGM baterije, poskusi prvo to.
Avto je bil na testerju včeraj in je blo ugotovljeno, da gre za napako v kalibraciji sistema TCW. Ali je možno vseeno, da je kakorkoli kriv akumulator?
Veron
Alfa Freak
Alfa Freak

Definitivno bi prvo probal napolnit akumulator oz. če je starejši od 5 let bi ga menjal.

Sem tudi sam imel kar nekaj čudnih elektro napak (vključno z FCW). Po polnjenju akumulatorja, nobenih napak več. Jst sm še opravil software update na pooblaščenem servisu (cca 100eur).
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Giulia Q4 Veloce, 2.2 JTDm
Kraj: Assling (Jesenice)

Tudi meni ga včasih (ponavadi v dežju) izklopi, ampak le za kratek čas.
Prvič mi ga je izklopilo pozimi '21/'22. Takrat je trajalo pol leta da se je sam vzpostavil, vmes (marca '22) pa se je zamenjala tudi baterija.
Join the dark side:
viewtopic.php?f=8&t=44270" onclick="window.open(this.href);return false;
Giulia7
Alfa Junior
Alfa Junior

Problem v zvezi s FCW OFF je rešen. Avto sem nateral po AC in lučka je izginila takoj ko sem prišel iz AC, sistem pa spet deluje in zvočno opozarja. V zadnjih 10 dneh lučke ni več bilo in upam, da bo tako ostalo. Akumulator je sicer preverjeno okej, čeprav je prvogradnja. Hvala sicer za pomoč!
sibisibi
Alfa Junior
Alfa Junior

Pozdravljeni,

tudi jaz bi imel vprašanje glede delovanja ACC/FCW sistema pri mojem Stelviu letnik 2019 2.2 JTDM.

Avto sem imel parkiram skoraj cel Januar. Ko pa sem sedel v avto, je težje užgal na ekranu pa cela paleta alarmov in opozoril. Med vožnjo v LJ se je aku že malo napolnil in je večina alarmov/opozoril izginilo.
Ostali so pa tri opozorilne lučke in sicer za FCW, opozorilo za Line Departure Warning System Failure in Automatic High Beam Headlights Failure . Vidim da Line Assist res ne deluje. Aku sem vzel iz avta in ga napolnil. aku je star 2 leti.
Po vgradnji aku nazaj in po vožnji nekaj km nobena opozorilna lučka ne sveti več . Line assist pa še vedno ne deluje. Sedaj se mi stalno izpisuje na volanskem displayu : ACC/FCW limited functionality check front camera.
Ampak radar tempomat deluje normalno in prav tako FCW deluje, ker bi se v torek skoraj zaletel, prekleti telefon.

Za diagnostiko napake Line Assist je baje potreben original tester, zato sem avto odpeljal na pooblaščeni servis v okolici LJ. Tam so mi po diagnostiki povedali, da imam v okvari ACC modul.
Po večkratnem vprašanju kaj pa je to za en modul nisem nisem dobil razumljivega oz. nobenega odgovora. Se pravi naj nebi delovala radar senzor ali kamera na sprednjem steklu.
Dali so pa mi predračun oz. ponudbo za popravilo, ki obsega ( prepis iz ponudbe ) :
Material : Centrala 6V Stelvio - 770 Eur in
Operacije : Centrala ACC - Menjava in kalibriranje 130 Eur

Ampak še vedno ne vem kaj pravzaprav ne dela/je v okvari in kaj bi radi na servisu zamenjali. Kot sem že napisal Radar tempomat in FCW delujeta normalno ne deluje pa Line assist.

Tukaj se pa obračam na Alfa Forum. Ima mogoče kdo oz. je imel podoben primer? Kakšno mnenje ali nasvet bi bili dobrodošli.

Hvala in lep pozdrav,

Simon
sibisibi
Alfa Junior
Alfa Junior

Zdravo,

Potrebna je bila zamenjava kamere. Vgradil sem rabljeno kamero. Sedaj vsi asistenčni sistemi delujejo normalno. Potreben pa bi bil vpis VIN šetevilke v kamero, ker mi sedaj številka prevoženih utripa.
Kje bi se to dalo urediti, ker na pooblaščenih servisih pravijo, da to pri nji ni mogoče izvesti.

Hvala
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator
Vozilo: Giulia Q4 Veloce, 2.2 JTDm
Kraj: Assling (Jesenice)

Če kje, potem bi ti ravno na uradnem servisu to morali urediti,
ampak rabljene kamere najbrž nisi vzel pr njih, kajne.
Join the dark side:
viewtopic.php?f=8&t=44270" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Alfa Romeo 156 2.4
Alfa Romeo Spider 916
Kraj: Jesenice

Če je dovolj narediti proxi alignment, ti verjetno lahko to naredi vsak s polno verzijo multiecuscana
Odgovori
  • Informacija