trokiranje 156 1.8 ts 16v 106kw 1998l

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
martinjansek
Alfist
Alfist

Lep pozdrav

Imam eno uprasanje zanima me sledeči problem avto mi malce trokira in sicer pri speljevanju ga obcasno zatrokira dodas plin se avto ne odzove kar naenkrat po parih sekundah pa potegne ter tece normalno bi lahko bil kriv luftmesser ? Luftmesser sem danes odklopil avto ne laufa trokira ob dodajanju plina ter ugasne ko spustis stopalko gori pa tale lučka kod nekakšna šoba tako da mislim da je luftmesser ok Slika

opazil pa sem ze pred nekaj casa nihanje obratov avto se malce zaganja na zacetku potem je ok npr avto v prostem teku hladen motor Slika

ob vklopo klime obrati padejo opazam tudi da med voznjo ni prave moci ob vklopljeni klimi Slika

zanima me če kdo ve v čem je problem bi ga tester zaznal ? ali je problem mogoce v sondi za pretok zraka mislim da je na vztrajniku ce se ne motim ??? ali pa mogoče svečke ?
Bolje je iti z 101ko v gostilno kod z Mercedesom v službo , bolje je biti mrtvo pijan , kod pa trezen mrtev :D
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Alfa Romeo 156 2.4
Alfa Romeo Spider 916
Kraj: Jesenice

Prižgano imaš lučko za napako motorja, tako da tester bi nekaj sigurno pokazal.
Uporabniški avatar
martinjansek
Alfist
Alfist

Binji napisal/-a:Prižgano imaš lučko za napako motorja, tako da tester bi nekaj sigurno pokazal.
tista soba ? ammm prizge se samo ob izklopljenem luftmesserju drugace ne gori
Bolje je iti z 101ko v gostilno kod z Mercedesom v službo , bolje je biti mrtvo pijan , kod pa trezen mrtev :D
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: AR159, AR spider veloce
Kraj: Kransterdam
Kontakt:

Jaz bom kar tole temo izkoristil, ker so si nekateri simpotmi podobni, mogoče si bomo lahko skupaj kaj pomagal... Sicer vidim, da na takšne probleme ko je vpleteno ne najboljše delovanje TS motorjev ni ravno veliko odziva, pa vseeno.

Jaz že od lanskega poletja opažam, da avto ne gre kot bi moral. Najbolj ga matrajo topli dnevi, oz. vročina. Ko se segreje je avto precej "len" in ga moraš kar fino pritiskat da lahko normalno deluješ v rednem prometu. O kakšnem cuore sportivo ni ne duha ne sluha. Še posebej če si prižgal klimo. Nekako je pač treba vzeti v računa da klima že sama pobere veliko, pa vendar z opisanimi težavami + klimo je bil avto na meji voznega. Opazi se tudi kratko cukanje vsakokrat ko dodaš in spustiš gas. Zadeva je nadležna in jo kontroliram z počasnim spuščanjem in dodajanjem gasa, da ni tako izrazito in da potniki ne opazijo :) .

Ko so temperature padle se je stanje umirilo. Avto je jeseni in pozimi šel precej bolje, vendar pa ni bilo tistega pravega filinga. Klima se seveda ni uporabljala.

Kljub temu da je bilo bolje sem se odločil, da bom preventivno menjal lambdo (priporočljiva menjava na 160.000km), MAF, in ob rednem servisu zamenjal še svečke. Skratka avto ima nove svečke (ricambi), lambdo (ricambi), maf(bosch iz Taposa), spucano zračno loputo (od takrat ni več nihanja obratov), pregledane vse cevi za zrak od zračnega filtra do sesalnega kolektorja in ni sledu o puščanju. Vsakokrat ko sem nekaj zamenjal je bila kakšna napaka manj v ECUju. Ampak še vedno ena ostaja in še vedno avto nima prave odzivnosti. Poletje je bilo sicer jalovo, visokih temperatur malo, tako, da zgoraj opisani simptomi niso bili tako izraziti, so se pa pojavili v bolj blagi obliki.

Sem pa v letu dni opazil še nekaj. V rezervoarju za gorivo se mi vedno ko zaprem rezervoar in ga po nekaj kilometrih odprem naredi podtlak. Ko se naredi podtlak avto postaje precej bolj "muhast". Slabše odziven. Sedaj pokrovček že nekaj časa narahlo pustim odprtega, da ni v rezervoarju podtlaka. Muhavosti ni, ostrine pa tudi ne. In pa podtlak je konkreten kadar so višje temperature v zraku. Ko ni zelo vroče potem je podtlak manjši.

