Nihanje temperature pri zamenjanem termostatu

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
simicbranko
Alfa Member
Alfa Member

Prvo je bila temperatura preniska avto se ni segrel tudi če sm ga vozil 2 uri najveeč do 70C...... po tem kupim nov termostat res da neoriginal ga dam notri in temperatura res na 90C ,sm bil ful vesel ! zadnjič 4 je v avtu ga začnem stiskat in kazal je šel do polovičke med 90C in uno naslednjo zeleno črtico !

Pol sm biu jezen sm ga še bl stisku pa je kr tm stal ,pol sm še klimo pržgou da ga še bl zmatram in nč spet je bil tm kazalc ,ventilator dela ,klima dela ,.....

ne vem če je to normalno do kje se lahko dvigne kazalec????
kaj poleti ko bo 35C zuni ,5 v avtu ,poln prtljažnik pa v Črni kal???? bo zakuhu 100% !!!! :(
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

A na hladilnik pa nisi nič pomislil in vso svinjarijo, ki je v satju in samo stanje satja?

PS
Tema o termostatih in temperaturi že obstaja: viewtopic.php?t=8079
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
damhel
Alfa Member
Alfa Member

motor če ga stiskaš bo vedno dvignil temp. nad normalo, to se ve. Ampak do neke meje, če pa preveč potem pa .....ups.
Drugače pa res, lahko je preveč svinjarije v in okoli hladilnika motorja. Snemi dol masko ali pa odbijač če imaš voljo in ga speri pod pritiskom z baromatom. Ko boš lepo videl skozi njega sliko potem je čist. Če ne pa poskušaj sedaj pogledal skozi njega če vidiš kaj
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ko zaključiš s tako obdelavo pa še motor in vse okoli opereš. :|

Če hočeš hladilnik oprat, ga vzameš iz avta in ga od zadnje strani izpiraš.
Pa glede na kvaliteto hladilnikov, ga tudi nebi pral z visokotlačnim čistilcem, ker satje že tako prerado razpada.

Priporočam, da si hladilnik ogledaš in če ja kaj zelen in ima razpadajoče satje, v tem primeru si raje omisli novega.
simicbranko
Alfa Member
Alfa Member

kok je to normanlo da se mal dvigne temperatura????če ga stiskaš mislim !

Vem da pr mercedesih je to čist normalno tm se kr temp dviguje pa spušča kr do 100C pa pravjo da je to normalno !
Po moje bi mogl stat na 90C stopinj točno tko je blo vsaj pri vseh BMW jih ki sem jih imel sam da je biu tm na ventilatorju visko ki je vedno vrtel bolj počasi ali pa zelo hitro in tist ga je uravnaval , zdej pr alfah je zgleda tko da če se segreje preveč ventilator se prižge ohladi in spet ugasne zato pa temp tudi niha če ga stiskaš ! a ni neki tazga??????
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Vsak motor se bo bolj pogrel, je pa spet odvisno kako hitro se odziva kazalec.
Moja Bella neglede na razmer sedaj drži malenkost pod 90°C, ima pa nov debelejši hladilnik in eno in pol leto star original termostat.
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

156 ima tak termostat, da kaže dokaj dejansko temperaturo in ne nekega povprečja, kot BMW pa audi pa VW...vsaj vidiš kaj se dogaja, ne pa da je en moment 90, drugi moment pa rdeča lučka in para izpod pokrova motorja...
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
fleshyy
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Cerkno

evo še moje trenutne izkušnje:
preden sem zamenjal termostat mi je kazalec za tempteraturo vode zlezel malo cez 60, ni blo vazno kako sem vozil. Zdaj, ko sem zamenjal termostat(vernet) pa gre ob normalni voznji malo cez 70°. Ce pa se recimo peljem v klanec z drugo pri cca 2000rpm pa se segreje na ~89, in ponavadi kadar se ustavim im imam u leru se vklopi ventilator!
Ima kdo podobne probleme? Je mogoče termostikalo zanič?
Je pa 156 1.9jtd l2000
lp
simicbranko
Alfa Member
Alfa Member

