Donenje v avtu

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
dahlia
Alfa Junior
Alfa Junior

Čao!

Da se zopet oglasim, po eno letnem "premoru", ko mi avto ni vžigal po mrazu ( to sem potem odpravla in nisem imela oz nimam več težav s tem ) :) Torej problem imam sledeč...ko se vozim v avtu in bolj ko dajem gas, bolj v avtu doni, da ni za nikamor. Morem dat radio ful na glas, da mal ublažim ta doneč zvok :? Poleti, ko sem na servisu menjala olje, mi je donelo mal, ne tolk opazno in sem vprašala tam serviserja, kaj bi to bilo in je rekel, da je to kao zato, ker imam gor zimske gume?? Ok, res, da sem mela zimske gume gor ampak mi ni blo logično, da bi blo od tega ampak sem rekla ok, da verjetno on ve več kot js. No in zdej mi pa že tolk doni, da je za popizdit in dvomim, da bi blo to od gum, ker, sej zdej je pa zima, a ne. Pa tud gume so čist v redu. Me zanima, če je imel kdo tak problem oz kaj bi to bilo, če kdo mogoče ve? Preden grem spet na servis, bi rada vsaj mal vedla kaj bi bilo narobe... Če tema že obstaja, se opravičujem..sem pregledla forum pa nisem nikjer zasledila tega problema al pa ga nisem "prepoznala"... Aja, da probam razložit kako doni...kot npr, ko gre letalo mino v zraku, bolj nizko, un zvok tak doneč...v glavnem ful moteče. :?

Alfa je pa 2,4 jtdM, letnik 2007. Drugač pa nimam nekih problemov z njo, da potrkam...

Hvala vsem za odgovore.
Uporabniški avatar
Energy
Alfa Member
Alfa Member

najverjetneje imaš fuč kolesni ležaj...!?

nič groznega :)
anzl
Alfist
Alfist

kor je že energy napisal, je verjetno krivec za donenje eden izmed kolesnih ležajev. Zimske gume pa so vedno glasnejše od letnih, ne glede na letni čas. Zaradi samega profila gum.
Slika
jaka_speed
Alfist
Alfist

Meni je "donelo" ko sem imel eno od gum deformirano.Zacelo je pri 80 km/h in nehalo pri 120 km/h .Bila je malo jajčasta.Po zamenjavi je bilo spet vse OK.
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Giulia Q4 Veloce, 2.2 JTDm
Kraj: Assling (Jesenice)

dahlia napisal/-a:...ko se vozim v avtu in bolj ko dajem gas, bolj v avtu doni, da ni za nikamor.
Ti doni tudi na mestu ali samo med vožnjo? Od kje ti prihaja donenje: spredaj, zadaj ali kar od vsepovsod?
Donenje ti med vožnjo vsekakor lahko povzročajo gume. Pri prejšnjem vozilu se mi je to pojavilo in sicer na (samo) eno leto starih (2. sezona) Fulda letnih gumah. Tuljenje je prihajalo od zadaj. Najprej sem pomislil na ležaj, ker je bilo zelo podobno tuljenje. Ko sem dal avto pregledati, se je izkazalo, da so vsega krive gume (leto poprej so bile na prvih kolesih - logično :mrgreen: ).
Kako lahko sama preveriš gume? Z dlanjo podrsaj po tekalni površini najprej v eno, nato še v drugo stran. Če ti bo v eno stran teklo gladko, v drugo stran pa se bo zatikalo, potem zna biti kaj v tej smeri....
Join the dark side:
viewtopic.php?f=8&t=44270" onclick="window.open(this.href);return false;
Alfa sport
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Gume 99%
Ponavadi se jih ne da rešiti in je potrebno kupiti nove.
Mi smo tako vrgli stran 1kpl bridgestone voženih 1 sezono. Načeloma bi jih moral obračati vsakih 5000km.
svabo
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 SW, 1.9 MJTD,2004
Mondeo V karavan, titanium,powershift 2016
Kraj: metropola

Kolesni ležaj bi skor dal roko v ogenj,smo ga ravno na maminem avtu menjali in simptomi so identični :wink:
"I cant" is not an option !
Uporabniški avatar
Dejan156
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: ljubljana

Ko sem kupil avto, so bile gor slabe gume in se je isto slišalo, po menjavi je bilo ok, in je sedaj po 1 letu in pol še vedno ok. Tako da če imaš možnost si namontiraj ene druge gume gor, da vidiše če to donenje preneha.....
Škoda je pol podvozja menjat, da na koncu ne rešiš ničesar.
\°/
dahlia
Alfa Junior
Alfa Junior

Hvala vsem za odgovore.

