Menjava hidravličnega olja strehe za 916 Spider

Vodniki o nakupu in vzdrževanju

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Alfa Romeo 156 2.4
Alfa Romeo Spider 916
Kraj: Jesenice

Menjava olja sicer naj ne bi imela predvidenega intervala, priporočeno je preverjanje nivoja enkrat na leto. Pri starosti teh avtov, pa menjava zagotovo ne škodi. Spodaj je opisana menjava na moji spiderci letnik 1997.

Opomba! Za pravilno menjavo in odčitavanje nivoja olja mora biti streha zložena in pokrov strehe zaprt!

Dostop je opravljen skozi luknjo za shranjevanje za zadnjimi sedeži, tam kjer se nahaja tudi akumulator. Kako se ji uradno reče, pojma nimam :)
Najprej je potrebno seveda odstraniti oblogi akumulatorja in preostalega dela. Te se samo previdno povleče ven, nista namreč nikamor pritrjeni.
MVIMG_20260516_150050.jpg
Ko to opravimo, nas na desni strani pričaka tale lepota
Screenshot_2026-06-07-23-23-09-645_com.anthropic.claude-edit.jpg
Rezervoar za olje je za tem zlatim nosilcem, ki sem ga odstranil. Za en vijak se je potrebno malo potruditi, ampak nič strašnega.

Zdaj lahko vidimo pol prosojen rezervoar za olje. Predviden nivo olja je med črtama na cca sredini rezervoarja.
MVIMG_20260607_152730.jpg
Olje samo se pa sesa in dodaja skozi odprtino na vrhu rezervoarja. Zapira jo vijak, ki ga seveda najprej odstranimo, potem pa s primerno cevjo in napravo lotimo odstranjevanja starega olja. Sam sem pri Kitajcih nabavil 350ml injekcijo s cevjo.
MVIMG_20260607_233040.jpg
Od tu naprej je zadeva dokaj preprosta. Za začetek izsesaš staro olje in se čudiš kakšen odtenek je dobilo skozi leta. Potem priročnik navaja, da je potrebno streho ročno zapreti in ponovno odpreti, s čimer priteče še več starega olja v rezervoar. To se doseže s stikali za ročen pomik strehe za voznikovemu sedežu, kjer en skrbi za odklep in zaklep pokrova strehe, drugi pa za odklep in zaklep strehe. Meni sicer tudi z njima ni uspelo odpreti pokrova, zato sem preprosto ustavil postopek pospravljanja strehe, ko je bil pokrov še odprt.

POZOR! Električnega pomika ne smete izvajati brez zadostne količine olja v rezervoarju! Pri ročnem pomiku strehe pa avto ne sme imeti kontakta! V nasprotnem primeru so namreč solenoidi aktivni, cilindri pa pod pritiskom in lahko pri ročnem pomiku pride do poškodb sistema!

Ko dodate dovolj olja, je potrebno 3-4 izvesti celoten cikel postavitve in pospravljanja strehe, da olje zaokroži skozi sistem. Potem preverite nivo in po potrebi ponovite vajo. Jaz sem zadevo ponovil štirikrat, da sem dobil olje, ki mi je bilo dovolj všečne barve.
Porabil sem pa pri tem nekje slab liter hidravličnega olja.

Staro olje
MVIMG_20260607_152448.jpg
Novo olje
MVIMG_20260607_143723.jpg
Razlika je očitna...

Uporabil sem pa Febi ZH-M hidravlično olje, ki je dosegljivo praktično povsod.
Priponke
MVIMG_20260607_152448.jpg
Odgovori
  • Informacija