Nakup Alfe 156

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

rnisan
Alfa Junior
Alfa Junior

Pozdravljeni,

pregledal sem že okoli 5 vodnikov na tem forumu, kako kupiti alfo. Pregledal sem še malo morje drugih tem vendar nikjer ne najdem primerjave med jtd in ts motorjem za alfo 156. Koliko so stroški servisev za en in drug motor, kaj so hibe bencinarjev - dizlov,... A dvomasni vztrajnik in sklopka sta problema obeh motorjev? Podvozje se zavedam...

Torej, zanima me kaj bi bilo bolje kupiti, jtd ali ts. Vem, da je treba imeti denar za vzdrževanje obeh, ampak bi vseeno rad vedel, kateri je cenejši za vzdrževat,... OK, razumem da je treba gledat ohranjenost vozila, to vsekakor. Kupujem nekje do 3000€, lahko nekaj 100 evrov več. Poleg tega me pa še nekaj drugega zanima:

Kaj mislite, kaj se bolje splača, kupit bencinarja za okoli 2000€ in predelat na plin ali gledat jtd mašine za okoli 3000€? Kje bi lahko imel zanesljivejši avto? Je kdo že predelal na plin?

To so le moje ideje, sanje... 156 se mi dopade, veliko opreme, lep izgled,... Denar glede zavarovanja ni problem, ker prejšnji avto mi je pokazal da je ta strošek še najmanjši proti stroškom popravil, če avto začne zezat. Nisem pa divjak na cesti, tako da hude konjenice pod haubo ne rabim (spodobno konjenico je pa lepo imeti, da avto ni ravno lenivec).

Hvala za pomoč,
rnisan
Do not assume. Assumption is mother of all fuck-ups.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

TS je definitivno dražji za vzdrževat. Poraba vseh TS je okoli 9 litrov.

Cene servisov najdeš v tej temi: klik
A dvomasni vztrajnik in sklopka sta problema obeh motorjev?
Nevem zakaj bi naj bila sklopka problem teh avtov. Je pa zelo odvisno, kako je z avtom ravnal prejšnji lastnik. Dvomasni vztrajnik je samo pri jtd.
Kaj mislite, kaj se bolje splača, kupit bencinarja za okoli 2000€ in predelat na plin ali gledat jtd mašine za okoli 3000€? Kje bi lahko imel zanesljivejši avto? Je kdo že predelal na plin?
Vsak nakup rabljenega avtomobila je loterija, sploh glede na ciljano ceno/starost. TS ne vem, če je kdo predelal na plin (?), bolj V6 motorje. Najbolj zanesljiv bo pa vsekakor tisti, ki je imel redno vzdrževanje, tako kot si ga zasluži. Če se je na avtu še za bencin šparalo, potem veš koliko je ura.
Nisem pa divjak na cesti, tako da hude konjenice pod haubo ne rabim (spodobno konjenico je pa lepo imeti, da avto ni ravno lenivec).
Potem najbolje vzet dizla. TS ti bo trošil 9 litrov pri normalni vožnji, dizel skoraj pol manj.

V tej temi objavi svoje želje npr. z avto.net-a pa ti bojo pubeci že povedali, kater bi bil primeren za nakup, ker se večina alf, ki so na netu, ali že dolgo prodaja ali pa se jih pozna. Klik

Tukaj pa imaš vozila, ki jih prodajajo člani foruma: kupi me :)

lp

aleš
Alfa sport
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Tale o polovični porabi je zelo bosa.
Realna poraba TS je 9 litrov, dizla pa 6,5 in nič manj. Seveda vse pri enakih pogojih. Sem precej časa vozil oba tipa.
To je precej daleč od 1/2 kljub upoštevani razliki v ceni goriva. ČE pa TS predelaš na plin potem pa stroškovno dizel precej dražji.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm

Alfa sport napisal/-a:Tale o polovični porabi je zelo bosa.
Realna poraba TS je 9 litrov, dizla pa 6,5 in nič manj. Seveda vse pri enakih pogojih. Sem precej časa vozil oba tipa.
To je precej daleč od 1/2 kljub upoštevani razliki v ceni goriva. ČE pa TS predelaš na plin potem pa stroškovno dizel precej dražji.
Rekel sem skoraj pol manj. OK, pa 1/3 manj.
Chuck
Alfist
Alfist
Vozilo: 2002 Alfa Romeo 1.9JTD
Kraj: Sevnica-Krško

Če boš predelal na plin potem razmišljaj da boš avto vozil vsaj 2-3 leta. Da se ti bo investicija povrnila.

Avto za 2000-3000€ bo potegnil za seboj še 500-1000€ stroškov(odvisno od prejšnjega vzdrževanja).

Zame osebno bi bil JTD(posebej 2,4) prva izbira.
D'oh!

