Olje

Tehnična vprašanja, ki se dotikajo različnih modelov

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Maribor
Kontakt:

vuso napisal/-a: Sicer nisem nek expet, ampak bi tudi rekel, da sintetika ni nujno koristna za vse motorje in da lahko narediš več škode kot koristi z njo.
Sej ne da bi kaj najedal, ampak mi lahko to utemeljis ? Zanima me namrec zakaj ne ?

Mineralno vem da se uporablja pri "ajnfaranju", da se batni obrocki (zaradi vecjega trenja) oblikujejo, ni mi pa jasno zakaj bi sintetika skodla...
sleby
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

kok litrov pa je na sipki od min do max?
Slika
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor
Kontakt:

Pri boxerju 1 liter, tak da tu nekje je pri tebi tudi...
vuso
Alfist
Alfist
Kraj: Ljubljana

DaviiD napisal/-a:
vuso napisal/-a: Sicer nisem nek expet, ampak bi tudi rekel, da sintetika ni nujno koristna za vse motorje in da lahko narediš več škode kot koristi z njo.
Sej ne da bi kaj najedal, ampak mi lahko to utemeljis ? Zanima me namrec zakaj ne ?

Mineralno vem da se uporablja pri "ajnfaranju", da se batni obrocki (zaradi vecjega trenja) oblikujejo, ni mi pa jasno zakaj bi sintetika skodla...
Kar se same porabe olja tiče je bolj redko in ga zaradi tega hitreje kuri.Moje laično razmišljanje gre nekako takole.Sintetično olje naj bi bilo posebaj koristno za motorje, ki delajo na visokih obratih,ker visokih temperaturah ne izgublja mazalnih sposobnosti.Pri nizkih temperaturah ima potem slabše mazalne sposobnosti.ali pač ne?Nekje sem tudi prebiral, da preredko olje ni najbolj koristno za dročnike.Druga zadeva, ki sem jo pa slišal, da naj bi bilo motorje v katerih je sintetika koristno vsake toliko časa dobro "pritisnit", ker se nekje nabira en filter.Tole je res bolj baba čula baba rekla.ampak v vseh govoricah je ponavadi tudi kanček resnice, ki ga bodo verjetno znali povedat shadow in podobni.
lp
don1
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Gora

1 liter na 1000 km je čisto vredu, se ni za sekirat. Motor bo še dolgo deloval. Malo poglej če kaj kadi(malo lahko).
Ko bo poraba olja večja od 2l na 1000 km ob normalni vožnji, kompresijo zmerit pa boš vidu pri čem si. Sploh ne vem zakaj se ljudje tako obremenjujeo z porabo olja, ga pač dolivaš dokler ni prevelike dimne zavese zadaj, pol pa generalko narest pa je spet mir za nekaj časa. Poraba olja ki je manjša od 2l/10 kkm sploh ni omembe vredna za katerikoli motor. Bolj je za skrbet če zmanjkuje hladilne tekočine in nikjer ne vidiš da pušča.
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

vuso napisal/-a:Kar se same porabe olja tiče je bolj redko in ga zaradi tega hitreje kuri.Moje laično razmišljanje gre nekako takole.Sintetično olje naj bi bilo posebaj koristno za motorje, ki delajo na visokih obratih,ker visokih temperaturah ne izgublja mazalnih sposobnosti.Pri nizkih temperaturah ima potem slabše mazalne sposobnosti.ali pač ne?Nekje sem tudi prebiral, da preredko olje ni najbolj koristno za dročnike.Druga zadeva, ki sem jo pa slišal, da naj bi bilo motorje v katerih je sintetika koristno vsake toliko časa dobro "pritisnit", ker se nekje nabira en filter.Tole je res bolj baba čula baba rekla.ampak v vseh govoricah je ponavadi tudi kanček resnice, ki ga bodo verjetno znali povedat shadow in podobni.
lp
Kar imenujes kot "redko" je viskoznost, ki je posredno izražena z gradacijo. Sintetično olje 5w-40 je res bolj "redko" a le ko je hladno in še takrat je "gostejše" kot pri delavni temperaturi, pri kateri pa je viskoznost enaka polsintetičnem 10w-40. Sintetična olja torej sama po sebi niso nič bolj redka, to bi igralo vlogo, če bi točili 5w-30 ali podobno.

Kar se dročnikov tiče imaš verjetno v mislih samonastavljive hidravlične, ki so sicer res občutljivi na gradacijo, ampak v obratni smeri, če je olje "pregosto", ne bodo delovali pravilno.

