Estetski AliExpress/eBay dodatki - AR 159

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
AR Junior
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: Alfa Romeo 159 1.9 JTDM
Kraj: Ljubljana

Ni ravno AliExpress ali eBay dodatek je pa estetski :) Govora je o folijah, ki prekrivajo obledelo plastiko zunaj in znotraj avtomobila.

Ker leta naredijo svoje, je plastika na nekaterih koncih izgledala precej "zmatrano". Edina varianta s katero se da kolikor toliko obnoviti preperelo, oddrgnjeno ali lepljivo plastiko je folija.

Ena varianta je da bi kupil in sam odrezal folijo, druga pa je, da že kupiš narezano za tvoj model avtomobila. Sam sem se odločil za drugo varianto,

Na internetu sem našel italijana in Neaplja, ki se ukvarja z razrezom raznoraznih folij za različne modele avtomobilov. Gre za raznorazne folije za notranjost kot tudi za zunanjost avta. Spodaj je povezava če koga zanima, kaj ponuja.

https://www.risicosfizio.it/product-cat ... n/?lang=en

Naročilo sem prejel v 3 delovnih dneh v dobro zavarovani embalaži.

Slika

Bom še vizualno prikazal kako je bilo stanje pred in po montaži folij v moji 159ki.

Odpiralo predalnika na sovoznikovi strani je zaradi starosti in vročine postalo lepljivo, zato sem se odločil, da nalimam čez folijo. Ker jo v bež barvi nisem dobil sem začasno dal folijo v imitaciji brušenega aluminija podobno kot je osrednja konzola.

Slika

Barvo enote klimatske naprave sem poenotil z barvo radia. Tu je bilo malo več dela in preciznosti pri lepljenu, saj se je folijo dalo tudi na gumbe.

Prej
Slika

Potem
Slika

Slika

Klimatsko ventilatorska enota v zadnji vrsti je bila že nekaj časa brez originalne folije, ker se je le ta na nekaj mestih odluščila. Namesto tega sem dal malo debelejšo folijo v imitiaciji karbona.

Prej
Slika

Potem
Slika

Zunanja plastika na vratih je bila od sonca že precej načeta, zato sem jo zamenjal s črno svetlečo folijo podobno kot jo imajo novejša vozila

Prej
Slika

Potem
Slika

Slika
ALFA ena in edina!!!!
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Giulia Q4 Veloce, 2.2 JTDm
Kraj: Assling (Jesenice)

Oprosti, ampak tole je pa 1000 korakov nazaj in deluje pravzaprav zelo grdo, poceni, neestetsko, ...
Vem, 100 ljudi - 100 okusov, 100 žensk - 200 jošk ...
Ko vsaj ne bi bila piano/sijoča črna folija.

Slika

Praviš:
Edina varianta s katero se da kolikor toliko obnoviti preperelo, oddrgnjeno ali lepljivo plastiko je folija.
Ne bo držalo. Obstaja postopek, kjer lepljivim plastikam povrneš naraven/original izgled,
pri oluščenih pa si je treba vzeti še mal več časa za obnovo, vendar je končni izgled neprecenljiv ...
Na FB je Tea Štefančič odlično prikazala, kako se takim zadevam povrne OEM izgled ;-)
Join the dark side:
viewtopic.php?f=8&t=44270" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
AR Junior
Alfa Member
Alfa Member

Tisti lepljivi plastiki ni druge kod da čez prilepiš folijo ali pa na novo prebarvaš. Ko sem odstranil ta lepljivi sloj barve sem prišel samo do bele plastike. Dvomim da bi dobil podoben bež odtenek barve kot je original.

Na zadnjem zračniku ni bila oluščena barva ampak se je na nekaterih delih oluščila original folija, katero sem že zdavnaj odstranil. Meni se zdi ta nova folija v karbon imitaciji čisto vredu.

Se strinjam da imajo vsake oči svojega malarja. Mi pa vse kar je original ni všeč in zakaj bi nekaj popravljal v stanje, ki mi ni všeč. Eno od tega je tudi barva plastike ki je bila na original radiu in klimi. Tista siva barva mi je zmeraj delovala nekako ceneno. Ko sem zamenjal radio sem želel, da je barva radia in klime nekako usklajena, da tista siva barva ne seka iz armature. Se mi pa zdi da je trenutna kombinacija še zmeraj lepša kot pa tista siva. Ko sem naročal sem kolebal med mat, satin in svetlečno črn barvo. Mogoče bi res bil satin ali mat odtenek boljši. Problem je to da ne vidiš v živo materiala kako izgleda. Mogoče pa v prihodnosti zamenjam tudi to.

Podobno je s plastiko na vratih pri stebričku. Tisto svetlo črna barvo ne bi nikoli obnavljal kot original. Mi bolje delujejo rešitve kot jih vidimo pri novejših avtomobilih. Se mi zdi da je kar dobro izpadlo.

Vem da bi se dalo narediti bolje ampak sam imam rajši hitrejše in bolj enostavne rešitve. Nimam volje in časa, da bi se ukvarjal z enim koncem plastike dan ali dva. Pač vsak ima svoje veselje. :) :wink:
ALFA ena in edina!!!!
Uporabniški avatar
AR Junior
Alfa Member
Alfa Member

Na netu sam našel enega bolgara, ki izdeluje moderne nadomestke zaslona na armaturni plošči.

Ena varinta je samo modul, ki se priključi na CAN BUS. Preko tega lahko prilagajaš prikaz podatkov na obstoječem zaslonu. Poleg tega je še nekaj drugih dodatnih funkcij, ki niso povezane z zaslonom( več v tej povezavi https://macman-pro.com/en/module/alfa-r ... tool-obd2/)

Slika

Druga varianta je pa da zamenjaš cel zalon z novim LCD zaslonom

Slika

Ne gre za direktno zamenjavo starega zaslona. Novi zaslon se da samo čez starega.

Slika

Slika

Slika

Slika

Montaža je sila preprosta.

Poleg modernaega LCD zaslona in grafike se lahko na zaslonu prikazuje še marsikateri drugi podatek, ki ni klasičnem zaslonu. Možna je raznorazna osebna prilagoditev prikaza. Upravlja se lahko preko zaslona na dotik ali preko komand na volanu.

Ima mogoče kdo izkušnje s tem? Kako dobra se vam zdi takšna rešitev?
ALFA ena in edina!!!!
Uporabniški avatar
Qassam
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Vozilo: Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm

AR Junior napisal/-a: Pe Jul 28, 2023 12:43 pm Na netu sam našel enega bolgara, ki izdeluje moderne nadomestke zaslona na armaturni plošči.
Ena varinta je samo modul, ki se priključi na CAN BUS.
Če sem prav obveščen, je katerikoli priključen CAN BUS modul stalno napajan. Kar pomeni, da troši elektriko tudi takrat, ko avto stoji.
Če se voziš vsak dan, verjetno ni velik problem.

Druga stvar je modifikacija, ki vnese sedanje trende v 10-20 let star dizajn.
In naj bi ga izboljšala/polepšala.
Uporabniški avatar
AR Junior
Alfa Member
Alfa Member

Samo ta poraba je zelo minimalna oz zanemarljiva. Jaz imam Vgate iCar Pro Bluetooth 4.0, ki podpira da gre, po 30 minutah ko avto vgasne, v samodejno spanje, kar pomaga varčevati z energijo akumulatorja. Jaz imam stalno priključen ta modul, da mi na android avtoradiu na željo prikazuje raznorazne podatke. V treh letih nisem imel nobenih problemov glede akumulatorja pa se ne vozim veliko(10.000km na leto).
ALFA ena in edina!!!!
Uporabniški avatar
Qassam
Alfa Junior
Alfa Junior

MaStr napisal/-a: Po Jul 17, 2023 12:35 pm Oprosti, ampak tole je pa 1000 korakov nazaj in deluje pravzaprav zelo grdo, poceni, neestetsko, ...
Vem, 100 ljudi - 100 okusov, 100 žensk - 200 jošk ...
Ko vsaj ne bi bila piano/sijoča črna folija.
Slika

Se strinjam.
Za tiste kompletno uničene "gumirane" kose je boljše iti na kakšen odpad.

