Zračni filter - AR 159

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
qwerta
Alfa Member
Alfa Member

Zdravo,

Zanima me, ali mi lahko kdo pove, kje se nahaja zračni filter pri AR 159,1.9
Nekaj gledam po motorju, pa mi je nakam čudno oz. drugače, kot sem bil vajen do sedaj.

A se mogoče nahaja levo pred desno lučjo in tu mogoče v tisti črni škatli, ki se jo ne da odpreti ali pa spodaj nižje, pred enim senzorjem na cevi.

:(
jakaleg
Alfa Junior
Alfa Junior

da spodaj pred sezorjem, oziroma pred sprednjo desno gumo, prideš do njega pa mislm da najlažje iz spodnje strani, tako da odstraniš zaščitno plastiko pod motorjem
mitoma
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Kranj

Ni glih tko izi,da bi blo 2 min. dost da ga zamenjaš kot pri kakšnmu starmu golfu!
vučko
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ajdovščina

Ce se postaviš pred avto in odpreš pokrov je filter na levi strani.

Za zamenjavo moraš snet plasticno dno, bodisi tako da avto dvigneš, ali pa imaš v garaži luknjo. Vsega skupaj mislim, da imaš 10 torx vijakov z glavo T40? in 5 samoreznih križnih.

Ko sanmeš dno pa je stvar taka:
Slika

Odviješ pokrov in zamenjaš filter. Pred tem seveda z vlažno cisto krpo za ziher obrišeš plasticno posodo in ocistiš gumi tesnilo, ki je v pokrovu, peska in ostalih prašnatih usedlin. Gumico lahko še malo popipsaš s silikon sprejem, na filter napiši kilometre in datum in to je to.

Noben bavbav, res pa da je delo za ca. 1 domaco uro ampak zelo v izi! Spet ob predpostavki, da se ti vsi vijaki poda odvijejo brez vecjih težav in se ti nobena navojna puša (teh vijkov) ne zavrti. Ko privijaš nazaj vijake pa priporocam na vsak navoj na tanko malo grafitne masti.
qwerta
Alfa Member
Alfa Member

Najlepša hvala Vučko..to sem potreboval.
Ker nekako mi ni šlo, kje bi bil, sploh pa ne nekje pri tleh.
Kaj pa je tista plastična škatla na levi strani motorja (gledano od spredaj)zraven pl. pokrova motorja
vučko
Alfa Member
Alfa Member

Verjetno misliš na tole:
Slika

To bi bilo vprašanje za Tribesa, vendar pa v kolikor je meni znano je to zadevo najlažje primerjati z "bass reflex" cevjo-efektom pri subwooferjih. Ojaca pritisk zraka v delovnem obmocju-obratih motorja.

Ali pa mogoce škatla naredi samo to da je avto tišji in na ta racun pocasnejši? Nekateri ga mecejo ven in zamenjujejo s cevmi... itd???
qwerta
Alfa Member
Alfa Member

Točno to sem mislil.
Pol je to kar za pri miru pustit.

PS. Kje pa najdeš vse te slike
vučko
Alfa Member
Alfa Member

E-Learn za alfo 159. Če pobrskaš po spletu ga dobiš skoraj prav povsod za P2P prenos.
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Ali pa v podforumu Ostalo v temi manuali za Alfe klikneš na večkrat objavljen link in si stvar direktno preneseš. :wink:
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
-=Fabi=-
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Sevnica

vučko napisal/-a:Verjetno misliš na tole:
Slika

To bi bilo vprašanje za Tribesa, vendar pa v kolikor je meni znano je to zadevo najlažje primerjati z "bass reflex" cevjo-efektom pri subwooferjih. Ojaca pritisk zraka v delovnem obmocju-obratih motorja.

Ali pa mogoce škatla naredi samo to da je avto tišji in na ta racun pocasnejši? Nekateri ga mecejo ven in zamenjujejo s cevmi... itd???
A smo potem ugotovil cemu služi ta crna škatla nad zracnim filtrom ? :D
Jej sine jej, da boš debel...pameten itak nisi..
Uporabniški avatar
coolbits
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Brera 2008 2.4 154kw
Kraj: Sežana

To je resonator, zmanjša "mukanje" in s tem izbolša zračni pretok.
Odgovori
  • Informacija