Tisto o tiščanju in nabiranju nekega filtra pa še nisem slišal.
don1 napisal/-a: 1 liter na 1000 km je čisto vredu, se ni za sekirat. Motor bo še dolgo deloval. Malo poglej če kaj kadi(malo lahko).
Ko bo poraba olja večja od 2l na 1000 km ob normalni vožnji, kompresijo zmerit pa boš vidu pri čem si. Sploh ne vem zakaj se ljudje tako obremenjujeo z porabo olja, ga pač dolivaš dokler ni prevelike dimne zavese zadaj, pol pa generalko narest pa je spet mir za nekaj časa. Poraba olja ki je manjša od 2l/10 kkm sploh ni omembe vredna za katerikoli motor. Bolj je za skrbet če zmanjkuje hladilne tekočine in nikjer ne vidiš da pušča.
Ne vem o katerih motorjih ti govoriš ampak za večino bencinskih 4-taktnih otto motorjev, je takšna poraba olja popolnoma nesprejemljiva. To pomeni, da bi moral v servisnem intervalu za ta avto doliti 10-20 litrov olja preden bi se sploh zasekiral? Upam, da se hecaš.

Razlogov za porabo ali izgubo olja je več in z merjenjem kompresije lahko ugotoviš le enega, ki pa pri alfinih V6 motorjih ni najbolj pogost vzrok. Ponavadi je krivec za porabo olja glava motorja. Če pa se za avtom pri taki porabi olja ne vije dimna zavesa, pa je smotrno preveriti hidravlični napenjalec zobatega jermena. Zna spustiti tesnilo in tako, takrat ko je olje pod večjim pritiskom tam pušča tudi približno kak liter na 1000km.

Ljudje se zaradi porabe olja sekiramo zato, ker je to en od indikatorjev obrabe motorja ali pa celo okvare. Vestni lastniki želijo imeti avto, ki deluje optimalno in jih ne bo pustil na cedilu, nasprotno pa malomarneži rajše tankajo olje dokler se stvar premika.

Avto, ki porabi 2l na 10 tisoč km pa dvomim, da boš kot dobrega lahko prodal kje drugje kot na avto sejmu, pa še v tem primeru mora bit golf 2 diesel.
Emperor of The Dark Realm
sport
Alfist
Alfist
Kraj: P.G.

OK

Naredu dodatnih 1000km pa se na šipki komaj kej pozna.

Mislim da sem ga res mal preveč teru, zdej sem ga pa vozu do 6000
obratov (prej je šel dostkrat do blokade) pa je požru sam 1dcl. olčka.
VOZI HITRO IN RESKIRAJ ! ! !
sport
Alfist
Alfist

Aja pa zdej je še 0.5l 10w-40 olja, loh da se tud zarad tega pozna.

L.P.
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

sport napisal/-a:Aja pa zdej je še 0.5l 10w-40 olja, loh da se tud zarad tega pozna.

L.P.
](*,) #-o

Ne mešaj olja z različnimi osnovami(sintetika, polsintetika, mineralno)!
Emperor of The Dark Realm
sport
Alfist
Alfist

Sm se mal pozanimu pa baje ni nič narobe.

baje :?
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Litija

sport napisal/-a:Sm se mal pozanimu pa baje ni nič narobe.

baje :?
Ker genijalc ti je pa to reku? #-o Meša se lahko samo olje iste graduacije, pa še to je zame vprašljivo. Men ga je v6 v 5000km spila 3dcl (castrol gtx 7 10w40), pa mislm da je že to preveč. Drgač pa na rdeči nalepki na notranji strani piše, da je za ta motor primerno mineralno olje 15w40, ne pa čista sintetika.
vuso
Alfist
Alfist
Kraj: Ljubljana

Shadow hvala za pojasnila =D>
A potem še zmeraj ne vemo zakaj, se za nekatere motorje priporoča polsintetika in ne sintetika?Je to zgolj zaradi tega, ker je polsintetika zadovoljiva ali je kakšna slabost sintetičnih olj?
don1
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Gora

Doma imam knigo o legendarnem volkswagnovem hrošču. Tam piše da je motor zrel za generalno popravillo ko popije več kot 1l na 100 km(sto) olja.
Res da je to cca 30 let nazaj, pa motor je zračno hlajen, kar pomeni večje temperaturno nihanje in s tem večje temperaturne raztezke. Princip mazanja motorjev se do današnjih dni ni spremenil le tolerance so manjše in materiali so boljši. Lahko delate generalno zaradi mene ko je motor še čisto dober. Pri prejšnjem postu sem napisal da, če motor porabi olje ne če ga izpusti na tesnilih.
[email protected]
Alfa Junior
Alfa Junior

imam alfo 147 1,6 16V T.SPARK LETNIK 01, PREVOŽENIH 95000KM. Na 1.600km ca.1Liter, a je to normano,??? Ne dirkam, povprečna poraba 7.8l
Uporabniški avatar
krucymucy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: 50.000km od Ribata

Ne. zal ni normalno.
Je pa mozno da ti pije toliko olja, ce je olje ze izrabljeno. Vsaj moje izkusnje so take da ga je v zadnjih kilometrih pred menjavo zacelo piti vec.

Torej naredi najprej mali servis in menjaj olje ter oljni filter, pa potem spremljaj koliko ga porabi.
Moje ime je Niva, Lado Niva. Sem terenski človek!
Odgovori
  • Informacija