Začel sem točit tudi 100 oktansko gorivo. Spremembe na bolje nisem opazil. Nikakor ne morem reči, da gre avto bolje. Razliko sem opazil šele ko sem enkrat po pomoti v rezervoar nalil 95oktanski bencin. Pa ne da je šel avto slabše, samo tisto nadležno cukanje ko pritisneš in spustiš gas je postalo precej bolj izrazito. Potem spet začel točiti 100ko in po določenem časa je to cukanje postalo spet bolj "sprejemljivo".

Torej prišel sem do točke ko je edina stvar, ki mi pride na pamet še sistem dovoda goriva. Že lep čas imam na sumu, da morda odpoveduje bencinska črpalka in kot nalašč mi prejšni teden avto ni želel štartat. Po končani službi se vsedem v avto in avto vergla vendar se ne požene. Ko sem nekajkrat obrnil ključ sem opazil, da pred štartanjem ne slišim pumpe. "Pa te imam prasi.." sem si mislil. Ker nisem imel časa zadeve urejat tako pozno zvečer je avto ostal na parkirišču. Naslednji dan za foro med službo vzamem ključ in grem še enkrat poslušat pumpo. Dam kontakt in hudič frdaman zabrni. Ja nič, potem pa poizkusimo prižgat avto in obrnem ključ do konca. It's alive.... In zdej baštard spet deluje kot da ni bilo nič. Včeraj sem za hec vse podrl in potegnil ven črpalko. Malce sem "našponal" kontakte v črpalki in na moje veliko presenečenje ugotovil, da vsi kabli in sama črpalka kar plavajo v bencinu. Malcem sem pogledal še na spletu in glede na to, da je pri vseh enako domnevam da je to ok. Zanimivo. Zaenkrat dela, vendar avto je še vedno tam kjer je bil.

Od tu dalje so dobrodošli vsi predlogi. Kako naprej, kaj pogledat, kaj narediti. Jaz imam na sumu švoh črpalko, in morda lovilec hlapov goriva, ki se nahaja pod desnim prednjim blatnikom. Ali je sploh možno da se zamaši in ali ima lahko dejansko vpliv na delovanje motorja, glede na to da je tam zgolj zaradi ekoloških vzgibov? Morda kakšne šobe/vbrizg?
Uporabniški avatar
martinjansek
Alfist
Alfist

Scremer napisal/-a:Jaz bom kar tole temo izkoristil, ker so si nekateri simpotmi podobni, mogoče si bomo lahko skupaj kaj pomagal... Sicer vidim, da na takšne probleme ko je vpleteno ne najboljše delovanje TS motorjev ni ravno veliko odziva, pa vseeno.

Jaz že od lanskega poletja opažam, da avto ne gre kot bi moral. Najbolj ga matrajo topli dnevi, oz. vročina. Ko se segreje je avto precej "len" in ga moraš kar fino pritiskat da lahko normalno deluješ v rednem prometu. O kakšnem cuore sportivo ni ne duha ne sluha. Še posebej če si prižgal klimo. Nekako je pač treba vzeti v računa da klima že sama pobere veliko, pa vendar z opisanimi težavami + klimo je bil avto na meji voznega. Opazi se tudi kratko cukanje vsakokrat ko dodaš in spustiš gas. Zadeva je nadležna in jo kontroliram z počasnim spuščanjem in dodajanjem gasa, da ni tako izrazito in da potniki ne opazijo :) .

Ko so temperature padle se je stanje umirilo. Avto je jeseni in pozimi šel precej bolje, vendar pa ni bilo tistega pravega filinga. Klima se seveda ni uporabljala.

Kljub temu da je bilo bolje sem se odločil, da bom preventivno menjal lambdo (priporočljiva menjava na 160.000km), MAF, in ob rednem servisu zamenjal še svečke. Skratka avto ima nove svečke (ricambi), lambdo (ricambi), maf(bosch iz Taposa), spucano zračno loputo (od takrat ni več nihanja obratov), pregledane vse cevi za zrak od zračnega filtra do sesalnega kolektorja in ni sledu o puščanju. Vsakokrat ko sem nekaj zamenjal je bila kakšna napaka manj v ECUju. Ampak še vedno ena ostaja in še vedno avto nima prave odzivnosti. Poletje je bilo sicer jalovo, visokih temperatur malo, tako, da zgoraj opisani simptomi niso bili tako izraziti, so se pa pojavili v bolj blagi obliki.

