AlfaSpider napisal/-a:Dodal bi samo, da širina gume nima veze z oprijemom. Zakaj!?
Širše gume so ponavadi iz kvalitetnejšega materiala in imajo nižji presek, zaradi tega se njihovi boki ne zvijajo in imajo boljši oprijem, kar pa nima nikakršne veze s samo širino. Pregreta guma slabo drži, ker se spremeni lastnos materiala, širša guma se kasneje pregreje itd...
Površine v enačbi trenja ni.
Zakaj se je treba zmeraj vtikat v popolnoma irelevantne podrobnosti?!
Kje je zdrava "kmečka" logika?! Menda ni med nami še koga, ki računa, da bo lahko spravil na avto gumo večjo za npr. 2 coli, ki hkrati ne bo imela nižjega preseka? Mislim da je tu zadeva za 99,9% bralcev foruma itak samoumevna. Razglabljamo o identičnem obsegu - to torej avtomatično pomeni ob večjih colah tudi nižji presek.
Še enkrat preberi svoj zadnji stavek: "Pregreta guma slabo drži, ker se spremeni lastnos materiala, širša guma se kasneje pregreje itd..."
Pa pustim raje to... ker če bom naprej razglabljal, mi boš argumentiral, da se pa širša guma tudi kasneje segreje na idealno delovno temperaturo, pa bom mogu spet en kilometer daleč pisat
Torej, podkrepljen z enačbami in poln znanja, trdiš, da če se spustiva s Črnega Kala po stari cesti, z identičnima voziloma, na gumah, narejenih iz identičnega materiala, z enako bočno ojačitvijo.... pa ti daš gor gume 145/45/20, js pa 235/45/17, bova imela res oba enako dober stik s podlago? Izračunano (po programu z neta) so te gume kar se da enakega obsega, pa tudi enak presek imajo.
Lahko naštevaš kakršnekoli "fizikalno čiste" formule - pa me ne boš prepričal. Morda mi lahko svojo trditev celo 100% dokažeš (ker se mi ne ljubi iskat teh formul) - prepričal me pa nikoli ne boš. Zakaj potem še danes ne vozimo na gumah, kot so nekoč - le iz boljšega materiala bi jih naredili, ba bi bilo vse super. Eno je teorija, drugo pa praksa.
Vozim po občutku in ne s formulami - in največji pomen ima zame občutek kako avto leži na cesti - drugo je pa tudi stanje ceste in narava vožnje. Ekstremi nikoli niso dobri, ker imajo poleg dobrih lastnosti tudi vedno več slabih. Moje gume npr. me ubijajo na kolesnicah v asfaltu
alfa156driver - podal glaven dejavnik zakaj razlika 15-17 col.
Zaključek: vsak izbira gume glede na naravo potovanj s svojim konjičkom. Sam veliko vozim po avtocesti, zato sem se pripravljan vmes tudi kdaj celo cel teden ubijat po povprečnih cestah. Tudi peska nimam kje posebej na asfaltni površini, kolesnic tudi ne - imam pa luknje na poti... Seveda je pa tu tudi izgled avta. Zame avto izgleda dober na "nizkih" (ne preveč) gumah, ki tudi gledano od zadaj ali spredaj niso ravno "kolesarske" širine. Treba je le najti kompromis med preveč - premalo ter predrago.