Ogreta v nizkih obratih ugasne - 159, 2.0 JTDm

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: Alfa 159SW 2.0 JTDm
Kraj: primorska

pozdravljeni,
alfa me malo hca. 2010 letnik 159 2.o, mjtd , cipana na 200hp pri tribesu. vcasih mi ugasne ko je vroce, pod malimi obrati v kriziscu. pa pol tezko vzge, razen na potisk.

menjana sta oba senzorja , na gredi in odmicni, regulator na bosch pumpi, sciscen maf, sciscen senzzor pritiska zraka, filter zraka in nafte skoraj nova,menjan tud senzor na comon railu kakih 50kkm nazaj.
malo sumim da bo treba pocasi bosch pumpo menjat. a lahko kdo ki se spozna pregleda cvs export iz multiecuscana, in vidi kaj bi lahko bilo.

se mi ja pe sedaj pri 280.000km vztrajnik razsu, so vibracije, spodrsavanje, bom danes zamenjal. je mozno da bi te vibbracije kaj zmedle senzorje?

hvala za vas cas
rock n' roll
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member

neki mi nagaja cvs, tud kovertanega v pdf noce sprejet.. nepravilna razsiritev datoteke napise..
Dam screen shoot ce bo kaj videt
Priponke
Screenshot_2025-06-11-09-22-33-653_com.google.android.apps.docs.editors.sheets.jpg
rock n' roll
vučko
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ajdovščina

Iz tega težko držijo enote oz. pretvorbe. Če odmislim višine številk in to da odčitki niso simultani oz. več kot jih je izbranih, bolj so zamaknjeni., potem je edina stvar, ki mi pade v oko throttle angle... temu takoj sledi naraščanje tlaka pumpe. Ali so ti poskoki posledica odčitkov, lahko, verjetno pa da je nekaj okrog pedalke za plin oz. vsaj jaz bi začel tam, se pravi preveril vse žice in konektorje. Nisem prepričan ampak mislim da pedalka ni ohmska ampak je to halova sonda in to podvojena. Te stvari ne odpovejo kar tako, lahko pa se žice ali kontakti razmajajo. Če je to vzrok ugašanju, kdo ve? Napak ni?
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member

hmm, hvala za odgovor.
Ce je pedalka za plin itd bom moral.enega električista najt, da mi te stvari preveri.

Prvo bom po dopustu menjal vztrajnik. Se enkrat :) Sem ga ze pred dopustop, in hvala bogu sem dokaj hitro za tem , ko sem montiral menjalnik, poskusil odzracit sklopko. pa vse olje ven. Ni bil pravi vztrajnik, je bil samo 460 evrov :) bil valeo, preplitek, posledicno je potisni lezaj vrglo ven iz gumic. Sedaj sm šu zamenjat za Luk, original 630 evrov, in bo kul. Jeba je to delo na alfi, v vrocinskem valu :)

Potem bom videl, kako bo s temi problemi. Sumim da ji pregreti zmanjka nafte. Ker na potisk vžge. Bo treba snet se bosch crpalko in injektorje, zsmenjat z mocnejso od 2.4, da še to odmislim.

Ker sem uploudal cvs na chat gpt.. minpravi da je s pritiskom nafte naceloma vse vredu, vrednosti kot pricakovane. Res pa nisem posnel avta takrat ko crkne. Chat gpt pravi da 1 in 4 injektor odstopata iz korelacije.. 2.5 teh enot.. ker kao meja je 1.5.. nevem česa. Imel sem ze probleme z konektorji na injektorjih, pa jih utrdil z vezici. Jih bom spet snel , spucal , nasprical in porihtal.

Jeba je ker avto dela vedno normalno, samo na dopustu iz hrvaske domov , mi crkuje, ko je res vroce in obremenjen ,tako s tezavo pridemo do doma, ampak pridemo :) Dva mala otroka zadaj :) Žena me bo ubila s to Alfo :) ampak se ne dam.
Smo sli na morje z njenim Citroenom.. ma to ni avto sploh..
rock n' roll
vučko
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ajdovščina

