Italjanski del voznega parka by grega983

Slikice vaših jeklenih konjičkov
Odgovori
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lancia Delta 1.6 turbo
Alfa Romeo 33 1.7 16v Permanent 4
Lancia Thema 2.0 16v turbo LS

Volvo XC90
Kraj: Fram

skyblue napisal/-a: ↑Sr Dec 27, 2023 8:42 pm Kaj je crknilo na V70 ?
Imaš ZS. Ni vse za javnost :D
Vsi kosi, odpadli z mojih krip, so bili s ponosom izdelani v Italiji :)
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lady "K"
Kraj: Gabrje (nedaleč od Preshgain)

Pa dobr Grega, trentatre bi lahko vsaj na sonce porinil in slikal. :D
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Volvo XC90

Njah, gužva je s avti na dvorišču pa še umazana je trentatre. Linija najmanjšega odpora pa to :D
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Volvo XC90

Manjši update

Vceraj domov privlekel motor za themo. Ker je od originalnega motorja ostal samo blok in karter, bi rekel da je motor nov 8)

Slika

Slika

Slika

Obseg del ?

Zvite ventile in unicene odmicne sem omenil, tako da sva z mehanikom dognala, da bo lažje vgraditi kompletno drugo glavo. Seveda so menjani tefloni, ventili in sedeži ventilov porihtani.

Sila hitro sva s majstrom porajtala, da spodnji del motorja ni srecen.

Po nekaj seansah razkopavanja, cišcenja in meritev je bilo stanje sledece:
- ojnicni ležaji in batni obrocki kot novi
- ojnice narobe poparckane in vse izven toleranc, en ojnicni ležaj se je nekoc že vrtel
- glavni ležaji ..... pojebani do amena. Posledicno je bila glavna gred nesrecna in je klicala po brušenju. Iz zalogovnice delov zvlekel drugo, brezhibno, ki je že imela za sabo prvo brušenje
- oljna pumpa ..... nekoc je nekaj trdega potegnila skozi in je bila samo za v smeti.

Povzetek videnega nakazuje, da je ob zadnjem velikem servisu motor bil deležen generalke, ki pa je bila opravljena ocitno sila šlampasto. Po besedah majstra je bil to zadnji trenutek, preden bi med vožnjo blok dobil kakšno servisno odprtino.

Poleg glavne gredi, oljne pumpe ležajev in tesnil se je tako menjalo še ojnice in bate. Ojnice ker so bile originalne hin, bate pa, da so sedaj vgrajeni takšni brez vtisov ventilov.

Nekaj hudo velik besed ne mislim zgubljati s veseljem v iskanju delov za ta motor. Ce bi bil to STD integrale motor je na spletu vse sorte krame na razpolago v razlicnih financnih in kvalitetnih okvirjih.
Ker pa je to thema 3. serije, so doloceni deli sila specificni in temu primerno redki in cenjeni. Oljna pumpa med drugim.

Aja, ker je bil motor v prafaktorjih, je sproti dobil še kit za odstranitev balansirnih gredi. Oba drsna ležaja sta bila naceloma brezhibna, kroglicna ležaja na strani jermenov sta pa zacela razpadati, cepa na strani menjalnika pa sta scala olje kot da ni jutri. In ker teh kroglicnih ležajev zadnje case na celini ni za dobiti kar tako za normalen denar, sem nabavil delete kit. Da bo mir in nic skrbi vsaj na tem podrocju.

Sedaj pa sledi montaža nove sklopke, menjalnika, motorne periferije in pa potem sama vgradnja motorja. V nekem doglednem casu seveda.
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Alfa Romeo 156 2.4
Alfa Romeo Spider 916
Kraj: Jesenice

Taprav projekt potem praviš :D
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Volvo XC90

Malo še pocakal s themo :)

V garaži sem pred casom našel Delto, jo povlekel na svetlo in opral :)

Slika

Slika

Nove podkve ji mislim da fino fajn pašejo.

