dalinsko zaklepanje

Tehnične teme o modelih 145, 146, 155 in GTV/Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
ciril
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: radovljica

kupu sm en univerzaln komplet za dalinsko zaklepanje

pa me zanima če je že kdo to prklaplou, al pa če kej kdo ve kej je centrala za centralno zaklepanje, gre pa za 145 qv 96'

lp
Uporabniški avatar
ebatis
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Vrtojba
Kontakt:

Pozdravljen!

Ja jaz sem!

Ampak ni ravno tako enostavno kot pravijo.
Moraš namreč imet elektro shemo avat. In nato moraš ugotoviti kateri kabel kam povezat. Za opisat z besedami preko foruma je nemogoče.
Jaz sem porabil cel dan (nisem ravno avto električar) pa sem se mogu use navadit. Ampak na koncu sem nardu use. Tudi za odpirat prtljažnik.
Merlin
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Koseze

Če imaš samo centralno brez alarma je zadeva precej lažja.
Torej vse potrebne kable najdeš za plastiko pri kolenih od voznika, torej pri varovalkah.
Komande za odklepanje in zaklepanje pa najdeš v snopu kablov, kateri potekajo iz voznikovih vrat proti varovalkam.
Alfe uporabljajo odklepanje in zaklepanje z negativno komando, kar pomeni, da motorčki delujejo kadar dobijo minus. Za vezavo obvezno rabiš ˝prob lampo˝ oz. preiskuševalec napetosti, po možnosti naj bo na špica in ne izvijač, zato da lahko prebodeš kabel.
Sedaj pa na kable:

Rabiš fiksni + (plus) imenovan tudi +30, najlažje ga najdeš po tem da je debelejša rdeča žica. Vzameš prob lampo, krokodila natakneš nekam na maso, recimo na vrata, s špico pa prebodeš kabel. Če se prižge lučka imaš plus. Seveda mora biti kontakt izklopljen.

Če rabiš kontaktni +, oz. +15 ne vem, odvisno od enote. Je pa to ponavadi rumen ali oranžen kabel, pomeni pa da ima napetost samo kadar je kontakt oz. ključ v ključavnici. Najdeš ga seveda tako da poiščeš žico pri kateri gori lučka na prob lampi samo kadar je kontakt.

Komando za zaklep in odklep najdeš v šopu kablov ki pridejo iz vrat in sicer je bela žica odklepanje in modra zaklepanje. Stestiraš tako da prebodeš kabel in se more avto zaklenit, ko prebodeš drugega pa odkleniti.

Ostane ti samo še masa, katera dobiš pri 145 ki na desni strani varovalk, na šasijo je prišravfana ena matica ki drži kabel. Sem zvežeš črno žico in pa dve žici od enote za daljince, katere pa ti more pisati v navodilih.

Če te zanima še kaj pa kar vprašaj.
Enyoj your ride! Drive Alfa!

Slika
Uporabniški avatar
ciril
Alfa Junior
Alfa Junior

zdej mi bo pa velik lažje :)

jutr se bom lotu delat, če bo ratal al ne pa še napišem
:lol:

lp
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Kaj pa če bi si iz serverja z manuali dol potegnil manual za 145, pogledal kater kable iščeš, lokacijo komponent in brez posebnega špikanja lepo zadevo priklopil. Špikanje meni osebno ne diši preveč (ne kablov ne mene). :?
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
Uroš
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor-Tezno

za 145,146,155 se dobi daljinski "avtomat" pri katerem enostavno menjaš A727 (664 60619640) rumene barve pri varovalkah s takim ki ima anteno in daljinca in gotovo, 30 sekund dela!
Uroš
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

mislimd a je centrala nad varovalkami prisraufana na levi strani armature
Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
Uporabniški avatar
ebatis
Alfa Member
Alfa Member
Kontakt:

Jaz sem tako naredu sem si pobral dol Workshop manual in dobil ven to.

No samo to hočem rečt, ima (vsaj moja) že puščeno za daljinsko, in po moje imajo use, dva prosta konektorčka za daljinsko, in sicer na drugi strani tiste plošče kjer so releji in varovalke. Če gledaš z odspodej vidiš varovalke in releje. To ploščo moraš pobrat z nosilcev tako da vidiš drugo stran kjer grejo ven kabli. Vsi kabli so gor priklopljeni s konektorji . Vsak konektor je označen z abecedno črko.
Za signal daljinskega sprejemnika je puščen konektor N. Oziroma videt so samo dve luknji. Tako da tista dva kabla ki dajejo signal (eden za zaklenit, drugi za odklenit) prikopiš na ti dve mesti z navadnimi banancami. Ostalo pa kot je prej ominl Merlin.
Jaz sem uzel napajanje za sprejemnik kar od primarnega dovoda v to "omarco", maso pa kar na en vijak.
Tako zglede zaklepanja in odklepanja. Če boš hotel da ti še smerokazi utripajo imaš spet za poiskat pravi rele. Releji za smerokaze in prtljažnik pa so malo više skoraj pod volanom. Tako da boš moral tisto plastiko (ne ta črno volansko, samo sivo) zmontirat dol.