Sem pa v letu dni opazil še nekaj. V rezervoarju za gorivo se mi vedno ko zaprem rezervoar in ga po nekaj kilometrih odprem naredi podtlak. Ko se naredi podtlak avto postaje precej bolj "muhast". Slabše odziven. Sedaj pokrovček že nekaj časa narahlo pustim odprtega, da ni v rezervoarju podtlaka. Muhavosti ni, ostrine pa tudi ne. In pa podtlak je konkreten kadar so višje temperature v zraku. Ko ni zelo vroče potem je podtlak manjši.

Začel sem točit tudi 100 oktansko gorivo. Spremembe na bolje nisem opazil. Nikakor ne morem reči, da gre avto bolje. Razliko sem opazil šele ko sem enkrat po pomoti v rezervoar nalil 95oktanski bencin. Pa ne da je šel avto slabše, samo tisto nadležno cukanje ko pritisneš in spustiš gas je postalo precej bolj izrazito. Potem spet začel točiti 100ko in po določenem časa je to cukanje postalo spet bolj "sprejemljivo".

Torej prišel sem do točke ko je edina stvar, ki mi pride na pamet še sistem dovoda goriva. Že lep čas imam na sumu, da morda odpoveduje bencinska črpalka in kot nalašč mi prejšni teden avto ni želel štartat. Po končani službi se vsedem v avto in avto vergla vendar se ne požene. Ko sem nekajkrat obrnil ključ sem opazil, da pred štartanjem ne slišim pumpe. "Pa te imam prasi.." sem si mislil. Ker nisem imel časa zadeve urejat tako pozno zvečer je avto ostal na parkirišču. Naslednji dan za foro med službo vzamem ključ in grem še enkrat poslušat pumpo. Dam kontakt in hudič frdaman zabrni. Ja nič, potem pa poizkusimo prižgat avto in obrnem ključ do konca. It's alive.... In zdej baštard spet deluje kot da ni bilo nič. Včeraj sem za hec vse podrl in potegnil ven črpalko. Malce sem "našponal" kontakte v črpalki in na moje veliko presenečenje ugotovil, da vsi kabli in sama črpalka kar plavajo v bencinu. Malcem sem pogledal še na spletu in glede na to, da je pri vseh enako domnevam da je to ok. Zanimivo. Zaenkrat dela, vendar avto je še vedno tam kjer je bil.

Od tu dalje so dobrodošli vsi predlogi. Kako naprej, kaj pogledat, kaj narediti. Jaz imam na sumu švoh črpalko, in morda lovilec hlapov goriva, ki se nahaja pod desnim prednjim blatnikom. Ali je sploh možno da se zamaši in ali ima lahko dejansko vpliv na delovanje motorja, glede na to da je tam zgolj zaradi ekoloških vzgibov? Morda kakšne šobe/vbrizg?
pa da vidimo odgovore tudi mene to zanima ,.....
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Lahko je kaj narobe tudi s senzorjem temperature v termostatu, glede na različne simptome v hladnem in toplem vremenu.

Klima zagotov ne bi smela pobrati toliko km, da bi se opazilo konkretno. Moja 1.6 TS pri prižgani klimi dela čisto enako kot brez. Mogoče je 1% razlike, ampak se nič ne opazi, vsaj jaz ne. Niti pri obratih v prostem, niti kakor drugače. Da bi bila tolikšna razlika med 147 in 156 izključno zaradi teže? Možno, ampak potem bi se moralo opaziti tudi pri vožnji brez klime.

Kakšen je filter zraka? Nov in navaden? Zabasan do konca? Kvazi športen?

Lepo bi bilo, če bi napisal za katere napake je šlo ;)

Veliko zajebancij lahko povzroči tudi puščanje cevi izpuha, izpušnega kolektorja ali kaj v zvezi s tem. Potem je tu še cev za vračanje oljnih hlapov, ki se lahko zabaše in povzroča zelo čudne simptome v delovanju. Gre se za dve cevi iz pokrova ventilov, ena vodi pred loputo, druga za loputo (tudi odvisno od izvedenke).

Ta cev za hlape + senzor temp. je meni na 145 povzročala hude glavobole. Tam sem tudi imel nihanje obratov, avto je po prvem vžigu mrzel vedno ugasnil, ni imel prave moči. Menjal obe zadevi, saniral pa malo obnašanje avta pri vžigu, ko se mi ni več zaganjal od 500 do 2500 rpm.
moofdi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: GT 2.0JTS
155 3.0 V6 24V
Kraj: Radovljica

Mogoče regulator pritiska bencina...točno kje je pri TSih ne vem, ponavadi je na fuel railu oz. v bližini.