Je pa cez zimo poleg rednega servisa prejela še nov ventilator na vodnem hladilniku. Originalni je v jeseni zacel glasno jamrati, tako da sem nabavil ventilator za Delto II 1.6, od katere je tudi sedanji hladilnik. Vpasal.
Števec za temperaturo sedaj niti mrdne ne cez 90 stopinj, ker nov ventilator ima znatno vecji pretok zraka od originalnega :mrgreen:
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator
Vozilo: Giulia Q4 Veloce, 2.2 JTDm
Kraj: Assling (Jesenice)

Lepa, matr!! =D> =D>
Join the dark side:
viewtopic.php?f=8&t=44270" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Volvo XC90

Še boljša pa je za peljat :mrgreen:
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator

Verjamem...
Join the dark side:
Uporabniški avatar
Aless
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: ....
Kraj: Bizeljsko / Maribor
Kontakt:

jaz bi se tud peljal v obeh trenutno voznih 8)
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Volvo XC90

Aleš, ni problema, pridi naokoli :)

Ena vcerejšnja. Delta v naravnem okolju. Ce ni na hladnem v garaži pa je parkirana poleg kakšnega gradbišca :D

Slika

Kljub najini castitljivi starosti se gospa na cesti obnaša kot mladenka oz. še bolje, ker danes so novodobni 4 kolesni mladenici in mladenke praviloma zavaljene in zatecene krave in biki
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator

McDonalds generacija ... :lol:
Join the dark side:
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Volvo XC90

Long time no see :(

Pogosto se spomnim besed starih ljudi ..... ne jokaj, ker ti bom dal nekaj za jokat .....

Letos je bilo pestro leto, pa ne na nacin, kot bi si ga želel.

Pa da zacnem s 33.

Leto je bilo generalno mirno, brez nekega stresa.
Zamenjal sem desno gibljivo cev za odtok olja iz desne glave v karter. Ker tu se vedno olje cedi in sem pred casom obe prirobnici že tesnil. In sem domneval, da pušca sama cev. Pa je bilo ocitno, da gospa ob koncu sezone še vedno signira parkirna mesta, tako da bo sedaj en cas na dvigalu, da si detajlno ogledam situacijo in trajno rešim pušcanje.

Nekje sredi poletja se je servo crpalka volana odlocila, da ona ne bo vec asistirala, sploh ko je bilo zunaj vroce. Zgleda je bila obrabljena v notranjosti, ker pušcanja ni bilo nikjer.
Nic takšnega, v zalogovnici delov poiskal drugo rabljeno in jo zmontiral. Servo volan dela kot je treba.

V zacetku septembra pa sem pridelal en neumen zajebek.
Manjko varnostne razdalje.

Na dan dogodka se mi je zdelo, da se sploh ni nic zgodilo. Potem pa 2 dni hodim okoli avta pa se mi zazdi, da maska in desna sprednja luc ne stojita kot je treba in so lufti okoli nju cudni.
Pa desno luc nastavim na novo, ker je bila ocitno premaknjena na nosilcu na vezni steni. Pa opazim da odbijac pod desno lucjo tudi cudno stoji.....

Nic, snamem odbijac pa opazim težavo :(

Slika
Nosilec oljnega hladilnika je zvit ...... ocitno se je odbijac naslonil na oljni hladilnik in ga premaknil

Slika
Desni nosilec odbijaca zvit kot banana .....

Vsega nimam poslikanega, nekaj deformacij je bilo še na mestu desnega koloteka, kamor je privijacen desni nosilec odbijaca in pa na nosilcu desnega blatnika/desnega hladilnika klime/odbijaca in na zgornjem nosilcu vodnega hladilnika.

Kakšen teden popoldnanskega dela in je bilo spet vse oblik kot je potrebno in sedaj so lufti na sprednjem delu avta okoli luci/odbijaca/maske lepši kot prej.

Slik nimam kaj prida
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Volvo XC90

Delta, o ti ljubezen moja :mrgreen:

Generalno je bilo leto samo tankaj in vozi. Pozimi sem opravil redni servis, kjer pa sem namesto Motul 10w60 v motor nalil Shell 10w60. Ker olje je generalno olje, sploh ko je enake gradacije.

Kot da se tega nisem naucil pred leti že na drugih avtih ....