Prvo sm napisal da se mi avto ne segreva čez 60C .....
Zamenjam termostat in sicer neoriginalnega temperatura takoj lepo na 90C odlično !
Zadnjič sem ga malo stiskal in kr kazalec na 100C in kr stoji .....to se mi je zgodilo zdej že parkrat....

vode ne manjka
cevi niso trde
odprem ekspanzijsko posodo med delovanjem motorja voda ne kuha čist normalna temperatura na otip

Kaj bi lahko bilo mogoče kakšno tipalo ,stikalo,slab stik kje.....???????
Ali je pa problem termostat čeprav vsi pravijo da so te neoriginalni termostati čisto u redu sam da pač nimajo znaka AR gor in zato računajo še enkrat dražje!
Exorcist
Alfist
Alfist
Kraj: Brežice

sam imam neoriginalen termostat in deluje bp... imaš pa prav, pri originalnih delih doplačaš znak ar in to je to. Je pa res da imaš z originalnim delom na pooblaščenem servisu 1 letno garancijo na del, če se ne motim.
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Si pa korajžn, da greš ekspanzijsko odpirat pri vročem in delujočem motorju =D>

Poglej, če se ti sploh prižiga ventilator na počasno hitrost, čene preveri upor, ki je montiran nekje na ohišju ventilatorja.
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Lahko bi povedal za kateri avto gre, letnik in motor. Obstajajo namreč različni termostati, ki različno odpirajo 78 ali 88 stopinj.

Lp
Uporabniški avatar
Ozi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Rivercity
Kontakt:

simicbranko napisal/-a:Prvo sm napisal da se mi avto ne segreva čez 60C .....
Zamenjam termostat in sicer neoriginalnega temperatura takoj lepo na 90C odlično !
Zadnjič sem ga malo stiskal in kr kazalec na 100C in kr stoji .....to se mi je zgodilo zdej že parkrat....

vode ne manjka
cevi niso trde
odprem ekspanzijsko posodo med delovanjem motorja voda ne kuha čist normalna temperatura na otip

Kaj bi lahko bilo mogoče kakšno tipalo ,stikalo,slab stik kje.....???????
Ali je pa problem termostat čeprav vsi pravijo da so te neoriginalni termostati čisto u redu sam da pač nimajo znaka AR gor in zato računajo še enkrat dražje!
Po menjavi termostata (neoriginal) na moji ex-155 se mi je enako dogajalo (če sem dolgo stal ali kar nekaj časa preganjal avto mi je zrasla temp. do 100) in je menjava termostikala rešila problem (ventilator se mi je prepozno vklapljal oz. vprašanje ali se je prva stopnja sploh vklopla....no po menjavi je ob dolgem stanju ali preganjanju zrasla temperatura samo do 92) :wink:
simicbranko
Alfa Member
Alfa Member

Kako preverim upor?
Ali je možno termostikalo ?je nekje na glavi a ne?
Ko prižgem klimo se takoj prižge ventilator možno je da prva stopnja res ne dela?!
Uporabniški avatar
Ozi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Rivercity
Kontakt:

simicbranko napisal/-a:Kako preverim upor?
Ali je možno termostikalo ?je nekje na glavi a ne?
Ko prižgem klimo se takoj prižge ventilator možno je da prva stopnja res ne dela?!
Če poveš malo več informacij o avtu ti bomo lahko bolje pomagali :wink:

Pri moji 155 tako kot pri GTV je termostikalo montirano na hladilnik vode :wink: senzor se takoj vidi, če pogledaš malo po robah hladilnika :wink:

Tisto s klimo nima veze :? ventilator mora tudi delat, ko klima ni vklopljena in sicer na obeh stopnjah :wink:
Odgovori
  • Informacija