Včaraj in predvsem danes skuril prvi tank bencina (ooops nafte, nisem še čisto preklopil, bo treba zelo pazit na pumpi). Vozil sem se all over zahodnega dela SLO, primorska, tudi Italija, highlight dneva pa vožnja na Vršič. Ugotovitve:
1. Poraba: računalnik pravi 7,9 l/100 km, dejansko pa je bila poraba 8,3 l/100 (se pravi BC laže za kakih 5%). Avta nisem šparal, Vršič pa tudi naredi svoje

Bomo videli kako bo po mestu. Za primerjavo: 146 1,4 TS bi mi na taki poti spila krepko čez 9l/100, ob tem, da je kakih 400 kg lažja in že smo pri naslednji ugotovitvi
2. 159 je velik in masiven avto. Tistih 1.600 kg se res čuti in 1,9 JTDm s 150 konji ima s tako maso kar precej dela. Tudi v ovinkih zelo čutiš da inercija naredi svoje in da se ne bo dalo vijugati kot s 146. Velik plus pa soliden navor in, če ravno ne zayebeš z obrati, tudi v klanec kar solidno potegne. Na ravnini lepo nabira hitrost in tja do 200 zlahka prideš, več pa nisem poskušal dokler so na avtu te kitajske, nehomologirane, zimske gume v H hitrostnem razredu. Vseeno sem se nekajkrat danes vprašal: bi moral vzeti 2,4?

Morda remap?
3. Preglednost: slaba. Vsaj dokler se ne navadiš. Hvala Q, da ima park senzorje spredaj in zadaj, čeprav znajo biti tudi precej nadležni. Se še navajam nanje.
4. Klima nekaj zayebava: ob vključenem kompresorju se sliši nek precej glasen in nadležen kovinski zvok ampak le ob pritiskanju na gas, sicer ga skoraj ni slišati. Zvok poneha, takoj ko izključiš kompresor. Klima sicer zelo dobro hladi. Upam, da le plina manjka in da ne bo kakšna hujša in draga okvara. Mnenja? Kakšen nasvet za dober servis klimatskih naprav v Lj in okolici?
5. Splošni občutki: zaenkrat kar zadovoljen, čeprav pogrešam zvok in 'živčnost' vožnje z bencinsko sestro. Škoda, da ni avto kakih 200 kil lažji

Sicer pa zelo zadovoljen z udobjem in prostornostjo, prtljažnik je ogromen in zelo funkcionalen. Ugotovil sem, da se da 'pospraviti' tisto gosto črno mrežo, ki ločuje prtljažnik od potniškega prostora in sedaj se mi zdi preglednost nazaj kar precej boljša. Našel tudi kar precej predalčkov in odlagalnih prostorov
Toliko zaenkrat, več ugotovitev pa sledi ko jo spoznam še bolje. Upajmo, da bo čim manj neugodnih presenečenj kot je tista težava s klimo.
P.S: izgleda pa spektakularno in težko jo zapustiš brez da bi še nekajkrat pogledal nazaj