2000 Alfa Romeo 156 1.9JTD wracked
2004 Alfa Romeo GT 2.0 JTS sold
2002 Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD daily driver
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Vse je odvisno od tvoje kilometrine. Če letno opraviš 25.000km+ potem vsekakor JTD, če pa manj pa TS. V 156 boš najpogosteje našel dizelski 1.9 jtd in bencinski 1.8TS agregat. Oba motorja sta zelo trpežna in ob primernem vzdrževanju imata lahko za seboj kar konkretno kilometrino.

Glede težav, katere se lahko pojavijo pri TSu je na udaru LMM, motorček prostega teka, variator in pri JTD agregatu LMM in EGR ventil. To je več ali manj problematično pri skoraj vsaki znamki po določeni kilometrini/starosti. Poraba, kot so že fantje napisali se pri TSu giblje okoli 9,5l in pri JTD okoli 6,5l.
Cena rednega servisa za dizelski agregat je nekoliko večja, kot pri bencinarju. Višja pa je tudi nakupna cena, tako da če ne delaš veliko kilometrov, bo kar trajalo predenj boš notri prinesel razliko v porabi.

Samo podvozje je po izkušnjah sodeč tudi bolj občutljivo pri različicah z dizelskim agregatom, saj je le ta težji.
Je pa tako, da osebno nebi kupoval 156 bencinarja v rangu 2k€, ker za tak denar, boš zelo težko dobilo lep in ohranjen primerek. Mejo postavi na minimalno 3k€ za bencinarja in 3,5k€ za dizla.
r0k
Alfa Junior
Alfa Junior

vem da sem novinec na forumu, ampak.. roko na srce, kupi bencinarja.
Samo pomisli, na zvok dizla ob zagonu motorja.. in potem stopi ven iz avta in opazuj.. če se ti bo vse zdelo vredu kupi dizla.
Seveda je to samo moje mnenje, razlogi za nabavo dizla so enim bolj drugim manj pomebni. Meni pač ni všeč, če ima moja punca brke.. (alfa z diesel motorjem)
delno sposojen citat od J.Clarkson.

Vsekakor ti ne bo žal, vedi da so alfe potrebne malce več pozornosti, nege, treba jo je znati poslušat, a veliko daje v zameno.
An Alfa Romeo is like a woman, that like's it rough from time to time...
rnisan
Alfa Junior
Alfa Junior

Stvar je v tem, da sem do zdaj imel Opla Vectro 96 letnik bencinarja, poraba res ugodna (med 7 in 7,5l), ampak sem imel ves čas probleme. Naredil generalko, ker mi je jermen preskočil, 2x crknila cinšpula, motorček za luči šel, puše šle, vžigalne kable menjal, hladilnik prerjavel, sprednji diski,... Vse to v dveh letih, poleg tega pa sem še prišparal denar, tako da brez večjih izrednih stroškov za naslednji avto me redni servisi + podvozje + še kaka malenkost ne skrbijo...

Na popravila sem dal ogromno. Na koncu sm ga zrihtal, ampak kaj ko nisem imel več zaupanja v avto in sem ga zato prodal. Z naslednjim avtom ne bi rad šel spet skozi to...

Vem, da alfa ima probleme s podvozjem, LMM in EGR tud vem, ne vem kak je z dvomasnim vztrajnikom (dizel) in variator (bencinar). 1.8 TS ima največji minus porabo + višji zavarovalni razred zaradi parih kw. Ne rabim več moči kot 100kw (še toliko ne rabim), ampak v ta razred od 80-100kw se mi zdi še dokaj ugodno pasti, več pa za moj način vožnje nima smisla.

Se pa zavedam pomembnosti vzdrževanja vsakega avta in ga nameravam vzdrževat redno. Verjetno ne bom vsak servis delal na pooblaščencu oz. bom videl kake so razlike v cenah. Za 100€ se splača zaradi 2letne garancije, če pa je razlika v ceni velika, je pa vredno premisleka...

A Alfa sprejme samo Selenio olje ali lahko kakšno drugo zaleže? Kakšne so izkušnje s tem? A pijejo kaj olja in koliko???

Aja, delam ravno okol 25000km na leto. Z Vectro malo manj, ker je bila malo več kot mesec pri mehaniku na generalki (vsi drugi so mu bili prioriteta, le jaz ne...) :) Imam pa recimo okrog 70% relacij in 30% mestne oz. lokalne vožnje.

lp in velika hvala za pomoč
Uporabniški avatar
Gregson007
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: LaFa ...... 404
Kraj: Laibach

olje ni nujno da je Selenia, malo pobrskaj po forumu, so bile debate,
drugače pa kilometrina in relacije/mesto, kot omenjaš čisto primerno za dizlco, se da najdt kakšna solidna, pa ne ravno prva, ki jo boš šel povidt, jih pa poglej čim več pa kakšno zapelji da sploh vidiš kako zgleda in se pelje, ne kupit ravno najcenejše in pa - pri nakupu se izogni kakšnih dilerjev s ,,črne liste,, - sej bi jo lohk res naredili na forumu.
malo si preberi:
viewtopic.php?t=19718
viewtopic.php?t=20141
viewtopic.php?t=4042
Slika
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

A Alfa sprejme samo Selenio olje ali lahko kakšno drugo zaleže? Kakšne so izkušnje s tem? A pijejo kaj olja in koliko???
Ta mit o tej Selenia bo potrebno čim prej razbit. Ja, lahko daš v motor vse, kar ustreza specifikacijam. Za TS je to 10W40.

