17colske felge

Izgled Alfic, povečanje moči
Uporabniški avatar
alfa156driver
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Kranj

Glede na velikost feltne ali je 17 ali pa 15 col se pozna samo pri samem štartu, ker avto težje zavrti 17 col kot pa 15 col, beri centrifugalno silo, ker te teža feltne bolje odmaknjena od osi vrtenja in tako avto težje spelje oziramo ni takega sunka, pri veliki hitrosti je pa vecji problem širina kot pa velikost same fletne.

Zato ne pretiravat s širino gume kajti v ovinku, ni rečeno da širša guma bolje prime, kot pa malo tanjša. Tam je pa problem oprijema in ce je porazdelitev teze na povrsino asfalta prevelika oziroma je teza porazdeljena na preveliko povrsino in tudi takrat guma ne pritiska s tako silo na asfalt, če te pa na cesti oz ovinku preseneti pesek, potem pa gre avto, kar po svoje.

Je pa res da je občutek in odzivnost volana z gumami z nižjim presekom veliko večji in boljši, so pa problem, naše prešite in luknjaste ceste, ki so kot beračeve hlače :)

Jaz bi dal na tvojo 156 za 17 col 215 širino, več je čisto brez veze.

Jaz pa tud komaj čakam, da se malo otopli, da bo potem spet užitek z letnimi gumami.
Uporabniški avatar
valentino46
Alfa Member
Alfa Member

alfa156driver sm klicu pol unga k si mi dau link, ma te GTA pa res so 17" 34jurju. Js tut mislm no d bi dau 17" pa gume gor 205 s mi zdi cist dost. Je to
uredu al bi blo bols dat 215?
alfafil
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: maribor
Kontakt:

-dost je,samo boš moral homologirat :doubt:
Uporabniški avatar
alfa156driver
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Kranj

lahko das katere koli, samo da je feltna za tako dimenzijo homologirana.

Samo so pa gume dimenzije 205/50 drazje kot pa 215/45.

Tko da raje malo premisli.
Uporabniški avatar
Unicorn
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Dravograd

AlfaSpider napisal/-a:Dodal bi samo, da širina gume nima veze z oprijemom. Zakaj!?

Širše gume so ponavadi iz kvalitetnejšega materiala in imajo nižji presek, zaradi tega se njihovi boki ne zvijajo in imajo boljši oprijem, kar pa nima nikakršne veze s samo širino. Pregreta guma slabo drži, ker se spremeni lastnos materiala, širša guma se kasneje pregreje itd...

Površine v enačbi trenja ni.
:lol: :lol: :lol: :?: :?: :?:
Zakaj se je treba zmeraj vtikat v popolnoma irelevantne podrobnosti?!
Kje je zdrava "kmečka" logika?! Menda ni med nami še koga, ki računa, da bo lahko spravil na avto gumo večjo za npr. 2 coli, ki hkrati ne bo imela nižjega preseka? Mislim da je tu zadeva za 99,9% bralcev foruma itak samoumevna. Razglabljamo o identičnem obsegu - to torej avtomatično pomeni ob večjih colah tudi nižji presek.

Še enkrat preberi svoj zadnji stavek: "Pregreta guma slabo drži, ker se spremeni lastnos materiala, širša guma se kasneje pregreje itd..."
Pa pustim raje to... ker če bom naprej razglabljal, mi boš argumentiral, da se pa širša guma tudi kasneje segreje na idealno delovno temperaturo, pa bom mogu spet en kilometer daleč pisat :wink:

Torej, podkrepljen z enačbami in poln znanja, trdiš, da če se spustiva s Črnega Kala po stari cesti, z identičnima voziloma, na gumah, narejenih iz identičnega materiala, z enako bočno ojačitvijo.... pa ti daš gor gume 145/45/20, js pa 235/45/17, bova imela res oba enako dober stik s podlago? Izračunano (po programu z neta) so te gume kar se da enakega obsega, pa tudi enak presek imajo.