Kot rečeno, ne vem v kakih enotah je to prikazano, vsekakor manjkajo obrati ta "throttle angle" bi pa bi po vsej verjetnosti lahko bil tudi metuljček na vhodu v sesalni kolektor. Če je ta, potem bi moral bit vedno odprt, razen ko avto ugasneš, se zapre in zaduši obrate in da se motor ne potrese. Pri tebi tam nekaj skače.. Prejšnji odgovor sem spregledal, za pedalko za plin baje piše zraven še track1 in track 2. torej je tale throttle metuljček, ki bi moral bit ves čas vožnje odprt in se zapret zgolj ob izključitvi. Imaš pa večkrat desired fuel quantyty 0 preden se ti to zgodi, ne pa vedno. Mogoče prej kot pedalko pregledat kako je s tem metuljčkom, če je tam kak slab stik oz... če bi slučajno loputa "popuščala".. Če se prav spomnim, bi morala biti na motorčku, če ta kaj popusti se avtomatsko zapre in ko se zapre ni zraka... Tako bi rekel da je zadnje 4 vrstice... motor bi si želel več zraka ampak, ker se ti loputa potencialno zapre se ti zmanjša tudi pretok skozi MAF. Za to pregledat bi moral spremljat boost pressure, air flow in throttle angle pa še RPM-je...
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member

Uff hvala za odgovor. Se zaveda, da obstaja šansa da taka loputica in kolicina zraka, komot povzroca take probleme. Sem ji že enkrat snel, in očistil, se spomnim.

Ko sem snemal , kar je na zgornji sliki, je avto deloval normalno. Težko bom ujel pravi moment, da bom snemal ravno takratko avto ugasne in noče več zagnati.
Skupni imenovalec teh ugašanj je morje in visoke zunanje temperature, se mi zdi..
rock n' roll
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Kako si to meril?

V tem logu se temperatura motorja dvigne od 30 do 90°C... kolk časa je trajala ta meritev?
Skor malo neverjetno se mi zdi da bi tako kratek log zajel 10minut delovanja motorja?

Throttle je OK, to kar vidiš je 5% priprt, kar je normalno stanje ko se avto vozi, v prostem teku se pripre tja do 82%, kar je tudi normalno.

V logu tudi manjkajo bistveni podatki, recimo obrati motorja, pritisk turbine, pedal za gas, temperatura zraka...
Izbranih je pa kup parametrov brez uporabne vrednosti...
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member

ma jebe me malozit cvs datoteko.. pol sm dal kar screen shot. Bom drugic se meril.
Imam nov problem :) se hujsi

po menjavi vztrajnika, mi alfa ne vec vzge. Javi napako.sen zorja na gredi P0335. Senzor.je bil ze zamenjan, ga bom ponovno, ne pa verjsmem da bo to resilo problem.
Naredil sem eno neumnost,neki sem razdiral.spredi in odklopil konektor.obkrožen na sliki, ko.sem vse s sestavil, sem tisti obkrožen dvopinski ikonektor, z že zlomljeno varovalko uspel priklopiti kontra, obrnjena polariteta, pa stisnil z vezici. A kdo ve od česa je ta konektor, in kaj sem lahko skuril?

se pravi moram posnet :
-obrati motorja,
-pritisk turbine,
-pedal za gas,
-temperatura zraka., kaj še?
-pritisk bisch pumpe in zeljen pritisk?
-injectors correction ne merim ?

meril pa sem 20 minutno voznjo, ned katero je vse delovalo. Hotel sem posnet trwnutek.konse pred kriziscem vcasi ugasne, ampak mi ni uspelo.

hvala
Priponke
IMG_20250625_203332~2.jpg
rock n' roll
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member

Ok, pustimo konektor, sem ugotovil da je to -egr-vacuum-solenoid-valve in itak imam izklopljen EGR, tako da naceloma ne bi smel nič skuriti. Sploh pa baje dvopinski konektor ni tako problematicen, ce zamenjas pina.

Avto je pred menjavo vztrajnika (vztrajnik sem dal LUK original, isti ko prvovgradnja tudi za videt) normalno vzigal. Razen vcasih topel, ko ga je nekaj pičilo. Hladen pa vedno.
Sedaj obstaja ta napaka senzorja na gredi P0335 .. Bom zamenjal prvo ta senzor, da vidim ce sem ga unicil z brake celeanerjem , ko sem g preventivno snel in očistil kontakte.

Ali je mozno, da ima kaj vetze, da sem ECU odstranil, oba konektorja? ker mi je bil v napoto . Je mozo kak problem? Tud kontakte ECU ja sem nasprical malo z kontact sprejem.
Odstranil sem ga k ni bilo baterije v avtu, in tudi priklopil ko je ni bilo, tako da avto ne bi smel zaznat da je bil ecu izklopljen.

Hvala
rock n' roll
Odgovori
  • Informacija