Pozdravljeni,
Zadnjič sem opazil, da se mi je temperatura hladilne tekočine dvignila malenkost čez 100 °C in to pri normalni vožnji v mestu, malo pod 4000 vrtljaji. Takoj sem popolnoma razbremenil motor in tem. je padla na 90 °C. Doma sem tudi preveril delovanje termostata in prišel do zaključka da termostat deluje pravilno, saj se je točno ko se je merilec temp. dvignil nad 90° vključil in preusmeril hlad. tekočino preko haldilnika in tudi ventilatorja sta se takoj zagnala, delala kakšno minuto in v prostem teku ohladila motor nazaj na 90°C.
Možni vzroki:
1. defektno temperaturno stikalo (pri 20° C 2.3-2.6 kOhm, kaj pa je pri 90° C)
2. zrak v hladilnem sistemu
3. napaka na napetosti jermena(pre kratkim menjan jermen)
4. defekten termostat
Ima še kdo kakšno idejo ka bi bilo dobro preveriti?
lp
glede ne opis meni disi kot je barto napisal da je hladilnik fuc. preveri v kaksnem stanju je satje. ce na dotik razpada menjaj hladilnik predn skuris olje in zaropota motor preveri pa tudi delovanje prve in druge stopnje ventilatorja.
na mojem 2.0 turbo je temperatura strogo milimeter izpod devetdeset. lahko dela kolikor hočeš na mestu edino me moti ko ga ugasneš se tud ventilatorji takoj ugasnejo. to je glavna napaka. še na stoenki je ventilator delal kar nekaj časa ko si jo ugasnil tukaj pa ne.
BRLE napisal/-a:Zakaj pa bi delal ventilator ko ga ugasneš - a ni boljše da se avto sam shladi bolj počasi - hitro hlajenje ni nikoli dobro za železo...
Enkrat po bolj dinamični vožnji, ko boš ugasnil avto pojdi čez nekaj časa nazaj in daj kontakt, znaš biti presenečen. Ventilator bi moral pihati tudi pri ugasnjenem avtu! Ni čudno da ima potem alfa probleme z zanič hladilniki (vročina + pritisk)
Pa s tem pihanjem ne boš ti mašine nič prehitro ohladil (saj voda kroži samo zaradi naravnega cikla ohlajanja čisto počasi)
Alfa je kot punca, če ne skrbiš za njo te hitro prevara z avtomehanikom https://enigma-motorsport.si/" onclick="window.open(this.href);return false;
nima alfa zanič hlajenja. sam izpravno mora vse bit. vožnja sploh ni važna če je dinamična. lahk jo šponaš kolkor hočeš ventilator ne bo delal ,vsaj na turbo motorju. problem nastane ko stojiš na carini al pa kaj jaz vem kje dvajset minut in se začne vklapljat ventilator. če jo hočeš ohladit moraš vozit nekaj kilometrov. drugače traja eno uro da pade temperatura.je pa res nerazumljivo da se ventilatorji ugasnejo ko ugasneš avto. ampak valda v tovarni vedo zakaj je to. to pišem iz lastnih izkušenj in motor je ok čeprav je turbo.
če se komu pregreva in potem natanejo težave je zagotovo neka napaka. mogoče banalna. nisem nikoli doživel da bi šel cagr čez devedeset . vsaj ne po enem letu vožnje.
MalyDasa napisal/-a:Pozdravljeni,
Zadnjič sem opazil, da se mi je temperatura hladilne tekočine dvignila malenkost čez 100 °C in to pri normalni vožnji v mestu, malo pod 4000 vrtljaji. Takoj sem popolnoma razbremenil motor in tem. je padla na 90 °C. Doma sem tudi preveril delovanje termostata in prišel do zaključka da termostat deluje pravilno, saj se je točno ko se je merilec temp. dvignil nad 90° vključil in preusmeril hlad. tekočino preko haldilnika in tudi ventilatorja sta se takoj zagnala, delala kakšno minuto in v prostem teku ohladila motor nazaj na 90°C.
