Popravilo navojev ali menjava pest

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
daniels
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Vrhnika

Prejšnje poletje sem za svojo Alfo 156 nabavil rabljena 17'' lita platišča in ker je prodajalec imel tudi veliko dvigalko, sem pri njem opravil tudi premontažo. Takrat nisem vedel, da delam napako saj mi je človek zatrdil, da na platišča pašejo tudi originalni vijaki in da ni nikakeršne potrebe po daljših. Kako velika napaka je bila to se je pokazalo šele pri jesenski montaži zimskih platišč, saj so vijaki bili popolnoma raztegnjeni, navoji na pestu pa uničen. Sledil je servis pri vulkanizerju, ki je vrezal nove navoje na pesta ter privijačil z novimi vijaki, ki jih je zategnil z 12Nm.

Da pridem na bistvo; danes pa sem menjal nekaj pri podvozju (mehanik je rekel, da menja jabolček, ne vem) in enega od vijakov se več ne da privijačiti. Navoj je očitno bil preveč poškodovan, da bi se lahko rešilo samo z vrezavanjem novega navoja. Od mehanika sem se odpeljal s privijačenimi 4 vijaki ter informacijo, da se pri menjavi pest menja tudi ležaj, saj ta razpade pri demontaži pesta. Se pravi sem pred stroškom 600€. :|

Bojda pa obstajajo jeklene spirale "helicoil" pri katerih se poveča luknja na pestu, vreže navoj, vstavi sprirale ter privijači s standardnimi vijaki M12x1,25. Ima kdo izkušnje s temi spiralami in kaj mislite, da je bolje, da se stori. 600€ je veliko ampak vseeno raje uredim kot, da se s tem problemom ukvarjam čez 4 premontaže.

P.S. Ali kdo prodaja rabljena pesta za AR156 FL.

Ina kdo izkušnje s temi spiralami
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Najdi kakšno razbito.

Sprednji ležaj s pestom lahko snameš brez posebnih težav (odviješ matico na polosi, snameš disk, čeljust, ABS senzor ter skozi luknje za vijake odviješ vijake, ki držijo ležaj (pač v tem primeru ne rabiš novih ležajev).
Zadaj pa samo matico odviješ in menjaš komplet ležaj s pestom (po ePer-u izgleda kot celota).
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Odgovori
  • Informacija