Konec maja smo imeli v bregih nad Vipavo srecanje deltaši. Vroc dan je bil. In Bolj kot je bilo vroce cez dan, bolj je gospa oddajala dimne signale iz izpuha. In to nezanemarljive kolicine.

Ocitno motor ni srecen :(

Pa sem se pomnil, da je avto tu pa tam že znal pokaditi v zadnjih letih in sem sprva mislil, da da je verjetno težava v trdih teflonih. Ker to obcasno dimljenje se je pojavilo nekaj let nazaj, ko se je motor pregrel, ko nisem pravocasno opazil defektnega termostikala.

Mojster mehanik pa me je razveselil, da zna biti, da je težava v oljnih obrockih. Tako da mora motor verjetno v kose, da se vse porihta.

2 tedna pred TP grem v mesto na sestanek pa ob povratku domov na dovozu zaznam, da je nekaj steklenega odletelo s avta. In se razbilo. Pa ravno po lepi vožnji, ko sem spoznal, da so oljni obrocki res v riti.
V garaži me je tako cakal sledec prizor ...

Slika
Jop, na desni luci se je odlepilo steklo za dnevno luc, in se ob padcu na tla razbilo.

Moje razpoloženje je bilo tisti dan res na psu. Še mali clovek je bil žalosten, da mu je šlo na jo. Meni pa tudi :(

Ampak, ker jamranje in depresija ne pripeljeta nikamor oz. ni napredka, sem se vrgel v spletno raziskovanje.

Opcije so razlicne, jih je vec in financni razpon rešitev je zelo širok.

Zaradi izgleda je prva in najdražja rešitev poiskati komplet drugih luci, a jurja+ bi ne odcolal.
Naslednja opcija je recimo menjava samo ene luci s parabolo in steklom, a so cene sila neprijazne, pa potem bi bila opazna razlika v barvi starih in novih luci, ker originalne luci so stare že mnogo let in parabole niso vec nove.
Tretja opcija je nabaviti novo steklo (SIEM 14.300), ce ga najdeš in ga zalepiti na parabolo
Zadnja opcija je poiskati rabljeno steklo.

Na koncu sem sprejel kompromis in narocil novo steklo. Ker kot sem videl so posamezne rabljene luci na razpolago a so bile vse sila rabljenega videza. Na spletni strani bilsteina pa prodajajo med drugim nova original stekla SIEM. Ne po najbolj prijazni ceni a se bo dalo preživeti. Tako da je bilo novo steklo kmalu doma, gospa pa je lahko opravila TP.

Motor delte pa bo ocitno to zimo doživel demontažo, nakar bom videl kje in koliko je škode, na podlagi cesar se bo videlo kaj in kako naprej.

Aja, pa še blesava statistika

33 je v zadnjem letu opravila dobrih 1800 km, delta pa dobrih 1700 km. J.... ga, nisem kaj veliko letal po gradbišcih in okoli strank, poletje pa je bilo neprijetno vroce in dolgo :mrgreen:
Uporabniški avatar
grega983
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Volvo XC90

In še Thema

V zacetku leta sem dobil domov nov motor, kot sem že pred casom napisal. Od originalnega je ostal samo blok, karter in pa drobnarije v okolici (senzorji, klimakompresor, alenator, servopumpa, altenator in podobne sitnice.
Med vgradnjo je bilo potrebno zamenjati mnogo cevi za olje okoli motorja, ker so nekatere zgledale že sila rabljeno - obe cevi za oljni hladilnik, vse cevi okoli sistema zbiranja oljnih hlapov.

Nekje okoli velike noci je bil avto sestavljen tako dalec, da sem ga lahko poizkušal oživeti .......

O ti bolecina in veselice .....

Pa vgradim sveže napolnjen in preverjeno dober akumulator

Obrnem kljuc ....... motor obraca ..... ampak res pocasi, kot da je aku v p.....

Ok, dam aku polniti še za 10 minut

Ponovim akcijo s verglanjem in se motor spet komaj obraca. Tako pocasi, da ni šans da prdne ....

Malo živcen in zaskrbljen dam aku še za 10 minut polniti ....

Saj ne da je bil aku na zacetku brezhiben in poln kot se le da .....

Pa spet ponovim akcijo verglanja ...... pa motor spet komaj obraca. Pa me preleti misel, da tole mora biti pa nek kapitalni zajebek in kljuc vzamem in kljucavnice, a zaganjac še kar šiba naprej v svojem pocasnem tempu .....

Pa ves panicen išcem 13 kljuc, da odklopim aku, ker ocitno je neka kapitalna veselica na elektricnem omrežju. In v tistem trenutku se izpod armaturke in iz motorja res odlocno zakadi po vonju zažgane plastike gume in na splošno zažganem kablovju. Koncno uspem odklopiti aku in dokaj hitro se zakljuci dimljenje.

Nekako sem domneval, da je pod haubo erste klasse veselica, tako da sem garažo za naslednji teden lepo zaprl in si poizkušal umiriti živce ......

Po kakšnem tednu demontiram nosilec za aku/ABS pumpo, ker se mi je svetlikalo o delu težave. Pricakal me je sledec prizor.

Slika

Slika

Slika

Slika

Jop, to se je zgodilo. Zaganjac je vso elektriko vlekel preko signalnega kabla. in teh 5mm2 kabla ni dimenzioniranih za vse te ampere. Posledicno je zažgalo konektor na elektronskem vložku kljucavnice in pa sam vložek.
Presenetljivo na mestu, kjer je zažgan kabel šel skozi požarno steno skupaj s preostalo avtomobilsko elektro instalacijo, ni bilo zaznati neke znatne škode in sem zamenjal samo navedene kose opreme.
Kljub temu pa sem domneval, da vzroka oz. pobudnika za elektricni požar še nisem našel in odpravil.

In tako zamenjam ta neumen kabel med zaganjacem in kljucavnico, elektricni vložek na kljucavnici, sam konektor na vložku pa zvežen neposredno na kablšuhe. Ker teh konektorjev se ne dobi kar tako na vsakem vogalu.

Sproti sem demontiral še komplet inštalacijo za nahbau alarm, ki itak ni deloval, pod haubo je pa zgledal kot tujek, sama vezava na avtomobilsko elektriko pa je bila sila šlampasto izvedena.

Slika

In po kakšnem mesecu spet poizkusim.

Zaradi zvrhane mere skepse sem glavni + kabel za zaganjac odklopil in dal kontakt.

Pa je zaganjac spet zacel veselo in pocasi vrteti. Ceprav po teoriji ni imel dostopa do elektrike.

Snamem zaganjac in po nekaj minutah namudrim, da je solenoid na zaganjacu defekten. Taisti, ki sem ga 3/4 leta prej novega vgradil na zaganjac in je še lani pred generalko na motorju lepo sodeloval.

J... m...., sam zaganjac je original in dela kot je treba in sem tako narocil drug solenoid. V trgovinah s avtodeli ga praviloma ni vec na razpolago, autodoc ga tudi ne dobavlja vec preko svoje aplikacije, ga pa ima na razpolago na ebayu v spletni trgovini. Kdo bi razumel to logiko......

Pa dobim nov solenoid in ga zmontiram v zaganjac in le tega na zvon menjalnika.

Pa sedaj motor lepo obraca kot je treba.

Samo vžge pa ne .....

Pa en cas raziskujem in spoznam, da ni bencina, iskra pa je, ker s start sprejem je moped pokašljal.

In ker ni bilo nic od bencinske pumpe, sem domneval, da je pripadajoc rele nesrecen. Ker je to dokaj pogost napaka, da kak rele zapika.

In namesto originalnega vtaknem preverjeno delujocega s delte in to bencinske pumpe ni ravno impresioniralo, tako da še naprej ni sodelovala.

Logika je bila, da ce rele ni težava, potem je težava v crpalki. Ker je bila hektika s pripravami na letni dopust najvecja, sem pri PTZ poiskal ustrezno novo in jo narocil za sitne pare. Ker originalna spet ni dosegljiva na vsakem vogalu in tudi ni poceni. Ce jo že najdeš.
Odgovori
  • Informacija