Vžig motorja, motor mrzel, avto na soncu

Tehnična vprašanja, ki se dotikajo različnih modelov

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
driver
Alfa Member
Alfa Member

A je že kdo mel tak problem: če je avto na soncu, vendar ga tisti dan še nisi vžgal (torej sam motor je čisto mrzel), ti težko vžge (moraš nekajkrat poskusit - rdeča lučka z motivom vbrizga oz izpuha, ki se mora po kontaktu ugasnit, se pa ne ugasne in kar gori. Ko pa avto vžge, na začetku malo kašlja, potem ugasne ta lučka in laufa normalno. Se pa prižge tista z motivom palčke za olje, ko ga naslednjič vžgem (med števcem za hitrost in obratomerom). Tud ta kmalu ugasne. Potem avto deluje normalno, tudi ob naslednjem vžigu, brez kakšnih lučk itd..

Kakšna ideja, kaj bi to blo? Slišal sem, da bi lahko bila napaka v softwaru (računalnik misli, da je motor topel, čeprav je mrzel), naj bi v teh avtih tudi menjali EPROME, v tem avtu ga najbrž niso. A je možno to, al kdo misli, da je kje drugje problem?
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lady "K"
Kraj: Gabrje (nedaleč od Preshgain)

driver napisal/-a:A je že kdo mel tak problem: če je avto na soncu, vendar ga tisti dan še nisi vžgal (torej sam motor je čisto mrzel), ti težko vžge (moraš nekajkrat poskusit - rdeča lučka z motivom vbrizga oz izpuha, ki se mora po kontaktu ugasnit, se pa ne ugasne in kar gori. Ko pa avto vžge, na začetku malo kašlja, potem ugasne ta lučka in laufa normalno. Se pa prižge tista z motivom palčke za olje, ko ga naslednjič vžgem (med števcem za hitrost in obratomerom). Tud ta kmalu ugasne. Potem avto deluje normalno, tudi ob naslednjem vžigu, brez kakšnih lučk itd..

Kakšna ideja, kaj bi to blo? Slišal sem, da bi lahko bila napaka v softwaru (računalnik misli, da je motor topel, čeprav je mrzel), naj bi v teh avtih tudi menjali EPROME, v tem avtu ga najbrž niso. A je možno to, al kdo misli, da je kje drugje problem?
No, sem te že hotel povprašati na ZS, če imaš ti tudi kakšen tak pripetljaj. :mrgreen:
Jaz imam enak problem. Poleg tega, da ne vžge, oziroma rabiš par poizkusov, se vklaplja tudi ventilator.
Lučka za olje, indikator pomanjkanja olja, se pa prižge, ker ob vsakem poizkusu zagona črpalka požene olje in pade pod nivo, ker je hladno olje gostejše in se zelo počasi steka nazaj v karter.

Je pa to serijska napaka, EPROM preobčutljiv na UV in so jih menjali. Moja alfa je izpustila oziroma zamudila to menjavo, zdaj pa teh čipov ni mogoče več dobiti, sem se zanimal že v IT.

Rešitev pa je, da avtomobilu, parkiranemu na soncu, zastreš prednjo šipo in cca polovico prednje havbe.
Uporabniški avatar
MITT
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Lj.si
Kontakt:

Hoj, hm, Damijan, sem pa mislil, da ti nisi imel teh težav. Ja, z mojo - sedaj driverjevo 155 se to tudi dogaja. Meni se sicer ni zgodilo večkrat kot 5-10krat na leto, avto imam parkiran doma v garaži.

Ja fora pri teh TS 16V z motronicom 10.2 je tist eprom, čip, ki so jih sicer menjali v garanciji (zelo dober post na to temo je bil na starem in na resnično žalost že pokojnem forumu www.alfa155.com , tam si res našel vse, ker je bilo ogromno teh avtov prodanih v GB), nekaterim ga pač niso in zdej je štala. Enkrat sem imel debato z Nordom, pa bi se pomoje dalo zrihtat ta čip ampak zelo verjetno po preveč zasoljeni ceni.

V glavnem fora je, da je motor (zjturaj) hladen (ni bil prej vžigan), računalniški program v epromu prebere torej neko vrednost za temperaturo hladilne tekočine. Med tem ko pa avto stoji na soncu in seveda je notranjsot segreta, temperatura sesalnega zraka iz senzorja in temperatura je pa na HIgh, to pa zmede software in zato avto ne vžge v prvo.

Rešitev je pač, da malce za kakšen cm pritiskaš na gas pedal. Meni je v drugo ponavadi vedno uspelo. Ravnokar sem se pa spomnil še boljše, ki sem jo tudi izvajal. Če veš, da te čaka ta situacija, narediš naslednje: daš ključ v kontakt ključavnico, samo tolk da gre notr in je pripravljen, da ga zavrtiš, potem pa takoj obrneš ključ do konca, da začne verglat. Torej, nič ne čakaš na kontaktu in da lučke ugasnejo. Pomoje tako software sploh še nima časa čekirat vrednosti iz senzorjev in kresne. Je pa tečno, če se ti to dogaja vsak dan, kot sedaj tebi, driver. Upam, da vama skupi kej rata tole zrihtat.
:evil:: "Yes, if you wanna run cool, you got to run on heavy heavy fuel!" :mrgreen:
Sportiva
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: slov. bistrica

isto sem mel jaz na 145 pa nisem uspel zrihtat. sem pac v senco parkiral :)
driver
Alfa Member
Alfa Member

torej nam ni pomoči #-o Ja , pač bom parkiral v senci. Damijan, če pa zveš slučajno za kakšne eprome, mi prosim sporoči. Velja obratno seveda :) Kje se pa drugače nahaja senzor, ki zmede računalnik..?
Sportiva
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: slov. bistrica

a nebi slo tak da bi eprom od enega ki ma porihtano presnel na onega ko nima? ugibam, se ne spoznam :)

senzor za temp. vode je na termostatu (na desni strani glave-nad menjalnikom) za temperaturo zraka je pa na cevi za luft takoj za filtrom pred(alpa za se ne spomnim) merilcem pretoka.
driver
Alfa Member
Alfa Member

To bi mogu pa kak hardveraš povedat. Če bi imel software, ga ne bi blo problem posnet v EPROM s primerno opremo. Za presnet čip na čip pa ne vem...
Uporabniški avatar
Naio
Alfist
Alfist
Kraj: Maribor-okolica

e,jaz pa bil v skrbeh,da z mojo kaj narobe...men se to zgodi(ne redno),ampak včasih....res,da se človk vstraši...pol pa je vse ok!A zna to poleti bit kak problem?

Mislim,da je ena rešitev,dat avto v senco:)
Naio
Uporabniški avatar
pero1977
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Maribor

Fantje če bote kje najdli kak eprom ki je O.K ni blema.
Razen če ni zaščiten, mam jaz programator pa se da to lepo porihtat!!
Tak da treba je naj samo O.K. eprom !!!
Pol pa se bomo že zmenli, z veseljem pomagam Alficam do normalnega delovanja če se bo le dalo!
Aja da se presnet čip na čip razen če nima kake zaščite.
Če je enak CRC čipa ni blema!!!
ALFA ROMEO 75!
Uporabniški avatar
przlend
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Ljubljana

Meni se to še ne dogaja,me pa zanima če se še bo,glede na to,da ima enako mehaniko.
driver
Alfa Member
Alfa Member

parkiraj zvečer avto na odprtem, tako da bo zutraj na soncu (mora bit res sončno vreme - torej vroče). Ob ene 11h ga probaj vžgat, če ti vžge normalno, pol nimaš tega problema. Maš v avtu najbrž že kakšno novejšo verzijo eproma...
pero
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Cerklje

Jest mam pa podoben problem. Ko je avto mrzel vžge normalno, ko je pa ogret, ga je pa treba verglat kakšne 3-4 sek. pol pa vžge. Pa včeraj sm opazu, da mi je pri tem še pokadil iz avspuha.

LP!
Odgovori
  • Informacija