Temperatura JTDm motorja

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Johnnie
Alfa Member
Alfa Member

Lep pozdrav vsem alfistom :)

Najprej vam povem da imam AR 159 1.9 JTDM 8v 120HP

1.)Pred kratkim sem opazil, da se mi avto zelo hitro ogreje cca 3 min pa je na 90*c pri -3 zunaj :) Hladilna tekočina je do oznake max(pušča tudi ne).

Na fiatECUScan mi ne javi nobene napake razen tega da mi grelne svečke oz. svečka ne dela. Ima to kakšno povezavo s tem? pomojem ne? :)

No upazil sem tudi da mi na testerju pokaže drugačno temperaturo kot pa na števcu v avtu.. razlika ~10*C.. Tudi ko ima motor 105*C, je števec točno na 90.

2.) In še nekaj:) Pri kateri temeraturi naj bi se mi vklopil ventilator za hlajenje?
Ko sem se vozil naokrog s prižganim testerjem se mi do 103*C še ni prižgal ventilator. je to normalno?

3.) in še za konec naj povem da mi gretje ne deluje :) piha vedno hladno če imam smer pihanja nastavljeno v vse smeri. Če pa izklopim puščici za gor in dol pa celo začne malo topleje pihati.

No to je zaenkrat vse :) in prosim če ima kdo kaj pojma oz. se mu je kdaj kaj od naštetega pripetilo, da mi pomaga :)
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Dve opcije:

a) crknil ti je senzor za temperaturo. Tvoj avto se ne ogreje tako hitro kot števec kaže, ampak se sploh ne ogreje, zato ti tudi gretje ne dela.

Probaj takole, pusti avto čez noč da se uhladi, potem pa se priklopi gor in poglej kakšna je temp motorja. Če kaže kaj drugega kot +-5°C glede na zunanji zrak je nekaj narobe.
Potem pa vžgi mašino in glej kako narašča temperatura (ne na armaturki, na računalniku)... Armaturka ne kaže temperature direktno tko kot pokaže senzor, ampak ima eno svoje povprečenje, poleg tega pa ko je temperatura vode med 82°C in 100°C se cagar zalima na 90°C.
Če temperatura narašča "nelogično" je nekaj narobe.

b) vodna pumpa zaribala, oziroma se je impeler na pumpi ločil od osi in se ne vrti...
hartkor
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: izola

Mislim da je nekdo v galeriji opisoval enak problem in da je bil krivec vodna pumpa.
Edit: evo link do teme: http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.ph ... c&start=30
Johnnie
Alfa Member
Alfa Member

hvala za odgovore :) bom probal ampak sem lih zbolel tko da se moram najprej pozdravit :)
kako pa ugotovim ali mi vodna pumpa deluje ali ne? bi se moralo viditi kako hladlna tekočina kroži ko je avto segret? :)

ne razumem pa zakaj mi ne piha toplo tudi ko se vozim 30 min in do tedaj mi je ponavadi že lahko zelo vroče pihalo.. tako da tudi če mi senzor temeprature motorja ne deluje kot bi moral.. bi mi moralo po določenem času začeti pihati toplo...?
hartkor
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: izola

Če vodna pumpa ne dela tudi gretje ne mora delati ker voda ne kroži po hladilnem sistemu. Ker je pečka od gretja del hladilnega sistema se tudi kabina ne ogreje ker je voda v njej hladna ali pa prihaja tako malo tople vode da ne uspe segreti mrzlega zraka.
Alfa sport
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če ne bi imel pretoka vode (beri počen plastičen impeler) bi ti že zaribal, sicer pa ponavadi v raztezno posodo pride ena majhna fi 10 cev .... tam bi zihr moral biti pretok, če je vse ok s pretoki in pumpo.
Če ne pa ročna metoda ... vžgeš hladen avto in šlataš cev, ki gre iz termostata na hladilnik in ko termostat odpre (pri 90C, takrat hitro poglej števec na armuturki ali testerju) se zadeva v trenutku segreje na temperaturo, ko praktično ne moreš držati z roko ... v tem primeru bi bil pretok ok.
Lahko imaš pa zrak v sistemu in čez najvišje točke nimaš pretoka in ponavadi najprej odreže gretje. Če je bilo kaj na hladilnem sistemu zamenjano je možno da sistem ni bil odzračen na vseh ventilih ali pa na sploh nobenemu.
Možnosti je precej in boljš, kot da iščeš napako, če se sam ne spoznaš najboljš, da ti zadevo reši kakšnen dober mehanik (predvsem pa mora poznati alfe), ki ve kaj počne.
Johnnie
Alfa Member
Alfa Member

evo, problem rešen.. včeraj mi je crknila vodna pumpa.. se mi je avto segrel skoraj do 120*C pol sem ga pa hitro ugasnil...

za vse vaše odgovore se vam zahvaljujem :)
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Litija

Šele zdaj videl tole temo. Avto je bil pred velikim servisom, tko da bi jaz stavil na vodno pumpo. No sam si že sam ugotovu.,... A si zdej zrihtu zadevo? :?
Johnnie
Alfa Member
Alfa Member

u sredo gre avto v ZEGO in mi bojo tam zrital use :P
Ko pa se vse to zrihtam pa se enkrat pripeljem v Litijo, da greva na kakšno pivo :) (če mi bo uspelo pridt do Litije :P) :D
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

No le javi potem, kaj vse ti bojo zamenjal, da vidm če ti bo sploh še ostalo za pivo. :lol:
Johnnie
Alfa Member
Alfa Member

hojla :)

Danes sem avto pripeljal domov iz Zege :)
Zrihtali so mi use :)
veliki servis (jermeni, vodna pumpa...)
vse filtre..nekaj ležajev... napenjalcev.. tekočine.. ipd. :)
pri sklopki vzmet in ostalo kar sodi zraven (sedaj ne poka več :D)
konec koncev še zadnji brisalec so mi zamenjali :D
za vse sem plačal 750eur :)
zraven sem pa dobil še 1l terana :D

tako da se sedaj pelje tako kot mora :) juhej :) zdej pa upam d bom mev 10 let mir :P :D:D:D:D:D

no Goran zdej se pa loh enkrat zmenva pa greva na pivo / kuhano vino :)
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ti kr prlet, jz plačam. :lol:
rokson
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Šmartno ob Paki

Pozdravljeni,

bom kar tuki nadaljeval. Še preden sem tole bral, sem opazil enake simptome, avto se prehitro segreje pa mrzlo piha pri 90oC mašini. Še prej sem pa opazil pri cviljajočem zvoku, da nekaj ni OK. Verjetno jermen drsi po jermenici, pumpo je pa "zagrabilo" --> super, nova napaka.

Verjetno sem sam kriv, ker čakam na tistih 120.000 km da bom šel na servis (trenutno dobrih 117.000km.

Uprašanje sedaj kaj se najbolj splača. Peljat diret na uradni servis (z avtovleko ker je oddaljen ca. 50km) in urediti vse na en mah,
ali lokalni mehanik menja vono črpalko in upam da bo OK ter potem umiru na glavni servis???

kakšne so kaj cena črpalk?
se menja tudi jermen, če menjaš samo črpalko?
oz. še kakšen boljši predlog?

lp Rok
Uporabniški avatar
ziga_
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Alfa Romeo 159 Sw 1.9JTDm 16V
Kraj: Ljubljana

Ponavadi je fajn da se komplet glavni servis naredi. Jaz bi ti priporočal da avto pelješ na uradnega in kar naredi glavni servis. Ker bo samo strošek preden razkoplje do vodne pumpe mu je spotoma zamenjati tudi jermene in ostalo. Jaz sem dobil info da je Zega odličen, ali če poznaš kakšnega dobrega, ki mu je za zaupati.

Lp
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Jaz na tvojem mestu avta nebi več vžigal dokler nisi siguren kaj je. Če ti preskoči ali strga jermen zaradi zaribane pumpe, boš imel konkretno škodo...

Nevem pa kaj kompliciraš. Naredi kompleten veliki servis pri lokalnem mehaniku pa je. Sej ni raketna znanost...

Črpalka se itak vedno menja pri glavnem servisu...
Odgovori
  • Informacija