Preglej senzorje za temperature vode in zraka, če ga ima.
Če je ravno, ni zabavno.
Uporabniški avatar
GORA
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Alfa 75 1.6ie & Alfa 156 2.0TS
Kraj: Ljubljana

Opazi se tudi kratko cukanje vsakokrat ko dodaš in spustiš gas. Zadeva je nadležna in jo kontroliram z počasnim spuščanjem in dodajanjem gasa, da ni tako izrazito in da potniki ne opazijo Smile .

Tole se tudi meni dogaja pri moji,vendar do sedaj še nisem ugotovil,kaj je krivec temu.Najbolje bi bilo,da se enkrat lastniki twinspark-ov dobimo na kaki kavi in vse v miru premeljemo.
Uporabniški avatar
martinjansek
Alfist
Alfist

alfa_samec napisal/-a:Lahko je kaj narobe tudi s senzorjem temperature v termostatu, glede na različne simptome v hladnem in toplem vremenu.

Klima zagotov ne bi smela pobrati toliko km, da bi se opazilo konkretno. Moja 1.6 TS pri prižgani klimi dela čisto enako kot brez. Mogoče je 1% razlike, ampak se nič ne opazi, vsaj jaz ne. Niti pri obratih v prostem, niti kakor drugače. Da bi bila tolikšna razlika med 147 in 156 izključno zaradi teže? Možno, ampak potem bi se moralo opaziti tudi pri vožnji brez klime.
tudi meni prizgana klima kar konkretno pobere moc in nevem kaj bi bilo ampak avto 100 % nima prave moci z ne deluje za 147km :S

menjano imam
velik servis ( zobati jermen , vodna crpalka , napenjalec)
mali servis ( mikrojermen , napenjalec , rolica , olje selenia 20k )
zračni , kabinski filter
tesnilo glave ( glava poreskana oz poravnana)
tefloni
senzor temperature na termostatu
antifriz
servo olje
tesnilo na kolektorju
pa še bi še kej našlo

sedaj bom poizkusil se z luftmesserjem glede na to da mi je tester pokazal luftmesser pa mi napake ni vec izbrisal , dav sem rabljenega ampak avto do 3000obratov ne potegne potem pa cukne in konkretno zazivi
ter svecke original ricambi ngk

upam da se bodo simptomi pocasi odstranili drugace pa nevem kaj bi se lahko bilo , izpuh pa gre na varjenje sam spusca pri pregibni cevi sem opazil da gre avto slabse ampak tiste tezave so bile ze prej , nevem kaj se lahko upliva na pobrano moc avta kje bi lahko preveril za kaj gre tester zagotovo tega ne pokaze . Sam sem študiral tudi na variator slisal se je sedaj ko sem delal komplet servis motorja sem ga izpihal saj je biv ventil zabit z oljem sedaj se slisi samo ob zagonu avta in po parih sekundah utihne zvok golfa II :) variator pobere veliko moci ??? eni pravjo da drugi da ne :cry:
dejch79
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

Razmišljam naglas.... Glede na to da si delal veliki servis, ste 100% prepričani da ste dali motor v fazo. Namreč TS motorji so precej občutljivi in če ste samo malenkost zamaknili fazo, ste prišli v cono sreče. Avto sicer deluje, vendar poleg čudnih težav, imaš zmanjšano moč itd.
Jaz bi še enkrat konkretno preveril če ni kdo slučajno preveč na palec zadevo sestavljal nazaj.

LP
Uporabniški avatar
martinjansek
Alfist
Alfist

dejch79 napisal/-a:Razmišljam naglas.... Glede na to da si delal veliki servis, ste 100% prepričani da ste dali motor v fazo. Namreč TS motorji so precej občutljivi in če ste samo malenkost zamaknili fazo, ste prišli v cono sreče. Avto sicer deluje, vendar poleg čudnih težav, imaš zmanjšano moč itd.
Jaz bi še enkrat konkretno preveril če ni kdo slučajno preveč na palec zadevo sestavljal nazaj.

LP

motor je nastavljen 100% ok ker imam tiste kljuce za ts motorje da se ne premakne odmicna Slika eden se montira zgoraj ter eden spodaj ,.... sem jih dobil na enemu servisu poleg tega se je merilo tudi na tisto uro ali kako se rece saj je biv enak problem ze pred tem opravljenim servisom pomojem kaksen luftmesser ali variator bomo videl ko menjam
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

alfa_samec mal dvomim, da se vklop klime ne pozna na moči tvoje 147. Še vsakemu avto se je. Zagotovo je pa razlika če je avto v dobri kondiciji in nima nobenih težav napram tistemu kjer nekaj v sistemu ne deluje najbolje.

