1. nesreča I. kategorije
Prijava PP: NE
S stranske ceste sem se vključil na glavno . Na totalno prazni cesti delno po mojem pasu uleti črn BMW. Ker mamina petka proti njem ni imela za burek sem se umaknil skrajno desno. Na žalost je robnik "zgrabil" kolo in volan mi je iztrgalo iz rok. Avto zapaljal na pločnik in preden sem se ustavil sem povozil znak. Petka totalka, krivec ni ustavil in še danes pojma nimam kdo je bil. Stroške sem pač nosil sam ter tudi še isti dan zrihtal, da se je popravil tudi znak.
2. nesreča I. kategorije
Na cesti proti domu s preveliko hitrostjo "priletel" čez ovinek. Za njim so se igrale mlade mucke. Ob zaviranju sta se desni kolesi sprehodili po travi. Sledilo je skorajšnje obračanje, a sem "le" zdrknil na notranjo stran ovinka v potok. Zlomljen sprednji odbijač. Sem ga že imel doma v garaži od zimskega srečanja z zasneženim zidakom pred prijateljevo hišo. Krivda seveda moja in ne od muck, ki so seveda preživele brez poškodb. Bogatejši za spoznanje, da na cesti nisem nepremagljiv. Za to nesrečo sem celo hvaležen. Kakšen dan ali dva po njej (ko sem premišljeval o tem) sem "odrasel" v zavedajočega voznika. (se zavedam da nisem sam v prometu in predvidevam dogodke ki me lahko čakajo za ovinkom, za avtom, ...)
3. nesreča I. kategorije
Prijava PP: NE (velika napaka)!!!
Na Silvestrovo sva šla z mamo po nakupih. Ob izvozu na parkirišče me je z leve zbil na smrt pijan voznik kombija. Hitrosti so bile majhne, a vseeno je priklop za prikolico predrl voznikova vrata na R5. Čez cesto so bili policaji, ki so morali jasno videt gospoda, da se je komaj opotekaje spravil iz avta. Ko je lepo milo prosil, da izpolnimo le obrazec, sem se ga usmilil. Po praznikih sva bila zmenjena na zavarovalnici, pa ga ni bilo. Na zavarovalnici sem oddal izpolnjeno in z njegove strani takrat tudi podpisano poročilo o nezgodi in do potankosti še enkrat opisal dogodek. Gospod je vse lepo zanikal. Zanikal je istovetnost svojega podpisa ter od zavarovalnice zahteval !!! ukraden !!! kupon, ki so mu ga tudi !!! izročili !!!!. Šele po dopisu s strani mojega odvetnika se je vdal v smislu "naj mi bo, mulčku ubogemu", ker on je itak ohinsploh privatnik, ki mu par Tolarčkov pa res ni žal. Šele po pol leta me je skeširal, ker mu je bilo žal kupona.
4. nesreča I. kategorije
Prijava PP: DA
Na cesti Dravograd-Maribor pravilno prehiteval kombi. Ko sem pripeljal vzporedno z njim, je le-ta začel prehitevati pred seboj vozečo starejšo voznico. Bil sem mu v mrtvem kotu in me ni opazil - prav tako ni tega nakazal s smernikom, mojo hupanje pa je slišal ko je že poknilo. Pri cca. 100 km/h me je zrinil s ceste v potok, ki teče pravokotno na cesto. Poletel sem nazaj na cesto čez sprednji del kombija in pristal pred gospo. Zlomljen amortizer, podrsana desna stran avta. Kombi totalka (se je zabil potem še gospe v rit). Krivcu so krivdo dokazali šele policisti, ki so bili zelo korektni. Krivec žaljiv in vzvišen nad "mulcem" (mano). Z ugotovitvijo se strinjam - le zavarovalnica je komplicirala z izplačilom škode (krivec je bil sorodstveno povezan z gospodom na zavarovalnici).
5. nesreča I. kategorije
Prijatelj se mi je svojim avtom vinjen na parkirišču parkiral v mojega. Plačal nova vrata, js pa sem ga zapeljal domov, ker se je v trenutku "streznil" da ni sposoben za vožnjo.