Lahko naštevaš kakršnekoli "fizikalno čiste" formule - pa me ne boš prepričal. Morda mi lahko svojo trditev celo 100% dokažeš (ker se mi ne ljubi iskat teh formul) - prepričal me pa nikoli ne boš. Zakaj potem še danes ne vozimo na gumah, kot so nekoč - le iz boljšega materiala bi jih naredili, ba bi bilo vse super. Eno je teorija, drugo pa praksa.
Vozim po občutku in ne s formulami - in največji pomen ima zame občutek kako avto leži na cesti - drugo je pa tudi stanje ceste in narava vožnje. Ekstremi nikoli niso dobri, ker imajo poleg dobrih lastnosti tudi vedno več slabih. Moje gume npr. me ubijajo na kolesnicah v asfaltu

alfa156driver - podal glaven dejavnik zakaj razlika 15-17 col.

Zaključek: vsak izbira gume glede na naravo potovanj s svojim konjičkom. Sam veliko vozim po avtocesti, zato sem se pripravljan vmes tudi kdaj celo cel teden ubijat po povprečnih cestah. Tudi peska nimam kje posebej na asfaltni površini, kolesnic tudi ne - imam pa luknje na poti... Seveda je pa tu tudi izgled avta. Zame avto izgleda dober na "nizkih" (ne preveč) gumah, ki tudi gledano od zadaj ali spredaj niso ravno "kolesarske" širine. Treba je le najti kompromis med preveč - premalo ter predrago.
Uporabniški avatar
valentino46
Alfa Member
Alfa Member

No se bom mal pozanimu glede cen pa se bom pol odloču. Hvala usem z odgovore!! Alfa 156driver sm šele zdej vidu da si s Kranja, pa bi te uprašu če kaj poznaš technoracing. Tuhtam da bi pragove pr njih uzeu pa me zanima, če poznaš kej, če se splača tm uzet pa kaka je kej kvaliteta pa to. Kake maš pa ti drugač na svoji 156ki felge pa gume?
Uporabniški avatar
skerž
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: škofja loka

evo še mene,
jst mam tud gume na moji sulici 205/45/17,pa morm rečt,da kakšne bistvene razlike ni,tako pri porabi,kot samemu pospeševanju.Povem vam,je pa bistvena razlika pri sami legi avtomobila.Je sicer malo bolj trda vožnja(imam namreč tudi trše in nižje vzmeti),k temu pa želim dodati še plinske amortizeje....sam ceste se pa drži kot pribita.Rezultat,se splača
lp,mare :lol:
Uporabniški avatar
GEISTERFAHRER
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ptuj

AlfaSpider napisal/-a:Dodal bi samo, da širina gume nima veze z oprijemom. Zakaj!?

Širše gume so ponavadi iz kvalitetnejšega materiala in imajo nižji presek, zaradi tega se njihovi boki ne zvijajo in imajo boljši oprijem, kar pa nima nikakršne veze s samo širino. Pregreta guma slabo drži, ker se spremeni lastnos materiala, širša guma se kasneje pregreje itd...

Površine v enačbi trenja ni.
Ta tvoja enačba je za osnovne šole!

Širina gume (stična ploskev) vpliva na silo trenja, saj je trenje večje pri širši gumi in s tem tudi kotalni upor gume na podlagi! Pri širši gumi rabiš več energije, da se os zavrti!
Slika
Alfa Romeo, za dušo in telo!
bulldog
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: LJUBLJANA
Kontakt:

Men porabi 0,5 l več, pa slabši pospeški, končna pa je ista.

LP
bulldog

NAJBOLJŠA HRANA ZA VAŠE PSE IN MAČKE !!!
Zastopstvo za hrano HUSSE na področju LJ !!!
www.husse.si
Email: [email protected]
Uporabniški avatar
krucymucy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: 50.000km od Ribata

GEISTERFAHRER napisal/-a:
AlfaSpider napisal/-a: Površine v enačbi trenja ni.
Ta tvoja enačba je za osnovne šole!

