domaca izdelava distancnikov

Tehnična vprašanja, ki se dotikajo različnih modelov

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
sleby
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kontakt:

a je ze kdo delal doma distancnike?
sam jih nameravam narest za zadnji par koles pa me zanima na kaj vse moram pazit.
ali lahko samo odrezem krog ter nato luknje za vijake in centrirno luknjo ali morajo imeti okoli sredinske luknje tudi rob (na nekaterih sem opazil, da ga imajo in na nekaterih ga ni?)?
kater materijal je najbolj primeren? sam sem imel v mislih aluminij.
ter ce kdo ve kaksno debelino ima 145 qv serijsko na sprednjem paru koles!

hvala
Slika
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor
Kontakt:

Sicer jih nisem delal, ampak to kar vem:

pazit mores da sta an obeh straneh cisto ravna, okoli sredinske luknje rabis rob, ker se na to naslonijo fetne (vsekakor je boljse ce je kot pa ce ni), za material bi pa vzel kaksen inox ali kaj podobnega (vsekakor trsega kot aluminij).
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

tut aliminij je dobr ce je kvaliteten-k zategnes drzi k pr norcih ce je pa ksn inox pa se bols

ja pr centru mors bit pa natancen-najbol da ksnmu na cnc das zrezat ce ksnga poznas
Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
Uporabniški avatar
_BiStRi_
Administrator
Administrator

Ja sleby debelina spredaj je okoli pol centimetra...jst sem za zadnja kolesa distančnike kupil na odpadu in sicer paše od yugota :D Stalo me je bivšega tisočaka...in so popolnoma enaki kot prednji(original) distančniki...tako da če rabiš takšno debelino, pojdi raje na C2C pa kupi, je škonto 8)

Lahko ti pa jst svoje za probo posodim, ker jih trenutno nimam na avtu :)
145 QV,33,145,147,159 TI
sleby
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

ja priblizno taka debelina bi bla ok, tok da mi ni treba drugih vijakov kupovat:)
glede razreza ni problem ker bi mi na laser zrezal in bi bilo tocno.
edine pomisleke imam zaradi roba okoli luknje, ampak itak ce zategnes nima feltna kam pobegnit!
Slika
Uporabniški avatar
WiTBoY
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 159 2.4 Q4
Kraj: Logatec

145 ma spredi podlozen z 5mm
black
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Lož

sleby napisal/-a:Edine pomisleke imam zaradi roba okoli luknje, ampak itak ce zategnes nima feltna kam pobegnit!
Rob more bit.Rob skrbi da je feltna vedno v centru,vijaki pa skrbijo samo da je feltna pritrjena na pesto.Ali drugače povedano-rob je za radialne,vijaki pa za aksialne obremenitve.
Slika Slika Freude Am Fahren
Merlin
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Koseze

Če ne uporabljaš ekscentričnih vijakov ampak navadne, potem rob okoli distančnika ni potreben, ker itak vijaki postavijo feltno v center.
Enyoj your ride! Drive Alfa!

Slika
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor
Kontakt:

Vsekakor je boljse ce je rob, ker felna v bistvu sloni na tem robu, vijaki pa jo samo drzi da ne gre stran. Vglavnem: rob ni tam brezveze...
Uporabniški avatar
krucymucy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: 50.000km od Ribata

roba pa se tudi ne da narediti ce ni distancnik debel vsaj 10mm... spredaj kjer so serijsko gor nimajo centrirne luknje.
Moje ime je Niva, Lado Niva. Sem terenski človek!
stuntz
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Zagorje

Če boš delal brez roba se prepričaj da boš imel v avtu kamero mi boš posnel kako zgleda ko ti kolo stran odleti!!
Freedom of speech ? What is that some brand of toilet paper? Found it at ( cant say PM me ) :D
Uporabniški avatar
GTAm
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Postojna

Jaz sem jih enkrat delal za mojo 145. Izdelani so bili iz navadnega konstrukcijskega jekla. Pač sem dobil material približbo pravega premera. Potem je sledilo struženje zunaj in znotraj, odrez na stružnici. Luknje sem zvrtal na CNC mašini po centru sredinske luknje. Roba nisem naredil, vendar če bi še enkrat delal distančnike bi ga zagotovo naredil. Tako, kot je pred mano že nekdo napisal, rob prenaša radialne obremenitve, da ni vse na vijakih (da vijaki niso toliko obremenjeni na strig).
Uporabniški avatar
divja kripca
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ljubljana

Kot prvo je montaža platiščana pesto (distančnik) z robom bistveno enostavnejša, kot če roba ni, pa še centra ne moreš nikakor zgrešit!

Drgač pa so po moje vijaki eni in edini, ki preko trenja na stičnih površinah zagotovijo nosilnost tako osnih kot tudi radialnih sil (rob je samo za centriranje).
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Rob je zagotovo ena izmed stvari, ki vpliva na to, da platišče ne odpade z avtomobila.

Jaz po Grobniku divjal z distančniki brez roba in ni nič odletelo, tako da pri normalni cestni uporabi tega roba ne potrebuješ (razen če te moti, da ti kolesa tresejo, ker jih nikakor ne moreš scentrirat samo z vijaki ) :twisted:
You need two Ferraris powersliding around the bentley, that is also powersliding
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Kako je pa kaj z kolesnimi lezaji ce mas distancnike gor??

Bojda gredo hitrej rakom zvizgat...je to res?? al je to bl v primeru extra debelih distancnikov?
Odgovori
  • Informacija