Hm, res je, da so gume zdej že 2.sezono gor in jih bom menjala sam, da mine še ta zima..ampak ne morem verjet, da je lahka to od gum, je pa možno seveda. Ampak poleti se je slišalo ful mal, zdej je pa ful moteče.

MaStr...doni mi samo med vožnjo. Donenje prihaja, hm...kr iz povsod. Bom probala tisto kar si napisal, da grem z dlanjo v eno stran in potem v drugo...in, če se v eno zatika, kaj to potem pomeni?

Da bi mela eno gumo deformirano, ni videt oz men doni kr skoz, prej, poleti se je slišalo najbolj na avtocesti, zdej se pa ful sliši že, ko se vozim 50km/h oz po mestu, da ne govorim kako je potem na avtocesti.

Vem, da tema glede gum že obstaja ampak bom vseen kr tu vprašala...a se splača kupovat letno-zimske gume al je boljš ločeno, imet letne in zimske posebej? Ker zdej, ko dam te dol, nimam pojma kaj naj kupim, ker gume niso glih neki poceni, nočem ga pa kje usrat.
pero666
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 166 3.0 V6 & 159 TI

glede na to, da se ti je pojavilo ze poleti, ko si mela letne gume gor, bi jaz vseeno stavil na lezaj.
Vsak popoldanc mora diagnosticirat okvaro lezaja v manj kot 2 minutah....
dahlia
Alfa Junior
Alfa Junior

Nisem mela letnih gum gor ampak te, ko imam zdej. S tem, da ko sem kupla avto, mi je un reku, da so letnozimske kao...niti ne vem, če je to sploh dober...no kasnej mi je pa reku un na servisu, da so gume zimske, sam je že blo proti koncu avgusta pa sem rekla, da jih bom pustila zdej še to sezono gor, ker so videt čist v redu, profil pa vse to...

:oops:
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator

dahlia napisal/-a:MaStr...doni mi samo med vožnjo. Donenje prihaja, hm...kr iz povsod. Bom probala tisto kar si napisal, da grem z dlanjo v eno stran in potem v drugo...in, če se v eno zatika, kaj to potem pomeni?
Menjava...
Stroškovno gledano ti predlagam, da do konca zime potrpiš na teh (sploh, če je profil še dober), saj je "samo" še tri mesece do menjave z letnimi (no, pa sem ti odgovoril na še eno vprašanje :wink: )...
Join the dark side:
dahlia
Alfa Junior
Alfa Junior

MaStr :D

Sem šla probat..na sprednjih gre v obe smeri gladko, se nič ne zatika, na zadnjih gre v eno stran gladko, v drugo je pa mal bolj grobo...profil na teh gumah je za moje pojme še čist v redu oz edino na sprednjih je mal slabš, če primerjam z zadnjimi gumami.

Sem pa misla nardit prav to, kar si predlagal- Da zdržim s temi še te tri mesce in pol menjam za nove letne pa je, seveda ob pretpostavki, da je to problem. Bom pa šla vseen na servis, da mi pogledajo.

Še enkrat hvala vsem za odgovore.
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator

dahlia napisal/-a:...na zadnjih gre v eno stran gladko, v drugo je pa mal bolj grobo...
Potem pa res zna biti nekaj na tem.
dahlia napisal/-a:Bom pa šla vseen na servis, da mi pogledajo.
Tanajboljš... :wink:

Sem te pozabil vprašat, katere gume imaš na Alfici. Bi bil zelo dobrodošel podatek/opozorilo za ostale (če so krivec tuljenja gume, seveda), tako da nas ne pozabi updatat glede tega...

Lp
Join the dark side:
dahlia
Alfa Junior
Alfa Junior

Zdej sem šla prebrat kaj piše gor: Hankook, IceBear...teh gum se izogibite 8)
Odgovori
  • Informacija