Ma te alfe so pa cela znanost!
Kaj pa je variator faze? Saj ropota nič, le olje mi malce pušča pri tem EM ventilu pa bi ga zamenjal, ker je tako pri roki Saj veste, servisi so kot zlatarji... izpod 30€ na uro še dober dan ne rečejo
PS:
Motor je 1,8 TS (8 ventilc s ketno)
Alfa in ženska... Obe je treba imeti rad in jima odpuščati napake.
Variator: (sicer piše od 16V, ampak opravlja isto funkcijo).
Tesnenje nevem kako je izvedeno, če je z O-ringom ali navadnim tesnilom, se ga samo zamenja.
Pri 75-ki je pa začel puščat na vijakih - malce acetona za razmastitev in malce tesnilnega sredstva za kovinske spoje, je rešilo problem.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Jest sem tale ventil ven odšraufu, vse spucu(prej je bla vmes neka švoh tesnilna masa), nazaj skup sestavu brez tesnilne mase in nikjer več nič ne pušča.
Še nekej glede tega ventila. Kako veš ali deluje pravilno oz. kako veš če sta kontakta pravilno priklopljena?
You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for the brief moment, when everything works.
Ta aktuator je v originalu brez tesnila, s časoma pa zato žal začne puščat... Pomaga kakšna tanka dihtunga (tako sem jst to pri moji mel izveden) ali pa kak teflon trak bi tudi pomagal... Spušča pa tam skoraj vsem 155kam po malem...
Kontakta ni važno kako sta obrnjena, če pa deluje pa čutiš pri cca 3500rpm... se ji kr lepo odtrga
Aktuator pa je vbistvu elektroventil ki odpira, zapira pretok olja med oljnimi kanali... na sliki spodaj desno (sesalni kolektor obrnjen na glavo)
155 1.7ts NIMA tega, kar je nekje bolj ali manj bistvena rezlika med 1.7 in 1.8....
ima pa na mestu kjer bi naj bil ventilcek ze vse lepo prpravljeno, sam da je namesto ventila neka blenda cez...
in sedaj prasanje za zbrane(ker se mi ne da odpirat pokrova ventilov), ali je odmicna pr 1.7 enaka odmicni pr 1.8, ker ce je potem bi ze samo namescanje ventila bilo zadosti(racunalnik je enak pr VSEH 8v 155-kah)
se pravi:
ce ma keri pri roki me zanima kok sta si razlicni odmicni od 1.8 ts in 1.7 ts ?
Hmmm... Kolikor sem razbral, variator faze zamika čas odpiranja ventilov, krmili ga pa ta EM ventil.
Torej, če je ta ventil zanič, potem tudi variator ne dela...
Nekje na tem forumu sem prebral, da če variator crkne, lahko ostane v katerem koli položaju - torej avto ne potegne iz nule ali pa ni moči ob priganjanju.
Zdaj pa vprašanje... Moja makina pri speljevanju z mesta rabi kar malo več obratov in počasne sklopke, sicer crkne. Potem se pelje dokaj solidno, okrog 4000 rpm pa šele postane živahna. Je možno, da je kaj narobe v vezi z variatorjem? Nekaj s samim zgorevanjem že ne more biti ok, saj sem imel na tehničnem pregledu celo štalo zaradi plinov. Avto ima popolnoma nov katalizator in lambdo (menjano dan pred ponovnim tehničnim), plini so pa povsem na zgornji meji. Priklop na računalnik ni pokazal ničesar. Olja pa tudi ne pije veliko (1 liter na 10k km).
Mi je pa prav ta EM ventil sumljiv zato, ker se ohišje vrti v tisti "prirobnici", s katero je pritrjen na glavo motorja.
Alfa in ženska... Obe je treba imeti rad in jima odpuščati napake.
Mislim da tista v kateremkoli položaju ni ravno verjetna, saj je v samem variatorju feder, ki vrača zadevo v začetni položaj.
Če je zadeva razmajana, je lahko tudi kak kontakt odletel in ne deluje, a potem nebi imel moči praktično v celotnem območju vrtlajev.
Mamina 75-ka je bila tudi lena pri speljevanju vendar se je to spremenilo po menjavi olja (sedaj je Selenia Gold) - izteklo je ogromno svinjarije po prvi menjavi Selenie.
Kar se pa izpušnih plinov tiče, je pa možno tudi, da so injektorji zapacani in malce puščajo, lahko je pa tudi mešanica zraka in bencina malce narobe nastavljena (vendar nevem, če je možno to spreminjat pri 155-ki).
Kdaj je bil pa nazadnje menjan filter za bencin in zrak, svečke?
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage