Pozdravljeni.
Opazil sem, da moja Alfa letnik 2003 (170tkm - na števcu) obilno in črno kadi nad 2000 obratov. Malce sem pobrskal po forumu in netu in naredil naslednje:
- menjava zgornje cevi turbina-IC (cev, ki je bila v avtu je cela in OK ter jo prodam za 30EUR)
- razstavil in očistil sem EGR ventil (ventil ni bil preveč zapacan, bat se je lepo premikal)
- menjava zračnega filtra
- pregled spodnje turbo cevi (ni luknjic, razpok, ob vklopu turbine se lepo napne)
Avto še vedno kadi. Drugače ni nobenih znakov, da bi bilo kaj narobe. Avto lepo deluje, zvezno pospešuje, ne izgublja moči, ne proizvaja nikakršnih čudnih zvokov. Samo grdo, črno in obilno kadi.
Kaj bi še lahko bil vzrok? Ali je v MB in okolici kakšen mojster, ki bi lahko malce pobrskal bo drobovju moje Alfe in jo priklopil tudi na tester?
Za odgovor HVALA.
LP, Matjaž
Pozdravljeni.
Da vas malce seznanim:
Tman priklopil in pregledal. Zaenkrat kaže, da je krivec MAF. Upam, da res. Vse ostalo je kot kaže O.K.
Vas obvestim, kako bo, ko menjam MAF.
Tman - HVALA.
LP, Matjaž
Nadaljni premislek. Meritve na avtu kažejo da MAF izmeri "preveč zraka" (15-20% več kot je normalno za tako mašino). MAF torej ne more bit, saj po menjavi ni razlike. Torej lahko sklepamo da podatek ki ga javi MAF pravilen in da gre skozi MAF res več zraka, kar lahko pomeni samo to, da zrak nekje uhaja.
Če zrak uhaja je to 99% nekje na "tlačnem delu" za turbino.
Cevi so cele, ena je bila celo menjana če se ne motim? Edina stvar ki je še med turbino in sesalnim kolektorjem je intercooler. To je treba pogledat da kje tam ne piha mimo.
Potem imaš pa še tesnilo med sesalnim kolektorjem in EGRjem, čeprav to dvomim da je. In tesnilo med glavo motorja in sesalnim kolektorjem, ampak spet zelo malo verjetno.
Dvomim da so injektorji, ker ima mašina zelo lep in miren tek, pa tudi pri vžiganju ni težav. Pritisk goriva je tudi OK, tako da na visokotlačnem sistemu vbrizga goriva ne more bit problema...
Zdravo.
Se bom spravil zraven in pobrskal po avtu ko bo več časa (beri volje). Me počasi ob italijanski logiki že zapušča... Je pa lepa tale moja Alfa. Si jo že upam primerjati z blondinko... za pokazati je, uporabna pa čisto nič... Saj ni tako hudo. Vozi me še vedno, je pa problem, ker zaradi dimne zavese ljudje ne vedo kateri avto jih je prehitel. Upam, da nam bo s skupnimi močmi uspelo.
Takoj ko bo kaj novega (glede problema z dimno zaveso, ker drugače je vsak teden kaj novega pri tem mojem avtku) javim.
LP, Matjaž
EGR 99,9% ni kriv, ker se ne sklada s simptomi. Če bi bil EGR odprt, bi bilo čutit veliko turbo luknjo, ki je tukaj ni, potem bi avto pospeševal slabše, ampak tukaj tega tudi ni...
Zdravo.
EGR je bil očiščen, deluje b.p.. Prav tako sem EGR blokiral in se je enako kadilo. Je pa nekaj novega. Danes sem opravil cca 300 km in kadi precej manj (s takšno količino dima bi se tudi sprijaznil) vendar so se pojavili simptomi, kot da je MAF zanič. Turbina se vklaplja nad 2000 obrati (včasih prej, včasih pa pozneje), avto vmes malce cuka,... Mislim, da bom menjal senzor v MAF - še enkrat in bom videl potem. Upam na najboljše.
LP, Matjaž
Mislim da je. Pred menjavo senzorja se to ni dogajalo. Sem pa za test kupil rabljenega za male pare, ker me je zanimalo, če bo avto nehal kaditi. Zgleda bo to to. Sem že kontaktiral z AE v Črnučah. Čeprav mi je rekel, da moram tja pripeljati avto - ne vem zakaj, saj sem mu povedal, da v avtu ni pravi senzor in da mu številke tega senzorja ne koristijo nič. Imam pa številke ohišja (so enake, kot jih navaja Bosch). Pa vseeno vztraja naj pridem z avtom. OK pa naj bo po njegovo. Upam pa, da bo senzor vsaj neke normalne cene ker me malce že boli pri denarnici...
LP
Zdravo.
Novosti. Danes na AE Črnuče menjan MAF. Avtek lepo vleče, nič ne cuka... ampak: KADI PA SPET TAKO KOT PREJ!!!!! Mislim, da zgubljam to dimno vojno in se bom moral sprijaznit z eno izmed alternativ:
- ali imeti v avtu MAF s katerim ne kadi ampak ima veliko turbo luknjo in avto cuka
- ali pa imeti v avtu MAF s katerim se lepo pelje ampak kadi kot hudič
Grrrr....
LP, Matjaž