Avto je drugače povsem v originalnem stanju. Zračni filter je bil zamenjan ravno lansko leto, pred 10.000km in ga menjam vsak drugi servisni interval (2leti - cca 20-30.000km). Cevi dovoda zraka pregledane, očiščene in tesnijo, odduški oljnih hlapov odstranjeni ter očiščeni do suhega (obe omenjeni cevčici), izpušni sistem tesni na celi liniji. To so bile prve stvari, ki so mi prišle na misel.

Problem je žal malo bolj "kompleksen". Na misel mi pride samo še kakšna težava na dovodu goriva. Takšen podlak kakršne se mi ustvarja v rezervoarju pomojem ni ravno običajen. Mogoče so kje kakšni odduški zamašeni, morda je problem kakšen ventil v sistemu goriva. Morda bencinska črpalka ne ustvarja dovolj pritiska/pretoka in potem dodaten podtlak vrže sistem iz ravnovesja.

Mogoče je tudi kakšen senzor temperature vode fuč, vendar ne vem kako naj ga preverim.

Morda je kaj narobe s katalizatorjem. Je lahko zabasan? Izpušni plini so šli na tehničnem čez brez težav.

Morda je kaj na elektriki? Mogoče umira cinšpula? Drugače avto načelom lepo dela in ni nikoli kazal znakov, da bi mogoče delal na 3 valje,...

Ali lahko slabe performanse povzroča nedelovanje oz. slabo, nepravilno delovanje variator selenoida (pozabil sem kako se temu reče, zato slikca spodaj)? Ni mi sicer jasno kako bi lahko zunanje temperature vplivale na delovanje, ampak tudi kadar je hladno in avto deluje bolj prožno v nižjih obratih, mi nad 3000 rpm avto še vedno ne deluje nič kaj pretirano živahno. To bi pa morda že bil znak, da se variator ne aktivira?
Slika

Kar se pa napak tiče mi pa vedno javi napako P0170 LAMBDA SENSOR INTEGRATOR, Signal to high, Engine speed 2360rpm, Engine load 2000ms. Pred menjavo lambde, MAFa in svečk sem imel redno še en kup drugih napak, ampak te se zadnjih 13.000km niso več pojavile.

In pa glede tega da mi prejšni teden avto ni vžgal... senzor obratov, oziroma kolikor vem se pravilno reče dajalnik impulzov ročične gradi. Ni bilo signala, zato avto ni vžgal. Ves čas sem mislil, da je znak za težave z rpm senzorjem če ti vroč avto crkne. Ko se ohladi pa piči dalje. Ampak po nekaj prebranih temah na forumih sem ugotovil, da marsikomu tudi hladen avto ni vžgal. Potem ga pustiš nekaj minut in spet dela. Meni zaenkrat avto dela že cel teden, sem pa naročil senzor iz tujine. Pri nas so povsod blizu ali preko 50€, na ebayju pa me pride malo manj kot 30€. Triglav nas fino obira.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

P0170 - Fuel Trim Malfunction Bank 1

- Intake air leaks
- Faulty front heated oxygen sensor
- Ignition misfiring
- Faulty fuel injectors
- Exhaust gas leaks
- Incorrect fuel pressure
- Lack of fuel
- Faulty Mass Air Flow (MAF) sensor
- Incorrect Positive Crankcase Ventilation (PCV) hose connection

Dirty air filter, air filter housing or Mass Air Flow (MAF) sensor, or faulty MAF sensor are common causes for the P0170 code.
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Zaenkrat je za moje probleme s cukanjem pri pritisku in spustu gasa, postavljena diagnoza "nepravilno" delovanje zračne lopute. Naročeno imam drugo, potem bomo pa videli ali se bo avto bolj umirjeno peljal. Se je pa mojster (servisira bolj ali manj samo alfe) na mojo željo malce zapeljal naokoli z alfico in pravi, da je glede moči to to kar lahko pričakujem od 1.6 motorja. Res pa je, da je te dni hladno in da težav o manjku moči v takem vremenu ni čutiti.

Več javim ko zamenjamo hudiča. Danes pa menjam še senzor obratov. Ravno prišel iz UK.

lp
alfa111
Alfist
Alfist
Vozilo: ex 156 2.0 selespeed
156 SW 1.9jtd
156 1.9 jtd

Če trokira, se voha kaj goriva, bi lahko bili vžigalni kabli ali pa cinšpule... Identična zadeva je bila pri našem sicer fiat punto, ampak je trokiral, ob dodajanju gasa še bolj, če sem pa pazil in dodajal oz. spuščal gas pa ni trokiral, bili so pa kabli zanič..
Odgovori
  • Informacija