156 gearbox?

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
r0Ba
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Maribor- Ruše

Pozdravljeni,

Avto je v moji lasti od decembra, vsem znana bivša foggyeva, se mi pa zdi da se je začelo pojavljat škrtanje ko dam v rigverc, ni mi jasno kr iznenada, ne nihče se ni zašaltal na avtu in ne avto se ne premika ko da v rigverc, je na miru,..avto gre na servis v ponedeljek, me pa zanima če je imel kdo kakšne podobne probleme v tej zvezi. Študiral sem že na vse možne opcije, lahko cilinder sklopke ne naredi dovolj pritiska? ali mogoče ni dovolj olja v menjalniku, čeprav je avto 2000km nazaj bil na servisu, in je tam bilo preverjeno da je olje vredu,..newem.

Lp , Grega
Uporabniški avatar
ARfan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Preoblečen Fiat/Opel

Kaj pa če daš najprej v prvo ali drugo prestavo ter nato v rikverc.Vseeno škrta?
Uporabniški avatar
r0Ba
Alfa Member
Alfa Member

oj!
Picajzl sem pa sem kr na petrovčiča se zategno danes, kjer se je mehanik pelal, in so ugotovili da definitivno je sinhron 3 prestave kjer na višjih obratih tud malo podrgne,za rigverc pa enako ampak morejo vse skupaj narazn vzet, pa pogledat,..smo naračunali sklopka+sinhroni+neka puša je rekel+delo+olje pridem nekje na 900€. Tokrat se mi je pa alfa prvič rahlo zamerla, no za vse ki jih zanima vzrok,...Lahko so sledeči, nepravilno šaltanje ali, da se pedal sklopke ne stisne do konca in potem ne razdvoji, takrat sinhroni trpijo, al pa dejanska obraba materiala. Nisem bil sigurn da sem krivec za to jaz saj sklopko že zarad logike vedno do konca stisnem npr, zato sem g. Vilija tud vprašal je rekel, da če mam avto od decembra je to skoraj nemogoče, odvisna zgodovina avta,..ampak dobro,..bomo porihtali kaj čemo druga.

Lp #-o
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

A si ti tako obseden z vsaemi šumi ali kaj. :?:
A je le datum problem?

Jaz vsakič drgnem rikverc (75-ka vsakič, 166 občasno), pa me BK za vse, ker itak nima sinhrona ko tiščiš ravne zobnike skupaj, kjer se en še malo vrti, drugi pa stojijo ...
Pomaga tudi bolj toplo ozračje in posledično redkejše olje.

900€ ... 150€ za kit sklopke, ene 100€ za vse sinhrone, 10€ za nov semering, 30€ za olje, pa 15€ za tesnilno maso, ostalo pa delo ... =D>
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
Alfa33
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm SW
Kraj: Ljubljana-Vič
Kontakt:

Jaz bi najprej menjal olje v menjalniku, 900 eurov za vse skupaj je pa res malo premalo. Jaz sem dal za obnovo identičnega menjalnika po vezah 250 eurov.
Slika
Uporabniški avatar
r0Ba
Alfa Member
Alfa Member

newem, sej pravim, to je blo danes sestavljeno na pooblaščenem alfa romeo servisu pri Petrovčiču, take so cene, mehaniki so povedali svoje,..tak da je s te strani vse,..še pa iščem varjante kaj bom naredil.

@ El barto,..brez zamere nisem obseden, niam glih nekih fetišov da iščem napake na avtu da mam kaj popravljat ker nimam drugega dela...če tebi paše da ti škrta bog požegnaj - meni pač ne. Kar se pa tiče vsote ki so jo naračunali tam skupaj, pa dejansko je tak..mehaniki majo najnižjo "tarifo" 27€ na uro + davek , vsaj 8 ur pa naj bi trajal tak poseg,.. Kolko si pa v žep pospravijo pa ne morem kontrolirat, razn da dam enem čuriju muriju šraufat. To pa ni v mojem interesu.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Vsakemu svoje. :|
Pač vem, da obstaja samo ena možnost, da rikverc nebi škrtal - porint v neko prestavo in šele nato vlečt v rikverc (brez spuščanja sklopke).
Če pa škrta pri normalnem prestavljanju naprej, se pa zamenja sinhron/e.
Uporabniški avatar
r0Ba
Alfa Member
Alfa Member