Na shemi so označene katere dve luknji so puščene za to. Ko boš priklopil kable v ti dve luknji in ti bo gumb za odkepanje zaklepal in gumb za zaklepanje odklepal samo zamenjaj kabla iz ene v drugo luknjo.
Upam da ti bo uspelo.

Shema: [img]http://shrani.si/f/z/nB/11MfQJ3t/shema.png[img]
Uporabniški avatar
ciril
Alfa Junior
Alfa Junior

ja itk bom probou kr tko, če ma že za to namenjen an

sam dons mi še ni znesl k sm mogu pelat k mehankarju neki(mi je šla gibljiva cev od avspuha :( )

drgač tut dobra varjanta da samo un rele zamenaš ampak mam že kuplen dalinc

lp
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Koliko si odštel za gibljivo cev, mislim da tudi mene kmalu čaka ta strošek..
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
Uporabniški avatar
ciril
Alfa Junior
Alfa Junior

dal sm 72e

deli + 1 ura dela (gantar naklo)
Uporabniški avatar
ciril
Alfa Junior
Alfa Junior

no dons mi je pa ratal use skp spravt. porabu sm pa kr dobre tri ure ampak bl zato k res nimam nbenga pojma od štroma :? sam je kr šlo

res najhujša scena da ma že predpripravo za dalinca =D> =D>

samo ni mi ratal še za odpiranje prtlažnika zrihtat, tko da kdor je to naredu, prosm...

lp
Uporabniški avatar
ebatis
Alfa Member
Alfa Member
Kontakt:

Lepo da ti je uspelo.

Za odpiranje prtljažnika pa je predvsem odvisno od daljinskega ki si ga kupil. Jaz imam 3 gumbe na daljincu, odklep, zaklep in za odpiranje prtljažnika. Tako da v bistvu mora imet mašinca sploh to možnost. To pa si moraš prebrat v navodilih od daljinca, katere funkcije podpira.

Če podpira, ima kabel (v navodilih piše kateri) ki pošlje signal za odpiranje prtljažnika, podobno kot za odklep in zaklep (sta 2 kabla vsak za svoje). No ta kabel moraš priklopit na pravi rele.

Jaz imam sicer 145 1.6 bokser in se moj tovrstni rele nahaja višje od glavne omarce, skoraj pri volanu. Najprej razderi plastike in poglej če imaš tudi ti tam releje.

Da ti ne bo delal preglavic en majhen kos palstike. Kolešce za nastavljat višino luči je na tej plastiki ki je v obliki črke L. To enostavno potegni k sebi (če sediš na sedežu), ker je samo pripopana gor, nima vijakov (gre pa kar na trdo). Pod tem kosom plastike pa so vijaki. Potem uzemi dol tudi črno plastiko, od zračnika, ker pod njo sta še 2 vijaka za uzet dol to plastiko, ki je čez cel podvolanski del do sredinsek konzole.
Na priloženi sliki (Shema2) imaš lepo razvidno kako razdereš to plastiko, da boš imel lepšo predstavo.

Ko ti bo uspelo to razdret boš videl ene 3 al 4 releje. Ugoroviti moraš kateri je za odpiranje prtljažnika.
Ugotoviš pa tako, da stiskaš gumb za odpiranje prtljažnika in poslušaš kateri štrka. Štrkanje je podobno kot od smerokazov. Tako ugotoviš kateri rele je pravi. Ta rele ima ene 4 ali 5 kablov priklopljenih, zato moraš ugotovit na katerega od teh kablov boš priklopil kabel iz daljinskega. Najprej daš v enga in poskusiš odpret prtljažnik z daljincem, če se ne odpre poskusiš drugega in tako naprej dokler se prtljažnik ne odpre.
Princip je tak, da v bistvu je isto kot da ti pritisneš gumb v avtu, samo da namesto da pošlje gumb signal releju naj odpre prtljažnik, ga pošlje daljinsko.

Tak sistem sem jaz uporabil, in na koncu mi je tudi uspelo. Zraven releja od prtljažnika je tudi od smerokazov. jaz sem si naredu tudi da mi smerokazi utripajo kadar zaklenem oziroma odklenem. Za to pa potrebuješ diode, sicer ti utripajo vsi 4 smerokazi naenkrat zmiraj, in moraš prav povezat.

Upam da sem ti biu koristen!!

Shema2: http://shrani.si/f/1i/m4/2JLgk4D8/shema2.png
Shema3: http://shrani.si/f/45/3M/t7wkas7/shema3.png
Odgovori
  • Informacija