Možni vzroki:
1. defektno temperaturno stikalo (pri 20° C 2.3-2.6 kOhm, kaj pa je pri 90° C)
2. zrak v hladilnem sistemu
3. napaka na napetosti jermena(pre kratkim menjan jermen)
4. defekten termostat
Ima še kdo kakšno idejo ka bi bilo dobro preveriti?
lp
mislim da ti je termostikalo zanič. ni kriv termostat.men je na tipotu sedicivalvole enako delalo . kupim termostikalo in dela na dveh stopnjah. na 87 stopinj in potem na 105. čez en mesec dela samo na 105.ker sem se naveličal menjat termostikala in dajt trgovcu za vsakega 15 eur sem vgradil ročno stikalo in ga sam vključim ko je potrebno. mislim da je najboljša opcija kupit original termostikalo.termostat ti nikoli ni kriv za dvig temperature. to vem sigurno. on je zasnovan tako da ostane ,ko se pokvari odprt.
krivec je ventilacija ki ne dela kot je treba
Imam še kar naprej problem s temperaturo hladilne tekočine in zelo sumim na termostikalo, saj mislim da svinsko laže.
Termostat sem izključil saj sem ga zadnjič dstranil in nazaj privil samo pokrov. Takoj sem šel na probno vožnjo in naenkrat se mi je temperatura zopet dvignila, sedaj kar na 120°C, kar je skoraj nemogoče, saj bi mi že zakuhal pa ni. Zanimivo je to, da se mi ni prižgala kontrolna lučka za previsoko temperaturo pod kazalcem, je pa aktivna saj sem jo zadnjič s testerjem preveril in dela.
No potem sem pri teh 120°C avto ugasnil in takoj prižgal nazaj, ko se mi je kazalec pribil na 90°C sem bil kar precej presenečen. Tako sem ga laufau na standgasu cca 2 min, ko mi kazalec spet ponori in se v 5 sekundah dvigne zopet na 120°C. Avto takoj ugasnem, dam samo kontakt in je temperature zopet 90°C, seveda pa ves ta čas ventilator dela.
Sumim na napako termostikala, ali pa napako kazala temperature v armaturki.
Če odstraniš termostat, si naredil več škode kot koristi.
Saj direkten povratek vroče vode na hladno stran ni več zaprt oz. priprt (kar pač dela termostat), povzroča še slabše hlajenje in seveda višjo temperaturo.
Kaj boš naredil s senzorjem za temperaturo, se pa sam odloči.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Kaj ni funkcija termostata, da do cca 87 °C voda kroži v motorju, potem pa se termostat odpre in voda kroži preko hladilnika, pomeni da jo hladi.
V kolikor bi termostat bil v okvari in ostal zaprt je pregrevanje motorja neizogibno, če pa termostata ni oz. je vedno odprt, hladilna tekočina vedno kroži preko hladilnika in jo hladi.
Danes sem zamenjal senzor 17€ in ta očitno ni bil v okvari.
Naslednja stvar je hladilnik, demontaža in čiščenje satovja, lahko je po 11 letih tudi premajhen pretok sraka skozi hladilnik.
Me pa moti ena stvar. Če imam hladilna tekočina res 120°C , a mi nebi že zdavnaj zakuhal?
ja kot so ti ostali povedali preveri kiler. pri svoji sem menjal vse od vodne, termostata..., pa se je še zmeraj grel malo nad 90, dokler kiler ni zacel pušcat. potem sem ga pa zamenjal, seveda sem vedel že prej da ga bo potrebno zamenjat. in kiler težko vidiš na avtu ce je dober ali ne tako da moraš podret.
ko je kiler zanic in je zamašen, lahko na avtu pocneš karkoli pa se ne bo vredu hladil. tak kiler pa izgleda takole: