Veliki servis - 1.9 JTD

Tehnična vprašanja, ki se dotikajo različnih modelov

Moderator: Tehnika moderatorji

šila
Alfa Junior
Alfa Junior

Bravo, brundo! =D>
Tudi moje mišljenje je takšno!
Uporabniški avatar
guma
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

Hja, jaz sem bil podobnega mišljenja. Svojo vozniško kariero sem začel z Yugom (ne samo enim), pri katerem o kakšnem rednem servisiranju nisem niti razmišljal. Če je kaj odletelo smo poštimal, drugače pa samo gas (presenitljivo ni bilo nikoli težav). In tako sem prepričal mojo drago, da si kupi Unota (češ, da je isto kot Yugo, bomo doma servisiral) in se je domača delavnica izkazala od 40k do 80k kilometrov. V tem času smo sem in tja menjali olje in filtre (po logiki ni bilo več kaj menjat, saj vse dela...), nakar se je pri slabih 80k kilometrih avto začel upirat; mrzel je cukal, poraba pod devet je bila pobožna želja....skratka en kup problemov. Grem na servis in ugotovijo, da je filter goriva potreben menjave (nisem vedel, da ga sploh ima), regulator goriva je bil zanič, svečke še prve, zavorno olje je bilo bolj voda, itd. Skratka, mene so prepričal, da se resnega vzrževanja in servisiranja ne more lotiti vsakdo pod domačim blokom. Kar nekaj stvari je predvidenih za menjavo ob rednih servisih (preventivno pač) in če tega ne veš, je lahko z avtom kasneje kar nekaj (dragih) problemov. Žal, samo sveže olje in filter ni vzdrževanje, mogoče pri kakšnem starem avtu.... :?
Slika
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Vsi imate zelo dobre argumente in se vam zahvaljujem za mnenja, če se pa še kdo najde kar na plan. :D
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: Alfa 159SW 2.0 JTDm
Kraj: primorska

Lep pozdrav!
Dobil sem predračun za dele za veliki servis(alfa 156 i.9 jtd 105 km).
Ležaji, dva pasova, napenjalci, vodna pumpa = 60 tisoč
Zdej enih 15 bi mogu dat popoldanskemu mehaniku. = 75 tisoč

Premišljam, da se mi bi skoraj bolj splačalo peljat k Zegi, ker mi je zdanjič rekel da pride pri njih veliki servis(brez vodne pumpe) dobrih 70 jurjev.

Samo problem je v tem, ker bi jaz bil zraven tega mehanika, pri uradnih servisih pa imam slabe izkušnje, ker očetu enkrat niso zamenjali vseh delov, ki so jih napisali v računu.

So take sleparije še možne na uradnih servisih ali je preriskantno za njih?

Lp
rock n' roll
Uporabniški avatar
seby7
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Murska Sobota

sleparije se dogajajo na uradnih servisih ja.. je najbolše kar zraven bit ko menjavajo dele.. so kolegu, ki je menjaval diske na alfi kar stare nazaj namontirali, vendar je mel srečo da je takoj videl preden je avto odpeljal.. :?
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member

zdaj sem bil še v Italiji. avto sprint se mi zdi da je v stari Gorici.
Naredil mi je predračun za 200 evrov. Ležaji so skf, pas je gec a nekaj tazga.
tako da se bom vrjetno odločil za to varjanto.
Najbolj pa mi je všeč to, da sm lahko zraven, ko mi dela servis.

lp
rock n' roll
andrejk
Alfist
Alfist

Rojen gorenc.... :D
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member

ja jebiga, tko je
Če mam možnost prišparat 15 jurjev jih pač bom.

a ti voziš na Avto triglav servisirat? :)

lp
rock n' roll
Uporabniški avatar
alfasebastjan
Alfa Member
Alfa Member

mkavci9 napisal/-a:zdaj sem bil še v Italiji. avto sprint se mi zdi da je v stari Gorici.

lp
Kje točno pa je ta Auto sprint?
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member

Ko prideš recimo z rožne doline skoz tunel na travnik, zaviješ desno, potem se pelješ enih 100-150 metrov naprej in na levi strani je ta trgovina. Pred njo je en parkplac za ene štiri avte.

Včasih je mel kar poceni dele, zdaj pa se počasi draži, ampak vseeno se kaj spača nabavit.
rock n' roll
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ta tema bo marsikomu koristna, jaz sem se odločil, da bom veliki servis delal pri Zegi.

OPOZORILO :
Naj vas na neko "malenkost" opomnim kot kolege alfiste:
Zakon o varstvu potrošnikov določa garancijski rok 1 (enega) leta na popravila na sevisu. Torej, če v 12ih mesecih crkne karkoli, kar je bilo zamenjano, ozr je na računu pa ni bilo zamenjano, odgovarja servis ozr avtomehanik. Seveda garancije nimate, če prinesete svoje ponarejene dele, zato mislim, da je tistih 15ali pa 20.000 prekleto vrednih svojega denarja.
Če crkne ponarejen del, okvara skoraj sigurno vodi v pravdo ozr. izgubo časa in denarja na sodišču, saj morate reklamacijo uveljavljati v trgovini, ki prodaja ponarejene avtodele in oni se bodo rade volje zgovarjali na avtomehanika, ki je material vgradil. Temu sledi ogled sodnega izvedenca (ni poceni), ki določi ali je kriv material ali neprimerna vgradnja, to pa se lahko vleče toliko časa, da zamenjate vmes že dva avtomobila.

Verjamem, da bo info mnogim koristil.
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
alfafil
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: maribor
Kontakt:

-bass,to je res kaj si napisal,ampak samo če zaupaš uradnem serviserju,kajti če se ne razumeš preveč na mehaniko,te lahko napizdi da je fuč nekaj čisto tretjega in spet pokasira :doubt:
Uporabniški avatar
Turtle
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo GT
Kraj: Bilo kuda kiki svuda

zdaj sem bil še v Italiji. avto sprint se mi zdi da je v stari Gorici.

lp

ne pozabt še filter (klima, nafta, zrak, olje ) in olja ..in potem prideš na 100jurjev z delom..
Uporabniški avatar
THOR
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: alfa 33/156/159/giulietta

zdaj je že skoraj 99% da kupim ono alfico. zanima pa me kje naj delam veliki servis pa približno za kakšno ceno. kje kupiti kose? ali kar peljat k zegi?
Uporabniški avatar
GTAm
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Postojna

Če želiš garancijo na material in opravljeno delo je najbolje peljati na pooblaščeni servi. Najboljša izbira je nekako Zega.
Odgovori
  • Informacija