Sam sem v Breri oblepil centralno konzolo, obrobo menjalnika in volanske krake z mat karbon folijo.
Zadeva deluje kot bi bila serijska.
Uporabniški avatar
Qassam
Alfa Junior
Alfa Junior

... najverjetneje bom enako naredil v 159tki.
Uporabniški avatar
AR Junior
Alfa Member
Alfa Member

Po slabih 3 letih sem se odločil zamenjati smernike.

Sedaj sem imel transparentne dinamične LED smernike. Tehnično še zmeraj delujejo brezhibno vendar pa estetično niso več iste.
Plastika, ki je bila ob nakupu transparentna(glej sliko par postov prej), je v slabih treh letih malo porumenela.

Tukaj je primerjava med originalnim smernikom, ki je bil na avtu več kot 14 let in temu, ki je bil slaba tri leta.

Slika

Sem se odločil, da poizkusim še z zatemnjenimi dinamičnimi LED smerniki iz AliExpressa zato sem kupil nove.

https://vi.aliexpress.com/item/10050017 ... pt=glo2vnm

Tako nekako pa izgleda po vgradnji.

Slika

Sedaj pa naj potemnijo, če morejo :D
ALFA ena in edina!!!!
Uporabniški avatar
AR Junior
Alfa Member
Alfa Member

Ko sem kupil že odrezane folije(glej par postov nazaj) sem kupil še folijo za start/stop gumb. Kupil sem ga pri istem ponudniku.
https://www.risicosfizio.it/product/alf ... l/?lang=en
Sem čisto pozabil, da sem to sploh kupil in se sem ga tako šele po enem letu uporabil v moji Alfi.
To sem vzel čisto iz firbca, ker nisem vedel ali mi bo všeč ali ne.
Na Aliexpressu se da dobit podobno zadevo za isto ceno vendar je to neka trda folija ozirom plastika, ki prekrije celoten gumb. S tem se izgubi funkcija osvetlitve gumba.
Pri nalepki, ki sem jo pa jaz kupil, pa ima že režo na napisu, ki omogoča da svetloba prodira skozi in je v nočenm času lepo osvetljena.
Kjjub temu, da je bela barva napisa že malo obledela, je ob namestitvi folije to kar dobro izpadlo tako da sem se odločil da jo obdržim.

Nameščena rdeča folija
Slika

Izgled podnevi
Slika

Izgled ponoči
Slika
ALFA ena in edina!!!!
Uporabniški avatar
AR Junior
Alfa Member
Alfa Member

Na ebayu sem našel podjetje, ki se ukvarja z izdelovanjem alu obročov za armaturno ploščo(merilci hitrosti, zračniki, okrogla stikala...).
Šel sem na njihovo spletno stran https://didotuning.com/en/61-alfa-romeo-159, kjer se našel tudi nekaj za Alfo 159.
Ker se mi je po slikah sodeč zdelo zelo zanimivo sem naročil naslednje alu obroče:
1. števec
2. zračnike
3. start/stop gumb
4. tri merilce na sredinski konzoli

Obroči obstajajo v polirani ali brušeni izvedbi. Jaz sem vzel v polirani.

V roku 4 dni je pošiljka prispela iz Poljske v lični embalaži

Slika
Slika

Montaža je na klik, brez kakršnegakoli lepila. Tako, če ti ni všeč, lahko odstraniš brez problema.

Tako izgleda pred in po montaži:
1. ŠTEVEC

pred
Slika

po
Slika

2. STRANSKA ZRAČNIKA

pred
Slika

po
Slika

3 SREDINSKI ZRAČNIK