Ja saj to je problem, iz 2 v 3 zaškrta ampak na malo višjih obratih, na nižjih ne, pa v rigverc tud, ampak redkeje, pravzaprav v rigverc tud ne tako pogosto. Ko pa pospešuješ nekje pa maš nad 3 jurje obrati pa menjaš v tretjo brzino pa ni glih fajn če zaškrta. To je ravno ta problem. Za rigverc me niti nebi tolko motlo, ker newem če obstaja kaka alfa ko včasih v rigverc ne zaškrta.
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če že pri 3.000 rpm škrta, je sinhron čisto fertik in je za zamenjat.

Izvedba le tega je pa odvisna od posameznika - jaz vem, da ne dam 900€.
Uporabniški avatar
r0Ba
Alfa Member
Alfa Member

Pravim da se še informiram glede cen pri drugih,..ker še sam newem kaj bom nardil.
ROBERTH
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Kranj

Ne bi bilo najlažje najti dober menjalnik za kakšnih 200€, zamenjaš olje, preveriš lamelo, potisno ploščo in potisni ležaj, pa je to to.

V najboljšem primeru te vse skupaj stane občutno pod 400€.

Glede na to, da se ti nikamor ne mudi se tako lahko voziš še kar nekaj časa in si stempiraš nabavo materiala.

V vsakem primeru ni nobene panike.

Menjava sinhronov je pa lahko malo problematična. Poceni storitev zna imeti za posledico 2x delo, draga pa zna iti čez razumne meje.
Uporabniški avatar
LaŠko-TeaM
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Murske Sobota - Dol.Bistrica

Moja 146-ka tud občasno rada škrtne v rikverc.Zdaj sem se že tko navadu da vedno dam v prvo pa sklopko spustim sam tolk,da se avto za par cm premakne in pol gre problema v rikverc.Če pa vžgem avtu pa kar direkt dam v rikverc,včasih škrtne,včasih pa spet ne.Kot že rečeno,sem se navadu dat v prvo pa mal cukneš in nato grez brez problema v rikverc,pa isto mi dela na prejšnjem avtu(ibiza) tud občasno škrtne jeb ga :lol:

l.p.
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

in še moj komentar, 9 let staremu avto res ne moreš zameriti kakšnega črička, naslednjič kupi novega pa 99% ne bo nič škrtalo. Še dobro da nisi imel kakšne 33ke prej :wink:
You need two Ferraris powersliding around the bentley, that is also powersliding
Uporabniški avatar
r0Ba
Alfa Member
Alfa Member

To je čisto odvisno od Vozila in voznika, sem se pogovarjal z dosti ljudmi okoli tega, in npr. enim drži sklopka komplet tudi do 180000 še prva medtem ko drugim v tem primeru je gospa vozila novega audija prevoženih 24000 km in je šla sklopka kaput. Tolko o tem, sej se ne gre zameriš ali ne, popravilo bo potrebno ne glede na to al sem jezn al ne,..avta ne menjam torej druge poti ni.
=D>
Uporabniški avatar
LaŠko-TeaM
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Murske Sobota - Dol.Bistrica

Alfaspider se podpišem pod tvojo izjavo,da črički so tudi pri novih avtih kaj šele pri starejših.
Jaz pri moji 146-ki ni bilo dosti čričkov in škripanja v notranjosti vozila dokler ni blo muzke v avtu.Po 2 letih je pa ratalo tolko čričkov,da se brez muzke nemorem vozit,ker sem pol živčen da vse škripa in poka,največ v pritljažniku in stropna lučka,pa sem jo če včkrat probal lepit in jo vedno ftrga dol #-o Tak da če črički so,dejte muziko naglas da čričkov ne slišite.

l.p.
Odgovori
  • Informacija