a je ze kdo delal doma distancnike?
sam jih nameravam narest za zadnji par koles pa me zanima na kaj vse moram pazit.
ali lahko samo odrezem krog ter nato luknje za vijake in centrirno luknjo ali morajo imeti okoli sredinske luknje tudi rob (na nekaterih sem opazil, da ga imajo in na nekaterih ga ni?)?
kater materijal je najbolj primeren? sam sem imel v mislih aluminij.
ter ce kdo ve kaksno debelino ima 145 qv serijsko na sprednjem paru koles!
pazit mores da sta an obeh straneh cisto ravna, okoli sredinske luknje rabis rob, ker se na to naslonijo fetne (vsekakor je boljse ce je kot pa ce ni), za material bi pa vzel kaksen inox ali kaj podobnega (vsekakor trsega kot aluminij).
Ja sleby debelina spredaj je okoli pol centimetra...jst sem za zadnja kolesa distančnike kupil na odpadu in sicer paše od yugota Stalo me je bivšega tisočaka...in so popolnoma enaki kot prednji(original) distančniki...tako da če rabiš takšno debelino, pojdi raje na C2C pa kupi, je škonto
Lahko ti pa jst svoje za probo posodim, ker jih trenutno nimam na avtu
ja priblizno taka debelina bi bla ok, tok da mi ni treba drugih vijakov kupovat:)
glede razreza ni problem ker bi mi na laser zrezal in bi bilo tocno.
edine pomisleke imam zaradi roba okoli luknje, ampak itak ce zategnes nima feltna kam pobegnit!
sleby napisal/-a:Edine pomisleke imam zaradi roba okoli luknje, ampak itak ce zategnes nima feltna kam pobegnit!
Rob more bit.Rob skrbi da je feltna vedno v centru,vijaki pa skrbijo samo da je feltna pritrjena na pesto.Ali drugače povedano-rob je za radialne,vijaki pa za aksialne obremenitve.
Jaz sem jih enkrat delal za mojo 145. Izdelani so bili iz navadnega konstrukcijskega jekla. Pač sem dobil material približbo pravega premera. Potem je sledilo struženje zunaj in znotraj, odrez na stružnici. Luknje sem zvrtal na CNC mašini po centru sredinske luknje. Roba nisem naredil, vendar če bi še enkrat delal distančnike bi ga zagotovo naredil. Tako, kot je pred mano že nekdo napisal, rob prenaša radialne obremenitve, da ni vse na vijakih (da vijaki niso toliko obremenjeni na strig).
Kot prvo je montaža platiščana pesto (distančnik) z robom bistveno enostavnejša, kot če roba ni, pa še centra ne moreš nikakor zgrešit!
Drgač pa so po moje vijaki eni in edini, ki preko trenja na stičnih površinah zagotovijo nosilnost tako osnih kot tudi radialnih sil (rob je samo za centriranje).
Rob je zagotovo ena izmed stvari, ki vpliva na to, da platišče ne odpade z avtomobila.
Jaz po Grobniku divjal z distančniki brez roba in ni nič odletelo, tako da pri normalni cestni uporabi tega roba ne potrebuješ (razen če te moti, da ti kolesa tresejo, ker jih nikakor ne moreš scentrirat samo z vijaki )
You need two Ferraris powersliding around the bentley, that is also powersliding