6. nesreča III. kategorije
Prijava PP: DA
Prva vožnja v sezoni (testna pred registracijo) 500m in nazaj domov se je končala dokaj hudo. Udeleženec sam. V blagem ovinku par metrov pred hišo in hitrostjo približno 60 km/h mi ob privitju plina zaradi neočiščenega cestišča (pesek ostal od zimskega posipanja) spodnese zadek. Da je mera še polna, se izkaže, da je pletenica natrgana. Presenečenemu mi skoraj iztrga iz rok desno stran krmila - ponesreči še dodam plin. Motor spodnese, guma zgrabi in Gilera RC 600 se pod kotom dvigne na zadnjo. Stopim na stopalke in se potegnem na krmilo da bi odvzel gas, kar mi uspe, motor pa "pade dol" in mene vrže na krmilo. V trenutku spodnese sprednji del in tako ga poskušam še uloviti da ne bi padel po tleh (čez zimo na novo barvan cel motor). Po sedmem vijugu levo-desno se z jakno zapnem za krmilo (verjetno posodico za zavorno olje) in me vrže čez. Priletim na asfalt z levo ramo (zlomljena ključnica), nakar se motor prevrže čez krmilo in z blokom motorja meni na glavo in mi na treh delih zlomi lobanjo. Stopalka mi zdrobi rebro. Začuda se poberem, sosed mi pomaga pobrati motor in !! zapeljem !! se domov v garažo. Odprtih ran ni videti, tako da je vse ?!?! OK ?!?. Iz kome se zbudim čez 2 dni po dveh operacijah v bolnišnici MB. Po končanem okrevanju imam nekaj težav z vidom (sedaj nosim očala), stalnimi glavoboli, "škripajočo" ramo ter bolečinami v desnem kolku. Krivec sam, ker se nisem prepričal o popolni izpravnosti vozila (ravno to sem počel na tej vožnji - popoldne bi šel na tehnični pregled). Strasten motorist še danes - trenutno iščem chopperja nad 600ccm
7. nesreča I. kategorije
Zjutraj se peljem v službo, še pred tem pa na avtobusni/križišču pustim Katjo. Zaradi poledice je speljevanje pri vključevanju v promet z AR 75 dokaj težavno. Ko vidim, da lahko vskočim, speljem na vozni pas. Od zadaj izza ovinka pripelje voznica Daewoo Lanosa - ki sem jo opazil že ob speljevanju, a je bila dokaj daleč, precenil pa sem tudi da je njena hitrost dokaj nizka in bo v najslabšem primeru zaradi mene pač malo zavrla (jutranja konica, ko moreš včasih pač malo rinit). No, pa sem se "malo" uštel. Kolesa so zdrsnila in komaj sem se premaknil z mesta. Ob menjavi v drugo in tretjo sem sicer speljal, a gospa me je nasadila od zadaj. Da ne bi komplicirali v gužvi, sem predlagal da umaknemo avte s ceste, ona pa je htela klicat policijo. Itak bi najebal js, ker gospem pač policaji ne naredijo kaj žalega, saj so "vzorne" voznice. Sopotničina izjava mi je dala vedeti da sta čebljali in me sploh ni videla. Tudi znakov zaviranja na cestišču ni bilo videti. Da je šlo hitreje čez (pa prvi dan nove službe bi zamudil - super vtis, ni kaj) sem ji dal kupon in izpolnila sva poročilo o nezgodi. Lahko bi "mešal drek" pa se mi je zdelo da ne bi imelo smisla (pa sem skoraj zagotovo imel prav). Itak bi plačal. Nesreča menim pa, da ni bila 100% moja krivda, saj bi jo lahko oškodovanka preprečila, če bi le spremljala kaj počne (da je v cesti in ne v kavarni). Škoda? Odrgnina na odbijaču, torej 0 SIT ter 15% minusa na kupone. Se sekiram? Ne - ker ni bil nihče poškodovan, sem pa od takrat zelo previden ob speljevanju pozimi in si vedno privoščim dovolj manevrskega prostora - pa magari zamudim v službo, saj sem veliko več vreden od par €, če me eno uro zjutraj ne bo.
Srečanj tretje vrste je bilo kar nekaj - kakih 2× v rosnih letih vozniškega staža, ostalo pa so drugi želeli srečati mene, pa jim na srečo ni uspelo. Največkrat se imam zahvaliti Alfam, ki so ubogale vse moje ukaze in tako preprečile marsikateri neljubi pripetljaj. Hvaležen sem očetu in stricu, ki ju imam še danes v mislih kot zelo dobra šoferja, katerima sem velikokrat delal družbo na cesti. Šoferji smo kot vino - z leti boljši - lahko pa se zgodi da se po več letih začnemo kvarit, ker nam pride luft v možgane.
Nisem brez madeža, a kot udeleženec v prometu dokaj strog do kršiteljev. Ne bi jih kaznoval denarno, ampak s ponovnim opravljanjem praktičnega dela izpita. Glede na programe avtošol to v večini primerov ne bi zaleglo, zato 200% podpiram odprtje poligona, kjer bi se mogli vozniki po opravljenem izpitu NUJNO oglasiti na trening obvladovanja najprej vozila v lasti upraviteljev poligona, zadnje ure pa tudi svojega vozila.
8. ni nesreča, pa vseeno - ker me žuli že par let. Na parkirnem prostoru pred polno gostilno (kjer je delala Katja), se ji je nekdo zatelebnil v to 75 v šoferjeva vrata, da je avto prestavilo za cel meter in vsul celo levo stran. Policaj mi je že ob prihodu jasno povedal da krivca ne bodo iskali, ker je itak brezveze, saj jih nikoli ne najdejo in imajo bolj pomembno delo. Avto je pa tudi že star in tudi nič več vreden (2 leti po kompletni generalni obnovi ter barvanju). Zahvala za popravilo gre Blažu (LaserJamn), ki mi je za simbolično ceno špendiral leva vrata celo v rosso 130 barvi, tako da sem jih samo zamenjal.