Poraba olja je, sploh, če je prisotna Selenia v motorju. Po podatkih proizvajalca se mora nivo olja preverit na vsakih 700 km, olje pa je treba zamenjat na max 20.000 km (čeprav je moje osebno mnenje, da je to dvakrat preveč) ali enkrat letno. Za dizel ti bojo pa "dizelaši" povedali.

Koliko olja pije? Odvisno od načina vožnje, starosti olja in sem opazil da tudi znamke/gradacije. Ko sem mel not Selenia 10w40 - 3000 km, popila 1,5 litra. Nato Agip sint2000 10w40 - 8000 km, popila 0,8 l. Zdaj Motul sintetika 5w40, brez porabe olja po 3000 km. Kako bo naprej, bomo pa videli :wink:
Uporabniški avatar
Gregson007
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: LaFa ...... 404
Kraj: Laibach

8) to da jtd-ji ravno ne pijejo olja še ne pomeni, da ni priporočljivo vsake toliko, ko nalivaš vitrex, preverit še nivo olja v motorju, skoraj vsi namreč solzijo na smeringu pri vztrajniku, eni malenkost - nekateri malo več, servisni interval je na 20kkm oz. 1x letno, čeprav ponavadi menjamo prej, zaenkrat nisem točil drugega kot Selenio WR, se bo še kdo drug oglasil, so točili Motul-a če se ne motim
Slika
rnisan
Alfa Junior
Alfa Junior

@ r0k

mene niti malo ne moti zvok dizla. Imata oče in brat dizla, pa sm navajen. OK, malo bolj se avto trese, ko stoji pri miru pa malo bolj je glasen, čeprav v višjih hitrostih (na AC) zaradi daljšega prestavnega razmerja se to izniči, če ne dobi celo dizel prednost...

Najbolj pomembna mi je zanesljivost motorja... Malenkosti, kot so dizelski zvok, pol litra porabe in podobno mi niso važne. Ugotovil sem, da nepričakovi stroški popravil nanesejo daleč največje stroške in požrejo neprimerno več živcev kot ostalo...
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če ti pri TS-u odpove variator faze se tudi sliši kot dizel :lol: Pa smo tam.
rnisan
Alfa Junior
Alfa Junior

Chuck napisal/-a:Če boš predelal na plin potem razmišljaj da boš avto vozil vsaj 2-3 leta. Da se ti bo investicija povrnila.

Avto za 2000-3000€ bo potegnil za seboj še 500-1000€ stroškov(odvisno od prejšnjega vzdrževanja).

Zame osebno bi bil JTD(posebej 2,4) prva izbira.
Če bo vse delalo kot je treba, potem bi jo imel še pet let, ker tak poceni avto se potem ne izplača prodati... Naslednji avto, ki ga kupim, bi rad da zdrži okoli 4 leta, kar bi moglo biti dovolj da potem naberem dovolj € za par let star avto, ki bo konkretno ohranjen... Do takrat bi pa rad za svoj denar dobil čimveč, kot mi vsi, seveda...
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

r0k napisal/-a:vem da sem novinec na forumu, ampak.. roko na srce, kupi bencinarja.
Samo pomisli, na zvok dizla ob zagonu motorja.. in potem stopi ven iz avta in opazuj.. če se ti bo vse zdelo vredu kupi dizla.
Seveda je to samo moje mnenje, razlogi za nabavo dizla so enim bolj drugim manj pomebni. Meni pač ni všeč, če ima moja punca brke.. (alfa z diesel motorjem)
delno sposojen citat od J.Clarkson.

Vsekakor ti ne bo žal, vedi da so alfe potrebne malce več pozornosti, nege, treba jo je znati poslušat, a veliko daje v zameno.
Priporočam dizla, bo manj težav in bolj bo letelo kot TS. Kratko in jedrnato...

Tudi zvočna kulisa ob zagonu bo sila podobna, saj dvomim da bo uspel kupec dobit lepo 156 ki ne bo imela pokvarjenega variatorja. In tiste brke boš kaj kmalu pozabil pri servisu in na črpalki. In 6,5 litrska poraba pri 1.9 jtdju je sicer realna ampak z lepo vožnjo je 6 litrov ali manj povsem dosegljivih, dočim je z TS 8 litrov porabe možnih, vendar v 156ki malo težje dosegljivih kot recimo pri 146ki.
Odgovori
  • Informacija