Širina gume (stična ploskev) vpliva na silo trenja, saj je trenje večje pri širši gumi in s tem tudi kotalni upor gume na podlagi!
ampak ker je sticna povrsina vecja, je pritisk na recimo cm^2 manjsi kot pri ozji gumi

ampak teorija je eno, praksa pa drugo.

se pa strinjam s tem, da se avto z sirsimi gumami drzi bolje samo zato, ker imajo le-te navadno precej nizji presek in se ne deformirajo (spodvijajo) tako kot gume z visjim
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lady "K"
Kraj: Gabrje (nedaleč od Preshgain)

krucymucy napisal/-a:ampak ker je sticna povrsina vecja, je pritisk na recimo cm^2 manjsi kot pri ozji gumi

ampak teorija je eno, praksa pa drugo.

se pa strinjam s tem, da se avto z sirsimi gumami drzi bolje samo zato, ker imajo le-te navadno precej nizji presek in se ne deformirajo (spodvijajo) tako kot gume z visjim
Točno to! Teoretično bi zaradi tega moral avto zdrsniti prej. Bočna višina gume ni pomembna, avto le pred zdrsom zaplava in zato daje občutek slabše lege.

In kot nam je Vinko Kernc razlagal glede tega v šoli in za njim še en profesor, ki zdaj dela v Renaultu, je oprijem z širšo gumo boljši zaradi tega, ker guma "sede" na več kamenčkov, ki gledajo iz asfalta. In kot ste že ugotovili, je lega dobra na grobem asfaltu, na zglajenem pa tema.
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

Ce se pravilno spomnem teorije, je ploscina sticne povrsine med gumo in ravnimi tlemi enaka, elipsiodne oblike, le orientacija in in razdalja focusov je drugacna ce seveda ni bocnih pospeskov.

Slika

Bolj nazorno to prikazuje zgornja ilustracija, na levi je siroka guma z nizkim presekom, desno pa ozka guma z visjim presekom. Rdece obarvani elipsi simbolizirata sticno povrsino s tlemi. Iz slike je razvidno, da imajo sirse gume vecji oprijem pri pospesevanju in zaustavljanju - vzdolznih silah, ozke pa pri bocnih silah in obratno.

Seveda vse ni tako crno-belo saj se v ovnikih oblika sticnih povrsin spremeni ampak osnove ostanejo enake, seveda je treba upostevat tudi druge dejavnike.

Iz tega je moc sklepati, da je z ozjo gumo z visjim bokom moc hitreje zapeljati skozi ovinek a le v primeru ko ne zaviramo ali pospesujemo, saj bi guma zdrsnila vzdolzno in ne bocno, zaradi izgube stika s podlago pa bi pravtako leteli iz ovinka. :mrgreen:
Emperor of The Dark Realm
stuntz
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Zagorje

hmm če bi vse teorije ble prenosljive v prakso pozabu si da se visoka guma deformira ker ni dost trd rob in tole ne velja več zato mam jst nizke gume pa šroke (no nevem če je 195 lih šroka )
Freedom of speech ? What is that some brand of toilet paper? Found it at ( cant say PM me ) :D
Uporabniški avatar
przlend
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Ljubljana

Zakaj imajo pa F1 z svojimi 620kg tako široke gume?Moč motorja,je zelo pomembna,pri sami izbiri širine! :wink:
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

przlend napisal/-a:Zakaj imajo pa F1 z svojimi 620kg tako široke gume?Moč motorja,je zelo pomembna,pri sami izbiri širine! :wink:
Ravno to je poanta mojega posta, izbira dimenzij pnevmatik je vecinoma pogojena tezi in moci avtomobila, saj je pri tezjem in mocnejsem avtu pri pospesevanju ali zaviranju vzdolzna sila veliko vecja.
Emperor of The Dark Realm
Odgovori
  • Informacija